Vad du ska göra när ditt fostervatten går
Om ditt fostervatten går, behåll lugnet, samla ihop dina saker och ta dig till sjukhuset så snart som möjligt.
Denna påse, full av fostervatten, har omgett din bebis i flera månader. Den skyddar den från stötar och infektioner, så det är viktigt att ta sig till sjukhuset så snart som möjligt. Där hjälper de ditt barn till världen på bästa sätt.
Fostervatten är sterilt och det förnyas också ofta eftersom barnet sväljer det, filtrerar det genom sina njurar och kissar ut det genom blåsan.
Denna vätska ökar också i volym under veckorna 34-36 av graviditeten och uppgår som högst till ungefär en liter. Vätskan sipprar ut genom din vagina när hinnorna som omger barnet brister.
Hos endast 10% av kvinnorna går vattnet innan sammandragningarna börjar och det signalerar att förlossningsarbetet har börjat.
Om detta händer dig, försök att hålla dig lugn, packa färdigt din förlossningsväska och vänta på att någon kan följa med dig till sjukhuset eller kliniken du valde att föda ditt barn på.
Innan du åker till sjukhuset när ditt fostervatten gått
Om ditt fostervatten gått och du vill ta en dusch, kan du göra det utan problem.
Du måste bara vara försiktig så att ingen vätska eller några andra föremål kommer in i din vagina eftersom de membran som har hållit inne fostervätskan har skyddat ditt barn från infektioner.
Du kan använda en handduk, binda eller blöja för att hjälpa dig att fånga upp vätskan som kommer ut ur livmodern.
Tänk på att fostervattnet som kommer ut ur magen kan utgöra en försvarlig mängd, som om en kruka vatten tömts mellan dina benen. Den kan också sippra ut lite i taget.
Faktum är att du kanske märker att du är våt och tror att du har kissat på dig. Färgen på fostervätska har emellertid en mycket ljusare färg och annorlunda konsistens än urin har.
Förlossningen är den enda blinddate som du kommer att träffa ditt livs kärlek på.
-Okänd-
Du kan också äta en lättare måltid. Det är bäst att undvika fet mat och att äta lite fruktsocker, som blir till den energi du behöver för att gå din förlossning till mötes med styrka.
Även om det ibland är svårt att vara lugn, måste du försöka slappna av just nu. Till exempel kan du ligga på vänster sida om du redan har sammandragningar eller försöka gå runt lite för att hjälpa barnet att hitta en bra position att komma till världen på.
Födseln efter att ditt fostervatten gått
När du väl har kommit till sjukhuset hjälper specialisterna på området dig att fortsätta med förlossningen i vanlig ordning.
Ifall du redan har sammandragningar så kommer du allteftersom födseln framskrider känna att de blir alltmer långvariga och intensiva. De kommer att upphöra när förlossningen är över.
Om du inte har sammandragningar är det mycket troligt att läkaren väjer att ge dig oxytocin för att inducera värkarbetet.
Det är mycket möjligt att ditt barn inte kommer att födas på ytterligare 12-24 timmar. Det är absolut nödvändigt att du håller dig lugn under den här tiden även om ditt fostervatten har gått. Fortsätt att tro att allt kommer att bli bra och att din bebis ska födas frisk och stark.
En bra inställning gör allt bättre eftersom det också hjälper specialisterna att agera snabbt och effektivt.
Det är mycket viktigt att du noterar vattnets färg. Kom ihåg att färgen ska vara klar och genomskinlig, så om du ser att den är grön eller grumlig, bör du berätta det för din gynekolog så snart som möjligt. Hon kommer att veta vad man ska göra och om barnet behöver något innan födseln.
Färgen på vätskan kan också vara transparent men med röda eller bruna streck. Det händer nämligen att även slemproppen som stänger livmoderhalsen kommer ut.
Men du bör vara försiktig om du blöder mycket eftersom blödningar som liknar menstruation, kan indikera en medicinsk nödsituation. Detta skiljer sig radikalt från att fostervattnet går på vanligt sätt.
När ditt fostervatten går och det ser normalt ut, är det inte en nödsituation – det innebär helt enkelt att din förlossning har startat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López-Ramírez, C. E., Arámbula-Almanza, J., & Camarena-Pulido, E. E. (2014). Oxytocin, the hormone that everyone uses and that few know. Ginecologia y obstetricia de Mexico, 82(07), 472-482.
- Lugones Botell, M., & Ramírez Bermúdez, M. (2010). Rotura prematura de membranas, aspectos de interés para la atención primaria de salud. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(4), 682-693. http://scielo.sld.cu/pdf/mgi/v26n4/mgi11410.pdf
- Ventura, W., & Lam-Figueroa, N. (2008, June). ¿Es útil la amniotomía de rutina en el trabajo de parto de inicio espontáneo?: Una revisión de la literatura. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 69, No. 2, pp. 127-129). UNMSM. Facultad de Medicina. http://www.scielo.org.pe/pdf/afm/v69n2/a12v69n2.pdf