20 vackra arabiska flicknamn och deras betydelser

20 vackra arabiska flicknamn och deras betydelser
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I den här artikeln hittar du ett urval med 20 vackra arabiska flicknamn. Förhoppningsvis kommer dessa hjälpa dig att hitta inspiration om du letar efter ett namn till din nyfödda dotter.

Alla arabiska namn har en mycket exakt betydelse och kan ibland till och med spåras tillbaka genom historien.

Vissa arabiska namn hänvisar till intellektuella, moraliska eller andliga karaktärsdrag. Andra, å andra sidan, anspelar på Mellanösterns flora, fauna och kultur.

När vi gjorde följande lista med 20 arabiska flicknamn bestämde vi oss för att dela in dem i trendiga, klassiska och några som kändisar med arabiskt påbrå har.

Vi vill att du ska bli inspirerad och hjälpa dig att välja namn!

Trendiga arabiska flicknamn

1. Amber

Det första föreslagna namnet härrör från det arabiska “ámbar”, vilket betyder “ädelstenar”. Amber används också för att beskriva guldfärgen på en pärla.

2. Noor

Detta är ett vackert namn som betyder “ljus” eller “ljusstyrka”. Noor har blivit populärt bland araberna sedan ankomsten av Jordaniens drottning Noor.

3. Lila

Vårt tredje alternativ kommer från det arabiska namnet Laila, vilket betyder “skymning” eller “vän av natten”. Det finns andra varianter av Lila, som Laila, Leila eller Layla.

4. Ines

Du kan också skriva detta med accent: Inés. På arabiska betyder detta vackra namn “uppmärksam följeslagare” och “sällskaplig person”.

Bok med arabiska flicknamn

5. Maïssa

Maïssa är ett namn som har blivit mycket modernt de senaste åren i den arabiska världen. Det härrör från maskulina Maysan, som betyder “ljus stjärna”. Du kan också skriva det Meïssa eller Mayssa.

6. Maya

Om du letar efter ett modernt namn kan Maya vara ett bra val. På arabiska betyder det “nåd” eller “prinsessa”.

Klassiska arabiska flicknamn

7. Amina

Amina är det första klassiska arabiska namnet som presenteras på denna lista. Detta namn bildas av det arabiska ordet “amin”, vilket betyder “trogen”. Tänk på att Amina var moder till Muhammed, en av islams profeter.

8. Aisha eller Aysha

Det härstammar från det arabiska ordet “aish”, vilket betyder “levande”. Aisha betyder “full av liv”. Det var namnet på den tredje och favoriserade hustrun till profeten Muhammed. Det anses av många muslimer att betyda “troendes mamma”.

9. Fatima

Fatima betyder “ung kvinna” eller “jungfru”. Det har varianter som Fatma, Fatym och Fatouma. Namnet är mycket populärt i arabiska länder och även av spanska talare tack vare Vår Fru av Fátima.

10. Malika

Det är inspirerat av det arabiska verbet “malaka”, vilket betyder “att ha”. I arabisk kultur ges det betydelsen “drottning”.

Moderskap är kvinnans anledning att existera, hennes funktion, hennes njutning, hennes skydd.

-Alphonse Daudet-

11. Shadia

Det här namnet härstammar från ordet “shadiya”, vilket betyder “en som sjunger melodiskt”. Det blev mycket populärt i arabvärlden tack vare en egyptisk sångerska på 50-talet, Shadia, som de hyllade för hennes vackra röst.

12. Zahra

Det är inspirerat av det arabiska ordet “zuhra”, vilket betyder “täckt med ljusa vita blommor”. Det är också namnet på planeten Venus. På arabiska symboliserar det skönhet och ljusstyrka.

Flicka i motljus

13. Aya

Detta är ett vackert namn som är väldigt modernt. På arabiska betyder Aya “en vers av Koranen”. Detta är också en term som används av arabisktalande kristna för att hänvisa till vers i Bibeln.

14. Lea

Det är skrivet på arabiska som Liyah. Detta namn finns nedskrivet i Koranen som en av profeten Jacobs fruar. Det finns också på hebreiska och kinesiska, där det betyder “lotus”, “skönhet” och “nåd”.

15. Lyn

Det kommer från det arabiska ordet “layyin”, vilket betyder “mjukt”, “flexibelt” och “ömt”. Dess derivat är Layn, Leyna, Lina eller Lyna, som också är namn med arabiskt ursprung och betyder “ung palm i paradiset”.

16. Rim

Detta namn betyder “den vita gasellen i Sahara”. Det används ofta i arabisk poesi för att hänvisa till vackra ögon. Till exempel sägs de vara “Rims ögon”. En kvinna med detta namn är vanligtvis mycket vacker.

Arabiska flicknamn inspirerade av kändisar

17. Amal

Amal är ett blandat namn som härrör från det arabiska ordet “amal”, vilket betyder “hopp”. En av de mest kända personligheterna som bär detta namn är Amal Clooney, fru till skådespelaren George Clooney, som är av libanesiskt och brittiskt ursprung.

18. Salma

Kommer från det arabiska ordet “selem”, vilket betyder “fred”. Det innehas av den vackra mexikanska-libanesiska skådespelerskan och producenten Salma Hayek.

19. Shakira

Det är synonymt med “nådig” eller “full av nåd” och kommer från det arabiska verbet “shakara”, vilket betyder “att tacka”. Detta namn är populärt genom den vackra libanesiska-colombianska sångerskan Shakira.

20. Noura eller Nora

Vårt sista förslag kommer från det arabiska ordet “nur”, vilket betyder “gudomligt ljus”. Bland de kändisar som bär detta namn finns den berömda amerikanska modellen av palestinskt ursprung Jelena Noura Hadid, mer känd som Gigi Hadid.

Vi hoppas att det här urvalet av arabiska flicknamn har varit inspirerande. Om det har slagit an en sträng hos dig är nästa steg att välja ett av dem för din lilla!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.