Är det säkert att sola under graviditeten?
Att sola under graviditeten är en av många funderingar som kvinnor har under denna period. Sanningen är att det inte finns något förbud i detta avseende, däremot så rekommenderas inte heller. Därför bör du vidta alla försiktighetsåtgärder för att göra det på ett medvetet och hälsosamt sätt.
Det är viktigt att ta hänsyn till att huden under denna period är känsligare. Därför är den mer benägen att utveckla mörka fläckar på vissa delar av kroppen på grund av hormonella förändringar.
Riskerna med att sola under graviditeten
Det är viktigt att upprätthålla en balans mellan riskerna med att sola och behovet av att tillgodose kroppens D-vitaminbehov. Detta råd gäller även för personer som inte är gravida.
Risken för melasma när du vill sola under graviditeten
Under graviditetsmånaderna tenderar förändringar i hormonnivåerna att öka sannolikheten för hyperpigmentära förändringar (melasma) på grund av solens ultravioletta strålar. Dessa mörka fläckar kan uppstå på pannan, näsan och kinderna. Eftersom detta är en vanlig manifestation under denna tid, kallas det ofta för graviditetsmask.
Efter förlossningen tenderar fläckarna i vissa fall att försvinna av sig själva eller minska i tonen. Men det finns också kompletterande estetiska procedurer som kan hjälpa till att minska hyperpigmentering.
Att bränna sig i solen
Det finns inga bevis på effektiva sätt att vända tecknen på ultravioletta skador på huden. Därför är förebyggande det mest rekommenderade. Solskador uttrycks i förändringar i hudcellernas DNA och minskar också immuncellernas effektivitet att upptäcka och bekämpa skador.
Solexponering tenderar att öka kroppens kärntemperatur. Därför är det mer sannolikt att uttorkning uppstår hos gravida kvinnor. Detta kan leda till symtom på tidiga värkar. Temperaturen på fostret ökar nämligen också, tillsammans med moderns kroppstemperatur. Av denna anledning är det bäst att inte utsätta sig för solen under för långa stunder.
Hudcancer
Exponering för ultravioletta strålar, särskilt om de orsakar solbränna, kan öka risken för att utveckla hudcancer, även känt som melanom. Dessutom är kronisk låggradig exponering för solens strålar en orsak till för snabbt åldrande av huden.
Hur du skyddar din hud när du vill sola under graviditeten
Oavsett om du är gravid eller inte, bör du vara försiktig och vidta försiktighetsåtgärder när du utsätter dig för solen. Det finns faktiskt också några speciella försiktighetsåtgärder att ta hänsyn till under graviditet.
Använd solskyddsmedel
Solskyddsmedel är en av de viktigaste vårdåtgärderna för att förhindra skador. Det bästa är att applicera solskydd varje dag på året på de områden av kroppen som utsätts för sol. Tänk på att prioritera vissa aspekter när du väljer solskyddsmedel:
- Brett spektrum (skyddar mot UVA- och UVB-strålar)
- Vattenfasthet
- SPF på 50 eller mer
Det är viktigt att applicera solskyddet igen efter två timmars solexponering. Det finns varianter som innehåller mineraler som zinkoxid eller titandioxid som ligger kvar på huden utan att absorberas.
Fördelen med att bära hatt
Bredbrättade hattar är idealiskt för att ge skydd åt ansiktet. Tänk också på att det är bäst att undvika exponering när solen lyser som starkast. Därför är det en bra idé att hålla sig undan från solen mellan 10.00 och 15.00.
Sola under graviditet och blodtryck
Det finns ett samband mellan högt blodtryck under graviditeten och ultravioletta strålar. Faktum är att hög exponering för solljus under de första 3 månaderna av graviditeten kan orsaka komplikationer relaterade till högt blodtryck.
Det finns dock även flera studier som visar att exponering för ultraviolett strålning har positiva effekter på fostrets tillväxt.
Du kanske är intresserad av: Lågt blodtryck under graviditet: symptom och behandling
Säkert solande under graviditeten
Det finns inget förbud mot att njuta av att vara utomhus och att utsätta sig för solens ultravioletta strålar under graviditeten. Det är dock viktigt att vidta nödvändiga skyddande åtgärder och förstå riskerna.
Några av de viktigaste sakerna att tänka på är korrekt vätskeintag, att använda solskyddsmedel och att begränsa exponeringen för att undvika att bli för varm. På så sätt kan du minimera skadorna på huden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Waldie KE, Poulton R, Kirk IJ, Silva PA. The effects of pre- and post-natal sunlight exposure on human growth: evidence from the Southern Hemisphere. Early Hum Dev. 2000 Nov;60(1):35-42. doi: 10.1016/s0378-3782(00)00102-x. PMID: 11054582.
- Algert CS, Roberts CL, Shand AW, Morris JM, Ford JB. Seasonal variation in pregnancy hypertension is correlated with sunlight intensity. Am J Obstet Gynecol. 2010 Sep;203(3):215.e1-5. doi: 10.1016/j.ajog.2010.04.020. PMID: 20537304.
- Bolanca I, Bolanca Z, Kuna K, et al. Cloasma: la máscara del embarazo . Coll Antropol . 2008; 32 Suppl 2: 139-141.