15 pojk- och flicknamn inspirerade av astronomi

Idag ger vi dig några originella pojk- och flicknamn inspirerade av astronomi, och de kan inspirera dig när du väljer namn till din nästa bebis!
15 pojk- och flicknamn inspirerade av astronomi

Senaste uppdateringen: 01 november, 2020

När man får reda på att man är gravid är en av de första sakerna man börjar tänka på om ens lilla blir en pojke eller en liten flicka. Och man börjar då ofta tänka på möjliga namn, oavsett vilket kön det skulle bli. I den här artikeln tittar vi på både pojk- och flicknamn inspirerade av astronomi.

Vissa människor är helt på det klara om vilket namn de kommer att ge sitt barn redan från början, av många olika skäl. För andra är det inte lika självklart, och därför letar de efter inspiration på olika platser.

Det finns alla möjliga mycket varierande namn idag, ofta med betydelser på andra språk och i andra kulturer, och föräldrar har numer flera namn att välja mellan för sina barn.

På grund av det kommer vi idag att tipsa om några olika pojk- och flicknamn inspirerade av astronomi och stjärnornas värld. Det kan vara så att du hittar namn som du aldrig har hört talas om tidigare. Vem vet om du kommer att älska något av dem så mycket att det blir ditt förstahandsval för ditt nästa barn?

Pojk- och flicknamn inspirerade av astronomi

pojk- och flicknamn inspirerade av astronomi: baby

Pojknamn

 • Arthur: Arthur har varit ett populärt namn i många år. Många tror att det kommer sig från Arcturus“, den tredje ljusaste stjärnan på natthimlen. Det är ett gammalt grekiskt namn med en mycket speciell betydelse, “björnens väktare”, på grund av den närhet som denna stjärna har med konstellationerna Ursa Major och Ursa Minor.
 • Izar: Izar är en dubbelstjärna och namnet har sitt ursprung i arabiskan och betyder “slöja”.
 • Perseus: Perseus är ett välkänt namn i mytologin – han var den som halshögg Medusa. Men hans namn är också en konstellation.
 • Oberon: När vi pratar om astronomi har vi inte bara stjärnorna att tillgå utan också planeter, satelliter, månar, galaxer och kometer. Oberon är en av planeten Uranus månar. Denna måne fick sitt namn med inspiration från en av de mest framstående författarna i den internationella litteraturen, William Shakespeare. Oberon var en karaktär i hans berömda verk, En midsommarnattsdröm.
 • Suhail: Suhail, som betyder “ädel” på arabiska, är den tredje ljusaste stjärnan i stjärnbilden Vela.
 • Leo: Leo är ett annat namn inspirerat av astronomi. Denna konstellation ligger mellan kräftans och jungfrus stjärnbild, och dess betydelse har alltid varit kopplad till lejonet och dess styrka.
 • Donati: Den italienska astronomen Giovanni Battista Donati var den första personen som fotograferade en komet, och på grund av detta fick kometen sitt namn från honom.

Flicknamn inspirerade av astronomi

 • Altair: Detta är den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Sommartriangeln.
 • Cordelia: Detta namn, precis som pojknamnet Oberon, har sitt ursprung från den berömda engelska författaren William Shakespeare. Och konstigt nog är det också en av Uranus månar. Shakespeare använde sig av detta namn för en av de kvinnliga karaktärerna i hans pjäs Kung Lear, och hon var den yngsta dottern till kungen i den pjäsen.
mor och baby

Fler flicknamn inspirerade av astronomi

 • Eris: I grekisk mytologi var Eris osämjans gudinna. Det är även namnet på en dvärgplanet i vårt solsystem och det är den största dvärgplaneten som astronomer känner till. Den blev nästan den tionde planeten i vårt solsystem.
 • Luna: Även om det är ett ord med latinskt ursprung är det förmodligen ett av de mest kända namnen inspirerade av astronomi. Det betyder naturligtvis “måne”, och vi har alla hört namnet som används i poesi och andra källor.
 • Nereida: Denna stjärna finns i stjärnbilden Stenbocken och är den fjärde ljusaste stjärnan på vår natthimmel. Det betyder ”bärare av goda nyheter” och kommer från arabiskan.
 • Miranda: Planeten Uranus har totalt fem månar och Miranda är den minsta av dem. Återigen är William Shakespeare inblandad här, eftersom han gav dottern till en av huvudpersonerna i hans pjäs Stormen detta namn.
 • Alhena: Alhena är det tidigare namnet på den tredje ljusaste stjärnan i stjärnbilden Tvillingarna. Dess betydelse kommer återigen från arabiska – i det här fallet betyder det “märke”, som i brännmärket som man sätter på en kamels hals.
 • Talitha: Det sista namnet på vår lista inspirerad av astronomi är namnet på två stjärnor inom stjärnbilden Karlavagnen och den är den nionde ljusaste stjärnan. Namnet betyder ”tredje”, som i ”gasellens tredje språng” för att nå stjärnorna. Namnet förekommer också i en berättelse i bibeln där det betyder “liten flicka.”

Vi hoppas att dessa pojk och flicknamn inspirerade av astronomi kan inspirera dig att hitta ett originellt och unikt namn för din framtida bebis.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.