4 naturläkemedel som kan påskynda värkarbetet

Av olika anledningar söker många kvinnor efter sätt att påskynda värkarbetet naturligt. Om du är angelägen om att få träffa din bebis kan du använda några av alternativen i den här artikeln.
4 naturläkemedel som kan påskynda värkarbetet

Senaste uppdateringen: 08 april, 2019

Naturläkemedel som kan påskynda värkarbetet är mycket populära bland väntande mammor. Lusten att få träffa sitt barn gör att kvinnor använder olika metoder för att påskynda detta speciella ögonblick.

Du bör dock inte använda några av dessa tekniker före 36:e veckan. Du vill inte oavsiktligt sätta igång förlossningen i förtid innan ditt barn är fullt utvecklat.

Dessutom har de flesta av dessa metoder inte starka bevis på att de fungerar. Därför är det alltid en bra idé att kolla med din läkare för att se till att det är ett bra alternativ för dig.

Du bör komma ihåg att alla metoder för att påskynda värkarbetet kan öka din risk att behöva genomgå ett kejsarsnitt och andra akuta åtgärder. Var försiktig med dessa metoder, om du bestämmer dig för att använda någon.

5 naturläkemedel som kan påskynda värkarbetet

Här är en lista över de mest kända naturläkemedel för att påskynda värkarbetet:

1. Rött hallonbladste

Att dricka rött hallonbladste hjälper till att balansera hormonerna och tona livmoderns muskulatur. Detta naturliga läkemedel är rikt på A-, B-, C- och E-vitaminer, och innehåller också viktiga mineraler som magnesium, kalium och kalcium.

Detta te förkortar värkarbetet och kan minska behovet av medicinska ingrepp vid födseln. Vi rekommenderar att du dricker 3 eller 4 koppar te varje dag i din tredje trimester.

gravid kvinna med tekopp

2. Nattljusolja

Nattljusolja rekommenderas för gravida kvinnor som har gått över tiden eller har fött sent vid tidigare graviditeter.

Den är rik på linolensyra. Detta hjälper till att mjuka upp och vidga livmoderhalsen under veckorna före leverans. Därutöver orsakar den också framställning av prostaglandiner.

Du kan ta kapslar med nattljusolja oralt eller föra in dem direkt in i slidan. Om du använder den senare metoden är det bäst om de placeras nära livmoderhalsen.

“Lär dig att respektera detta heliga födelsemoment, så ömtåligt, som flyktigt, så svårt som gryning.”
-Frederick Leboyer-

3. Ricinolja

Ricinolja är ett klassiskt naturläkemedel för att naturligt påskynda värkarbetet och sätta igång förlossningen. Du bör använda denna metod med försiktighet och endast om din läkare godkänner det. Det medför att dina tarmar börjar dra ihop sig på grund av dess laxerande effekt, vilket kan göra din livmoder också drar ihop sig.

Men du bör vara medveten om att ricinolja orsakar diarré. Detta kan vara obekvämt och, i värst fall, orsaka uttorkning.

Om du väljer att använda den här metoden, var noga med att dricka mycket vätska, till exempel i form av kokosvatten. Detta hjälper dig att inte bli uttorkad och håller uppe dina elektrolytnivåer. Eftersom ricinolja inte smakar särskilt bra kan du lägga till en sked i en smoothie eller ett glas apelsinjuice.

4. Ananas

Ananas innehåller enzymet bromelin som orsakar att livmoderhalsen utvidgas. Därför hjälper den till att påskynda värkarbetet. Du bör veta att det bara innehåller mycket små mängder av detta enzym med proteolytisk verkan.

Men att äta massor av ananas kan stimulera din tarm och, precis som ricinolja, öka aktiviteten i livmodern. Du bör äta färsk ananas eftersom bromelin förstörs när den konserveras eller pressas till juice.

gravid kvinna på promenad i motljus


Promenader kan också påskynda värkarbetet

Kanske inget naturläkemedel, men nog så effektiv, är denna sista naturliga åtgärd – att gå på promenader. Även om det är en utmärkt motionsform för blivande mödrar, flyttar det också barnet ned mot livmoderhalsen i slutet av graviditeten.

Dessutom frigör den fysiska aktiviteten oxytocin, hormonet som hjälper till att trigga och reglera sammandragningarna. Därför kan mödrar som är nära sitt beräknade födelsedatum eller som har gått över tiden, gå mer för att hjälpa till att påskynda värkarbetet.

Slutligen, innan du försöker dig på dessa naturläkemedel för att påskynda värkarbetet, måste du få din läkares godkännande.

I allmänhet är det bäst att låta barnet själv bestämma sitt eget födelsedatum, även om det betyder att du får vänta lite längre. Din bebis kommer att vara här tidigare än du kan tro!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Neri I, Dante G, Pignatti L, Salvioli C, Facchinetti F. Castor oil for induction of labour: a retrospective study. J Matern Fetal Neonatal Med. 2018 Aug;31(16):2105-2108.
  • Lu JH, He JR, Shen SY, Wei XL, Chen NN, Yuan MY, Qiu L, Li WD, Chen QZ, Hu CY, Xia HM, Bartington S, Cheng KK, Lam KBH, Qiu X; Born in Guangzhou Cohort Study Group. Does tea consumption during early pregnancy have an adverse effect on birth outcomes? Birth. 2017 Sep;44(3):281-289.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.