Tips för att välja ett namn till ditt barn

I väntan på ett barn är något av det mest spännande att välja ett namn. Det är viktigt att föräldrarna kommer överens om ett gemensamt namn, men det finns också några andra saker att tänka på.
Tips för att välja ett namn till ditt barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ett av de viktigaste besluten för nya föräldrar är att välja ett namn till sitt barn. Ens namn är en väsentlig del av ens identitet.

Ankomsten av ett nytt barn innebär stora förändringar för familjen. Det kräver att man säkrar huset, omorganiserar sina scheman, ändrar prioriteringar etc. Det kräver också att man blir mer medveten om sin egen hälsa.

Och naturligtvis innebär det också att man måste fatta många viktiga beslut, inklusive namnet på den lilla personen som snart kommer att komma till världen.

Hur man väljer ett namn till sitt barn

Det finns många saker som påverkar valet av namn till ett nytt barn, saker som religion, nationalitet, familjetraditioner osv. Oavsett vad du baserar ditt beslut på bör din högsta prioritet vara ditt barns välbefinnande.

välja ett namn: gravid kvinna håller bok

1. Båda föräldrarna bör vara överens om namnet

Namnet man väljer bör vara något som båda föräldrarna är överens om. I själva verket kan det vara det första av många överenskommelser ni måste göra som föräldrar. Det är inte ett bra tillfälle att vara impulsiv eller självisk.

Om en av er inte gillar ett namn bör du släppa det. Det finns oändligt många alternativ, och du kan vara säker på att ni kan hitta ett som ni båda kan vara nöjda med. Kom ihåg att ett mellannamn kan vara ett bra sätt att tillfredsställa båda föräldrarnas önskemål.

2. Ta er tid

Ta all tid ni behöver för att fatta ett beslut. Allteftersom barnets födelsedatum närmar sig kan ni känna er pressade att fatta ett beslut, men det är bäst att inte låta sig stressas. Ta istället så lång tid ni behöver för välja ett namn.

3. Gör efterforskningar

Det är viktigt att göra efterforskningar eftersom vissa namn kan ha viktiga kulturella referenser. Ett namn som ni båda gillar kan vara kopplat till en berömd litterär karaktär, en berömd politiker eller en viktig historisk figur.

När du letar efter ett namn, se till att det stämmer överens med båda föräldrarnas värderingar. Det finns olika sätt att ta reda på det här. Det finns också böcker som kan hjälpa dig att ta reda på ursprunget och betydelsen av olika namn.

Naturligtvis finns det också källor online som kan hjälpa dig att hitta rätt. Men du kan hitta motstridiga uppgifter när du jämför olika webbplatser.

4. Var flexibel

Det här är inte ett tillfälle att vara oflexibel och vägra kompromissa. ”Jag vill namnge honom efter min mormor, punkt slut” är inte ett särskilt gediget argument och det är inte heller bra för er relation.

Om båda föräldrarna inte kan komma överens om ett namn måste ni leta efter en lösning tillsammans, på ett konstruktivt sätt. Ni kommer säkert att komma överens förr eller senare om ni samarbetar. Alla namn ska ses som ett alternativ, inte en förpliktelse.

man och gravid kvinna i soffa tittar på läsplatta

5. Var försiktig med initialer!

Ibland, genom ren tillfällighet, kan val av namn leda till oväntade problem i framtiden. När du väljer namn, titta också på initialerna eftersom vissa bokstavskombinationer kan vara pinsamma.

Undvik namn vars kombination bildar ord som kan leda till att ditt barn senare blir retat. Kom ihåg att ditt barn kan råka ut för mobbning i skolan om hans eller hennes initialer bildar ett roligt eller konstigt ord.

6. Tidlösa namn

Vissa föräldrar väljer namn utifrån vad som är populärt vid tidpunkten för deras barns födelse. Med tiden kan emellertid dessa namn förlora sin charm och verka sakna mening och originalitet.

Detta kan ha en skadlig effekt på en persons utveckling. Ditt barn kan till slut komma att ogilla namnet och även avvisa det helt.

Det finns flera namn som är klassiska och tidlösa. De förlorar aldrig sin charm och har heller inga negativa effekter på en persons utveckling. Några klassiska namn inkluderar: Benjamin, Daniel, Mattias, Sara, Emily och Hanna.

Andra namn kan vara mycket omständliga, som Madonna Shakira, och andra häpnadsväckande kombinationer. I framtiden kan både du och ditt barn ångra ett sådant val.

Många föräldrar använder också populära seriefigurer som inspiration, men du bör verkligen tänka efter innan du döper ditt barn efter en seriefigur.

7. Enkla namn

Känslor kan ofta komma i vägen när det är dags att välja ett namn till sitt barn. Statistik visar att 6% av föräldrar senare ångrar namnen de väljer. I vissa fall beror det på att de valde namn som var för vanliga.

Men det finns också fall där föräldrarna ångrar att de gav sina barn namn som är svåra att uttala eller stava. Det är bäst att välja ett namn som är lätt för ditt barn och andra att lära sig. Annars kommer du och din son eller dotter troligen att bli väldigt trött på att andra har svårigheter med att lära sig eller stava namnet.

8. För att ära någon

Ibland kan man ha en anledning att välja ett namn till sitt barn som fungerar som en hyllning till en älskad person. Om omständigheterna kring namnet är gynnsamma kan detta vara ett giltigt argument så länge båda föräldrarna är överens.

Att välja ett namn till sitt barn är ett stort ansvar. Det är viktigt att du och din partner tar er tid och kommer överens om ett namn som ni båda gillar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.