5 naturliga sätt att inducera värkar

Här är några naturliga sätt att inducera värkar om din graviditet har gått över tiden.
5 naturliga sätt att inducera värkar

Senaste uppdateringen: 14 juni, 2020

Genom att veta vilka olika sätt det finns att naturligt inducera värkar gör du dig bättre förberedd och mer avslappnad i väntan på din förlossning.

Läkare väljer vanligtvis att sätta igång värkarbetet när de har anledning till oro för mammans eller barnets hälsa. De använder vanligtvis artificiella hormoner för att starta förlossningen och de administrerar dessa i hopp om att stimulera värkar.

5 naturliga sätt att inducera värkar

1. Vitlök

Vitlök hjälper till att stimulera dina tarmar och ger mjukare avföring. Att ha en tom tarm ger barnet mer utrymme att röra sig och komma i rätt position för att födas.

Att äta vitlök har länge varit känt för att utlösa värkar. Det kan också hjälpa din kropp att förbereda sig inför en smidig förlossning.

inducera värkar: person håller vitlök

2. Motion

Fysisk aktivitet hjälper till att flytta barnets huvud till rätt position i bäckenområdet där det kan trycka på livmoderhalsen och därmed hjälpa till att utvidga den. Därför rekommenderar läkare att den blivande modern tar promenader på 30 minuter om dagen.

Faktum är att om du kan gå i uppförsbacke hjälper du barnet att röra sig i rätt riktning! Att gå uppför trappor och göra knäböj hjälper också till att stimulera värkarbetet.

3. Hallonte

Det är bra att dricka hallonte för att få en snabbare förlossning. Det hjälper till att tona livmodern och förbereder den för födseln.

Man kan därför korta ner den andra fasen av värkarbetet om man dricker te på hallonblad, vilket minimerar risken för ett kejsarsnitt.

4. Bada i varmt vatten

Forskning har visat att stress och spänningar kan förhindra att förlossningen sätter igång. Att ta ett skönt bad med varmt vatten kan hjälpa dig att få igång värkarna. Det hjälper dig att koppla av och distraherar dig från vad som händer.

“Att hålla ögonen öppna och fokusera ditt sinne hjälper dig att hitta den balans du behöver.”

5. Akupunktur och akupressur

Akupunktur och akupressur är naturliga sätt att inducera värkar. Det hjälper till att mjukgöra och utvidga livmoderhalsen när förlossningen närmar sig. Vid akupunktur placerar man fina nålar på olika punkter på kroppen för att balansera energiflödet.

Vid akupressur använder man fingrarna istället för att utöva tryck på de tryckpunkter man arbetar med. Samma punkter kan man stimulera med massage för att inducera värkar.

Vad händer efter en medicinsk induktion?

I de flesta fall leder en induktion, eller igångsättning, till en lyckad vaginal förlossning. Men om induktionen inte lyckas sätta igång värkarna kan man behöva prova andra induktionsmetoder eller genomföra ett kejsarsnitt.

Tänk på att fördelarna med de olika sätten att få igång en förlossning generellt överväger riskerna.

Risker med att inducera värkar på konstgjord väg

Misslyckad induktion

Överraskande nog kan cirka 25% av kvinnor som blir inducerade i slutänden behöva kejsarsnitt.

Låg hjärtfrekvens

Mediciner som används för att inducera värkar (oxytocin eller prostaglandin) kan leda till onormala eller överdrivet kraftiga sammandragningar. Dessa läkemedel kan minska barnets syretillförsel och hjärtrytm.

inducera värkar: kvinna under förlossning

Infektioner

Vissa sätt att inducera värkar kan öka risken för infektioner för både mamman och barnet.

Livmoderbristning

Det här är en sällsynt men mycket allvarlig komplikation som innebär en fullständig bristning i livmoderväggen. Ofta sker det längs ärrlinjen från ett tidigare kejsarsnitt eller en livmoderoperation.

Blödning efter förlossning

Att inducera förlossningen ökar risken för att muskulaturen i livmodern inte drar ihop sig på rätt sätt efter att barnet är fött. Detta kan leda till svåra blödningar efter förlossningen.

Kort sagt, om du är gravid är det bra att vara informerad om de olika sätten som finns att sätta igång förlossningen så att du kan förbereda dig inför den speciella dagen. Kom ihåg att det inte behöver vara en negativ upplevelse.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cheang KI., Nguyen TT., Karjane NW., Salley KES., Raspberry leaf and hypoglycemia in gestational diabetes mellitus. Obstet Gynecol, 2016. 128 (6): 1421-1424.
  • Tatano Beck C., Casavant S., Synthesis of mixed research on posttraumatic stress related to traumatic birth. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs, 2019. 48 (4): 385-397.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.