Hjälp barn med inlärningssvårigheter att förstå vad de läser

Här delar vi med oss av några tips som föräldrar och lärare kan använda för att hjälpa barn med inlärningssvårigheter så att de kan förstå vad de läser.
Hjälp barn med inlärningssvårigheter att förstå vad de läser
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Även om det är vanligt att barn kämpar med läsning är det en färdighet som är väldigt viktig för deras lärande. Yngre barn måste inte bara lära sig läsa, utan måste också förstå vad de läser för att kunna utvecklas. Läsning är kunskap, så det är viktigt att hjälpa barn med inlärningssvårigheter att förstå vad de läser.

För många föräldrar är det inte lätt alls, men det är inte omöjligt. Det första som föräldrar behöver komma ihåg är att de måste respektera sina barns egen utvecklingstakt och förmåga. Det är det enda sättet de kommer att kunna uppnå verkliga framsteg.

hjälpa barn med inlärningssvårigheter: familj läser

Ställ frågor för att hjälpa barn med inlärningssvårigheter att förstå vad de läser

Medan dina barn läser är det bra att ställa frågor om vad de läser. På det sättet testar du deras förståelse för läsningen och dess innehåll. Du kan till och med ställa några frågor skriftligt. Det förstärker deras läsförståelse och underlättar för dem att tänka på svaret.

Genom att skriva ner dina frågor minskar du pressen på dina barn. Det ger dem tid att tänka på svaret utan att känna sig pressade att komma med ett snabbt svar. Respektera deras tid och kom ihåg, om de inte vet svaret på en fråga kan ni bara gå tillbaka till den delen av texten. På det sättet kan de bättre komma ihåg och internalisera informationen.

Använd dofter för att hjälpa dina barn att komma ihåg

När barn studerar eller läser något innehåll de behöver komma ihåg för ett test, försök att göra det intressant. Du kan använda en doft medan dina barn läser eller studerar. Senare, när de känner lukten av just denna doft, kan de bättre komma ihåg vad de studerade eller läste.

För många barn kan en viss doft hjälpa dem att komma ihåg ett visst ögonblick eller minne. Medan dina barn studerar inför ett särskilt svårt eller stressande test, be dem bära en viss doft. Det kan till exempel vara en specifik hudkräm eller parfym.

En inbjudande läshörna

Det är viktigt att barn inte känner att läsning är en plikt, annars kommer de inte att vilja göra det eller så kommer de att se det som en börda. Ingen tycker om att bli påtvingad saker, och dina barn är inget undantag. Det är mycket mer effektivt och praktiskt användbart att motivera dina barn att uppleva läsning som en stunds avkoppling, personlig tillväxt och, viktigast av allt, ett meningsfullt sätt att tillbringa sin lediga tid.

För att hjälpa med detta kan du fixa i ordning ett speciellt hörn hemma där dina barn kan sitta i lugn och ro och läsa ensamma eller i sällskap. Du kan till och med anpassa hörnan till ett tyst studieområde där ingen får störa dem.

Ett bord, kuddar på golvet, en bekväm stol, böcker i hyllorna, tillräckligt med naturligt och artificiellt ljus för att göra läsningen bekväm… Tänk på hur du kan inreda det här området så att dina barn kan använda det flitigt.

Skriva bokrecensioner för att bättre förstå vad de läser

Att skriva bokrecensioner kan vara något av en utmaning, särskilt för barn som har särskilda behov eller inlärningssvårigheter. Men det kan hjälpa dina barn att inte känna sig överväldigade av en bok genom att komma ihåg den kapitel för kapitel.

Det bästa vore att ha flera pappersark som ditt barn kan häfta ihop för att skapa en personlig anteckningsbok. Du kan förstås också köpa en anteckningsbok som endast är avsedd till att skriva sammanfattningar i eller skriva ner vad de har lärt sig.

Varje gång ditt barn läser klart ett kapitel kan han eller hon skriva en mening eller två för att beskriva vad som hände. Låt dina barn läsa vad de har skrivit om föregående kapitel innan de börjar med ett nytt. Det hjälper dem att komma ihåg vad som händer i berättelsen.

hjälpa barn med inlärningssvårigheter: föräldrar läser med barn
När dina barn har avslutat det sista kapitlet kan de skriva ner några meningar för att beskriva hur boken slutade. De får då en fullständig sammanfattning som hjälper dem att förstå och komma ihåg allt de har läst. Det kommer få dem att känna sig bra, eftersom de bättre kommer ihåg läsningen och kan bryta ner informationen.

Prata med dina barn för att hjälpa dem att förstå vad de läser

Prata med dina barn om de främsta problemen som uppstår när de sätter sig ner för att läsa. Vad verkar vara svårast? Vad distraherar dem? Hur kan de hitta sätt att stoppa dessa distraktioner?

När ni har granskat olika sätt att göra läsningen mer produktiv, skriv ett kontrakt med dina barn. Det måste innehålla strategier som ni kan komma överens om. Till exempel kan ni bestämma att du ska ge dem en belöning varje gång en strategi har använts framgångsrikt.

Sammanfattningsvis hoppas vi att dessa tips kommer att vara användbara för er och att du kommer att omsätta dem i praktiken hemma med dina barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.