Tips för att hjälpa dina barn att börja läsa

Föräldrar kan hjälpa sina barn att börja läsa. Det är enkelt: du måste bara följa några grundläggande regler och ha lite sunt förnuft.
Tips för att hjälpa dina barn att börja läsa
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Läsning är en av de viktigaste förmågorna ett barn kan förvärva. Här har vi samlat ihop några viktiga råd för föräldrar som vill hjälpa sina barn att börja läsa.

Oavsett vilken metod som används är dessa tips både universella och användbara.

Läs tillsammans så ofta som möjligt

Som förälder är det viktigt att utveckla en rutin där du läser en bok med ditt barn på morgonen eller på kvällen. Du kan börja med att läsa högt, men låta barnet delta genom att följa med i texten med ett finger.

Det hjälper barn att känna att de är en del av aktiviteten, även om de inte kan läsa med samma hastighet som du. Dessutom bidrar det till att de börjar identifiera bokstäver och ord bättre och bättre.

Njut av tiden ni läser tillsammans och dela ögonblicket med dina barn. Kom ihåg att schemalägga en läsningstid för familjen där alla känner en känsla av närhet när de läser sin egen bok.

Ibland är en halvtimme allt du behöver, men se till att du läser. Först då för du över vanan till ditt barn. Detta är mycket effektivare än någon strikt läsaktivitet.

börja läsa: mamma och barn sitter och läser

Läsmaterialet måste intressera ditt barn att börja läsa

Om ditt barn har ett favoritämne, hitta en bok som handlar om detta för att öka motivationen. Leta efter läsmaterial som handlar om barnets favoritintressen och använd detta för att odla hans eller hennes intresse för böcker.

Låt dem välja sina egna böcker

När barn har chansen att fatta sina egna beslut känner de sig mer hemma i sin inlärningsprocess och blir mer villiga att delta i större utsträckning.

Att ta med barnen till biblioteket och bokaffären och uppmuntra dem att utforska böckerna kan vara en underbar aktivitet för barn när de börjar intressera sig för läsning.

“Låt dem få möjlighet att bestämma vad de vill läsa.”

Håll koll på deras framsteg i läsningen

När ditt barn börjar läsa bör du försöka uppmuntra honom eller henne att läsa allt mer utmanande böcker. Barnet bör gå från att läsa böcker med ett ord per sida till böcker som har allt längre meningar. Detta bör fortsätta tills barnet kan hantera hela kapitel.

Om du har tvivel om huruvida en bok är rätt för ditt barns läsnivå, prova att räkna antalet ord per sida som barnet inte förstår. Du kan också använda motsatt strategi och räkna antalet, för barnet, bekanta ord per sida.

Prata om vad du ser på sidan

En annan användbar aktivitet är att använda böcker som ett sätt att stimulera samtal om ett visst ämne. Efter att ha läst, prata ett tag om vad ni läser, eller ta upp det vid en annan tidpunkt.

“Dessutom kan du hjälpa till att utöka ditt barns ordförråd genom att fokusera på ord som är representerade men inte skrivna.”

Du kan till exempel använda en anteckningsbok där du skriver ner de nya orden som visas med illustrationer eller teckningar, såväl som ord som inte skrivs uttryckligen i boken.

Detta gör orden lättare att komma ihåg eftersom det kommer att finnas en visuell och kronologisk kontext.

Undvik att jämföra dem med deras kamrater

Alla barn lär sig att läsa i sin egen takt. Läsning är en personlig och individuell upplevelse där barn börjar förstå saker och ting för sig själva och lära sig mer om hur berättelser fungerar allteftersom de utvecklar starkare färdigheter.

Därför är det inte alls bra att jämföra barn med deras kamrater. Det är onödigt och ineffektivt. Varje barn lär sig i sin egen takt, och det måste respekteras.

börja läsa: barn sitter och läser

Pressa dem inte

Att tvinga barn att börja läsa innan de är redo kan göra mer skada än nytta. Tvång är alltid en demotiverande kraft. Barn utan ordentlig motivation kommer inte att uppleva någon aktivitet behaglig eller njutbar och de kanske inte vill göra det igen.

Prata med barnets lärare

Om ditt barn inte gillar att läsa och har problem med att läsa ord vid första anblicken, kom ihåg att detta kan bero på en specifik inlärningssvårighet.

Om du stöter på en sådan situation bör du först prata med barnets lärare. Läraren kan bedöma situationen professionellt och kommer kanske att rekommendera en utvärdering av en specialist.

Sammanfattningsvis bör föräldrar med barn som lär sig läsa framförallt läsa med dem och göra aktiviteten till en del av vardagen. Uppmuntra dina barn att välja sitt eget läsmaterial och pressa dem inte till att läsa.

Genom att följa dessa enkla tips kan du göra ett viktigt bidrag till ditt barns förvärv av denna grundläggande livsförmåga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • B. Bettelheim, K. Zelan,& J. Beltrán (1989). Aprender a leer. Crítica.
  • A.M.J. Herrera (2018). ¿De qué sirve leer y escribir? Transversalizar la lectura y escritura en la escuela para apostarle a la imaginación ya la creación. Análisis.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.