5 sätt att skapa ett bra studieområde hemma

Vill du veta hur du skapar ett bra studieområde hemma för dina barn? Här är några tips som kommer att underlätta både läxläsning och online-lektioner!
5 sätt att skapa ett bra studieområde hemma
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I början av läsåret, och kanske särskilt med tanke på den nuvarande situationen runtom i världen, är det viktigt att barn har ett bra studieområde hemma; en plats där de kan göra sina läxor, studera eller vid behov ta del i online-lektioner.

Faktum är att enligt specialister inom barn- och ungdomspsykologi är ett av de bästa sätten att motivera barn akademiskt att ge dem ett lämpligt studieområde hemma. Det måste vara ett lugnt område utan distraktioner. Det bör vara väl upplyst och med god ventilation.

Utöver detta finns det andra aspekter att ta hänsyn till när man skapar ett studieområde hemma. Vill du veta vad de är? Vi ska berätta det för dig!

5 sätt att skapa ett bra studieområde hemma

1. Välj ett bra skrivbord

Att välja ett bra skrivbord är viktigt för att skapa ett lämpligt studieområde hemma. Det ska vara proportionellt till barnets storlek. Detta innebär att bordet måste vara vid barnets brösthöjd.

Utöver detta bör det vara tillräckligt brett för att ha plats för allt som barnet behöver för att studera. Se till att det är gjort av ett slitstarkt material så att det håller i flera år.

2. Välj en ergonomisk stol

En annan viktig sak i ett studieområde är en bra stol. Vi rekommenderar att den är ergonomisk så att ditt barn kan tillbringa flera timmar med sina studier och samtidigt behålla en god hållning.

Om ditt barn har en tendens att vara rastlös är det bäst att undvika en stol med hjul så att han eller hon inte rör sig för mycket!

3. Ha en dator tillgänglig och en bra internetanslutning

I dag, mitt i vår digitala tidsålder, är en dator viktig för att barn ska kunna fullfölja sina akademiska uppgifter ordentligt. Särskilt i högstadiet och gymnasiet. Så se till att dina barn har en dator i sitt studieområde med en bra internetanslutning.

För att inte överbelasta ögonen är det bäst att ha datorn på skrivbordet med skärmen på ungefär en armlängds avstånd.

4. Tillräckligt med förvaringsutrymme för att organisera skolmaterialet

Varje studieområde bör ha tillräckligt med hyllor, lådor och hurtsar för att förvara och organisera det skolmaterial som behövs för att utföra arbetet (böcker, anteckningsböcker, pärmar, pennor etc.). Det underlättar också att ha böcker tillgängliga för att slå upp saker.

5. Inred studieområdet efter barnets smak

I princip skapar du ett studieområde hemma där det är meningen att ditt barn ska komma att tillbringa många timmar. Därför är det viktigt för barnet att känna sig bekväm och hemma där. Det är viktigt att barnet får vara med och bestämma om inredningen i rummet, så att han eller hon kan ge det sin egen personliga touch.

Ditt barn kan välja möblernas färg, färgen på väggarna, hänga upp egna affischer eller teckningar eller något annat som kan motivera honom eller henne.

Vikten av att skapa ett bra studieområde hemma

För att ett barn ska kunna vara en bra elev är det viktigt att han eller hon förvärvar och håller sig till goda studievanor från en ung ålder. En mycket viktig del av detta är att ha ett lämpligt studieområde hemma.

En sådan plats kan vara i sovrummet, i vardagsrummet, på ett kontor eller till och med i köket. Alla platser är bra så länge som området har alla nödvändiga saker för att göra det optimalt för studier.

Om du har tillräckligt med utrymme kan du dessutom dela in studieområdet i olika sektioner; en för läsning, en annan för datorn, ytterligare en för pyssel etc. Men även ett litet utrymme kan bli en effektiv studieplats.

Det som är viktigt är att dina barn vet att de har en specifik plats hemma där de kan utföra sitt skolarbete under bästa möjliga förutsättningar för att lära sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.