Varför luktar nyfödda så gott?

Lukten av en nyfödd ger varje mamma en känsla av ojämförlig tillfredsställelse och lycka. Men hur luktar nyfödda? Vad är det som ger dem sin doft? Forskning tyder på att det beror på en blandning av ett ämne som heter fostertalg och rester av fostervätska.
Varför luktar nyfödda så gott?

Senaste uppdateringen: 07 september, 2019

Flera studier har undersökt vad nyfödda luktar som och doftens effekt på mammor. Vi ska berätta vad det är och varför det är beroendeframkallande att ha din bebis nära dig.

Nyfödda har en ojämförlig lukt. Doften stannar för alltid kvar i mammors minne. Även när åren går minns de den som om det vore igår.

Hur nyfödda luktar: Söt och berusande för mammor

De flesta som har haft ett nyfött barn i sina armar har upplevt hur berusande lukten är. Studier tyder på att det är ett av naturens trick för att få oss att knyta an och ta hand om våra små.

Av överlevnadsskäl verkar det skapa ett band mellan mor och barn. Med andra ord finns det i lukten ämnen som lockar föräldrar att amma och ha kontakt med barnet.

För mammor genererar barnets lukt en reaktion i hjärnan med frisläppning av dopamin, eller lyckohormonet. Därför är närheten till bebisen beroendeframkallande och ger glädje och lycka.

Som sagt är det ett naturligt sätt att garanterar ett band mellan mor och barn. I kombination med andra modifieringar i moderns hjärna stimulerar lukten amningen, vilket säkerställer barnets överlevnad.

Varför har spädbarn den karaktäristiska lukten?

Flera forskare har pratat om hur nyfödda luktar och jämfört deras doft med andra dofter. Vissa jämför det med kakor och mjölk. Det är en söt doft som väcker olika känslor.

Andra associerar det med karamell eller vanilj. Doften introduceras till hjärnan och stannar där för alltid.

Vetenskapen bekräftar dock att den trevliga doften beror på följande faktorer:

Fostertalg

Fostertalg är en vitaktig substans som täcker barnets hud vid födseln. Dess feta konsistens ser till att huden inte torkar ut medan den bildas. Faktum är att talget börjar bildas runt vecka 20 av graviditeten.

nyfödd sover
Enligt forskare hjälper detta feta skikt till att reglera temperaturen. Det är också ett ämne som är rikt på vitamin E. Dessutom hjälper det till att skydda barnet under de första veckorna efter födseln.

Vi rekommenderar att du inte tvättar bort det helt när du badar ditt barn så att huden kan absorbera näringsämnena på bästa sätt.

Fostertalg består till största del av proteiner, vatten och fetter. De hjälper alla till att bevara den fantastiska doften av spädbarn. Lukten är mest intensiv på huvudet under de första månaderna.

“I lukten finns det ämnen som stimulerar föräldrar att amma och knyta an till sitt barn.”

Fostervatten

Fostervattnet spelar också en viktig roll i barnens lukt vid födseln. Den färglösa och luktfria substansen består av kolhydrater, proteiner och näringsämnen. Dessutom håller de barnet säkert i livmodern.

Kombinationen av fostertalg med överskottet av fostervätska skapar en obeskrivlig lukt som hjälper barnet att knyta an till modern.

Inaktiva svettkörtlar

En annan faktor är att barn inte kan reglera sin egen kroppstemperatur ännu. Därför svettas de knappt alls.

nyfödd sover

När svett torkar kan det leda till bakterietillväxt som orsakar dålig lukt. Om barnets hud är ren kommer den inte att avge någon dålig lukt.

Allteftersom månaderna går börjar barn svettas när de gör något fysiskt ansträngande, som att gråta intensivt. Om din bebis svettas för mycket när han äter, även om han inte har på sig kläder och filtar, bör du omedelbart kontakta din läkare.

Sammanfattningsvis är den nyfödda lukten en kombination av fostervatten och fostertalg, ämnen som stannar kvar på huden och hjälper till att ta hand om den. Syftet är att hjälpa barnet och modern att knyta an till varandra, vilket garanterar barnets överlevnad. Det är nog en av de mest fantastiska gåvorna från naturen!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.