Metoder för att lära barn läsa och skriva

Det är familjens och skolans ansvar att uppmuntra och följa varje barn i att lära sig läsa och skriva. Vi ska här titta på olika sätt att lära barn läsa och skriva.
Metoder för att lära barn läsa och skriva
Marta Crespo Garcia

Skriven och verifierad av pedagogen Marta Crespo Garcia.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns i huvudsak två metoder för att lära barn läsa och skriva: syntetisk och analytisk. Men det finns också en tredje metod som blandar de två. Vi kommer att prata mer om alla dessa metoder i den här artikeln.

Metoder för att lära barn läsa och skriva

metoder för att lära barn läsa och skriva: pojke läser

Syntetiska metoder

Dessa metoder innebär att man börjar med den minsta enheten för att nå den svåraste. Det vill säga, barn börjar med att lära sig bokstäverna i alfabetet och går sedan vidare till stavelser. Då får kombinationen av stavelser dem att bilda ord och uttryck. Man börjar i stort sett med det abstrakta för att nå det konkreta.

Genom detta lär sig barn att läsa och skriva samtidigt. Det här är det äldsta och mest traditionella sättet att undervisa. En kritik gentemot de här metoderna är dock att de främjar memorisering över förståelse.

Här följer tre syntetiska metoder:

Den alfabetiska metoden eller stavningsmetoden

Med den här metoden lär sig barn bokstäverna i alfabetet utantill och i ordning. Sedan fortsätter de med att lära sig stavelserna genom att stava, efter att ha memorerat namnen på bokstäverna. Och slutligen lär de sig att skapa ord och uttryck.

Nackdelen med denna metod är att de små inte lär sig bokstävernas ljud, bara deras namn. Så de förstår inte bra vad de läser.

Den fonetiska metoden

Denna skiljer sig från den tidigare metoden genom att barn inte lär sig bokstäverna vid namn. Istället lär de sig dem som ljuden de representerar. Med andra ord lär sig barn korrespondens mellan grafem och fonem. Normalt lär de sig vokalerna först och sedan konsonanterna. Så när de lär sig ljuden kombinerar de dem i stavelser, som de upprepar flera gånger för att etablera kopplingen.

Lärare använder bilder och kort för att stödja detta lärande, eftersom illustrationer hjälper barn att komma ihåg lättare. Med den här metoden lär sig barn att läsa och skriva samtidigt.

Stavelsemetoden

Stavelsemetoden innebär att man börjar med att lära sig stavelser för att sedan sätta ihop orden. Barnen lär sig varje konsonant i kombination med alla de olika vokalerna, först direkta stavelser (ma, me, mi, mo, mu, må, mä, mö), sedan inverterade stavelser (am, em, im, etc.), och slutligen blandade stavelser (par, per, pir, etc.) samt sammansatta stavelser (pra, pre, pri, etc.).

Efter att ha lärt sig dessa stavelser lär sig barnen att kombinera dem för att bilda ord och uttryck, som kommer att åtföljas av bilder.

Analytisk metod

Med den analytiska metoden börjar man, till skillnad från syntetiska, från större enheter för att nå mindre och mer abstrakta. Med andra ord börjar man från meningar eller ord med betydelse för att lära sig stavelser och bokstäver.

Den grundar sig således i att små barn först uppfattar sakers allmänna natur och sedan detaljerna. Det är därför många barn vid tre års ålder kan känna igen vissa märken, namn, djur etc. De vet vad de är och vad de menar, eftersom det är ord de stöter på regelbundet.

Denna metod för att lära sig läsa och skriva är mer dynamisk och motiverande än syntetiska metoder. Som i de tidigare metoderna måste barnet fortfarande memorera, men eftersom ord och uttryck är meningsfulla för barnet främjar det större och bättre förståelse av texter. Och naturligtvis är detta mycket mer motiverande.

Denna metod måste dock följa en process som innehåller flera faser:

Förståelse

Processen börjar med ord och medföljande illustrationer. Barnen får varje dag ett undervisningsark med det skrivna ordet och dess bild. På detta sätt relaterar de ordet till dess betydelse, även om de inte kan namnet eller ljudet på bokstäverna som utgör ordet.

metoder för att lära barn läsa och skriva: flicka med bok

Ett annat sätt att lära sig läsa och skriva är att göra lappar med namnen på objekt i klassrummet (bord, stol, tavla, fönster, etc.), eller att hänga upp affischer med veckodagarna, årstiderna, vädret, etc. Barn lär sig att läsa dessa ord genom att se dem varje dag.

Imitation

När barnen kan flera ord börjar de arbeta med grafomotoriska färdigheter och kopierar och dikterar ord som de redan känner igen.

Utvidgning

Denna del av processen handlar om att stärka det som barnen har lärt sig i tidigare faser. Samtidigt börjar de arbeta med ljudet från stavelserna och bokstäverna på de ord de redan känner. På detta sätt kan de skapa nya ord från kombinationen av stavelser som de har delat upp med andra ord.

Produktion

Barnen bekräftar nu allt de har lärt sig. De börjar också öva på vad de har lärt sig genom att bilda meningar och skriva korta uppsatser. I detta skede börjar de också arbeta med att utöka sitt ordförråd och läsförståelse.

Eklektiska eller blandade metoder

Blandade metoder syftar till att integrera det bästa av syntetiska och analytiska metoder. Lärare väljer vad de är mest intresserade av och skapar sin egen metod.

Detta baseras på barnens allmänna förståelse av en text. Barn lär sig först och främst små texter och välbekanta ord, vilket gör läsningen motiverande från början. Samtidigt lär de sig stavning och ljud och vokaler och konsonanter. Således fokuserar den blandade metoden på ordigenkänning, förståelse och grafem-fonemkorrespondens.

Om sätt att lära barn läsa och skriva…

Som vi har sett finns det flera sätt att lära barn läsa och skriva. Det innebär att lärare kan ge ett varierat pedagogiskt svar beroende på elevernas behov och potential.

Samtidigt är familjens engagemang av stor vikt när barnen lär sig läsa och skriva. Man måste försöka involvera sina barn i riktiga och meningsfulla läs- och skrivaktiviteter. Att introducera dem för den litterära världen är ett effektivt sätt att lära dem läsa och skriva.

Det här kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Calzadilla Pérez, O. O. (2012). Métodos de enseñanza de la lectoescritura en la Educación Primaria. Academia Española.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.