Ett nytt syskon är den bästa gåvan

Ett nytt syskon är den bästa gåvan
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 11 juli, 2018

Redan medan du är gravid kan du börja förbereda det äldsta barnet på att ett nytt syskon är på väg. Hur du hanterar födseln av den nya bebisen och dess integration i familjen kommer hjälpa dig att lösa rädslor och svartsjuka.

Ett nytt syskon är något som bör glädja den förstfödda, men det är normalt att barnen känner svartsjuka eller bitterhet mot den nya familjemedlemmen.

Det beror på att ett nytt syskon kan medföra stora förändringar, och barn kan finna det svårt att anpassa sig.

Hur får man det äldsta barnet att anpassa sig?

Om du vill att din förstfödda ska känna sig glad över ett nytt syskon måste du hjälpa det. Följande riktlinjer är väldigt användbara:

Låt barnet träffa bebisen på sjukhuset

Det ger barnet chansen att vara med sin mamma igen och träffa det nya syskonet för första gången. Det låter också barnet observera den nyfödde, något som kan stärka syskonbandet.

Ett annat bra alternativ är att ge en present från den nyfödda till det äldre syskonet. Du måste få barnet att känna att kärleken från familjen inte har förändrats; det är fortfarande en del av familjen.

Behåll barnets vardagsrutiner

Ankomsten av den nya bebisen medför många förändringar, men försök att behålla ditt äldsta barns rutin (så långt det är möjligt) så att det inte blir förvirrat.

Eftersom du inte kan undvika alla förändringar ska du förklara till ditt äldsta barn varför förändringarna sker. Respektera barnets utrymme och låt ägodelarna vara där de alltid varit.

Hänge tid

Även om det kan vara svårt att hitta tid ska du försöka hitta stunder när du kan vara ensamt med det äldre barnet.

Båda föräldrarna måste hänge tid åt båda sina barn.

Leende syskon

Involvera barnet i aktiviteter kopplade till syskonet

Låt barnet delta i omhändertagandet av bebisen. Det kan hålla blöjpaketet eller flaskan, till exempel. Det kommer göra att barnet känner sig hjälpsamt och viktigt, och det hjälper även till med acceptansen av den nya familjemedlemmen.

Ett annat alternativ är att ha roligt med det äldre barnet medan det nya syskonet är närvarande. På så sätt kommer barnet veta att mamma och pappa fortfarande har tid att sjunga, leka och läsa berättelser.

Målet är att det äldre barnet ska se sitt nya syskon som en gåva till familjen.

“Jag, som inte har bröder eller systrar, tittar med viss avund på de som kan säga att de har sett sin väns födelse.”

-James Boswel-

Tala med ditt barn

Du måste kommunicera tydligt med ditt barn, i enlighet med barnets ålder och mognad, för att förklara vad som händer. När barn når två års ålder blir de kapabla att förstå många saker.

Lyssna noggrant på eventuell oro och svara på ett sätt som hjälper barnet att förstå. Du kan även berätta om när barnet själv var bebis och hur du tog hand om det.

Visa bilder och bebiskläder. Det kommer få barnet att identifiera med den nyfödda. Det är viktigt att visa tillgivenhet så att barnet känner av föräldrarnas kärlek.

Bevara familjemedlemmarnas roller

Familjemedlemmar, inklusive farföräldrar, morbröder och fastrar, kan också ge tid till barnet. De kan ägna sig åt aktiviteter såsom att gå till parken, äta mellanmål eller gå på bio.

Det förebygger att barnet märker av drastiska förändringar och det faktum att mamman inte längre kan spendera hela sin tid med det.

4 situationer föräldrar ska försöka undvika

Du kan undvika jobbiga situationer och missförstånd genom att följa dessa rekommendationer:

  • Låt inte det äldre barnet överdriva i sina försök att få uppmärksamhet.
  • Som förälder får du inte må dåligt över att spendera tid med den nyfödda.
  • Låt inte barnet dominera situationen med utbrott och okontrollerbar gråt.
  • Var bestämd men även kärvänlig och tålmodig när det kommer till tillrättavisningar.
Flicka med lillebror

Varför blir äldre syskon svartsjuka när ett nytt syskon kommer?

Svartsjuka är normalt och positivt inom vissa ramar. Det visar att barnet har utvecklat ett starkt affektivt band med sina föräldrar. Det är viktigt att det älskar och blir älskat.

Den nya bebisen fångar allas uppmärksamhet, speciellt föräldrarnas. Det är därför det äldsta barnet känner att relationen med föräldrarna är hotad.

Det visar sin rädsla genom ovanliga beteenden. Föräldrar måste balansera att ta hand om alla barnen i hushållet och visa dem kärlek såväl som tillgivenhet.

Om det görs kommer ett nytt syskon ses som den bästa gåvan någonsin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.