Fördelar med att läsa serietidningar för barn

Är du osäker på hur du ska få ditt barn att intressera sig för läsning? Serier kan vara ett utmärkt alternativ. Dessutom har de många andra fördelar.
Fördelar med att läsa serietidningar för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 06 januari, 2021

Många barn tycker om att läsa serietidningar från en ganska ung ålder. De är roliga och underhållande, och dessutom hjälper de faktiskt till med att stärka barns kognitiva utveckling. De hjälper också barn att vara mer reflekterande och fantasifulla.

De starka färgerna och karaktärernas äventyr fångar både barn och vuxna. Det är också vanligt att man ser far- och morföräldrar njuta av de serietidningar som de själva läste som barn.

Några exempel kan bland annat vara Tintin, Don Quijote (den omarbetade varianten). Sherlock Holmes och Stålmannen. Det står bortom allt tvivel att serietidningar har en charm som inte kan ersättas med något annat. 

Det bästa med serietidningar är att mycket av deras magi har gått oförändrad genom åren. Som så många andra saker har seriestrippar blivit tidlösa. De innehåller också viktiga referenser till populärkultur. 

Vad som kännetecknar serietidningar

Serietidningar berättar ofta om superhjältars och skurkars upplevelser. De innehåller oftast följande: 

  • Färgerna är ljusa och starka.
  • De använder onomatopoetiska ord som ersättning för ljud.
  • De berättar en berättelse i varje ruta, eller är indelade i kapitel.
  • Man använder flera lingvistiska resurser: tillbakablickar, framtidshopp och en permanent förbindelse mellan text och bild.
  • De har sina egna särdrag, såsom vinjetter och ansiktsuttryck markerade på karaktärerna.

Fördelar med att läsa serietidningar för barn

Det stimulerar fantasin

Vad kunde vara bättre för ett barns fantasi än att läsa spännande äventyr med nya utmaningar varje vecka eller månad?

Karaktärerna, deras krafter och de mäktiga skurkarna ger barn chansen att utforska en hel värld av fantasier.

Otaliga spel, teckningar och andra aktiviteter relaterade till läsningen kan därför uppstå. Barnet kan också försöka gissa vad som kommer att hända i nästa ruta. Förutsägelser är en jättebra övning som gör att man får ut allt som serien har att ge.

Ett barn som läser serier i en butik.

Serietidningar för barn gynnar relationer med andra

Även om det inte var så tidigare är butiker för serietidningar nästan som en klubb för grannskapet. Ditt barn kan träffa många andra barn som delar inte bara intresset, utan också en passion för den här typen av berättelser.

Förutom att det skapar en möjlighet att få nya vänner står serietidningar även i centrum för många stora evenemang. På så sätt öppnar de dörren till nya erfarenheter. 

Ett exempel på detta är San Diego International Comics Convention – det berömda Comic Con i USA. Det finns också lokala evenemang som är specifika för sina områden. I Sverige brukar större städer som Stockholm och Göteborg ha sina egna Comic Con.

Serietidningar för barn utökar vokabulären och förbättrar stavningen

Som alla andra böcker lär man sig också nya ord och fraser av att läsa serietidningar. Faktum är att de har ett lustigt sätt att använda sig av punkter. Så det är ju ett bra tillfälle att diskutera användningen av just punkter.

“Det är sant att serietidningar är en populär konstform och ja, jag tycker att deras primära jobb är att underhålla oss, men de kan också gå längre än så. När de väl gör det är de inte längre bara underhållning, utan blir mycket viktiga.”

– Bill Watterson –

Att läsa serietidningar är ett utmärkt sätt att fördriva tiden

Vi får dock inte glömma det viktigaste med serietidningar: de är otroligt underhållandeEtt barn kan vilja spendera flera timmar med att läsa om hans eller hennes favoritsuperhjälte och dennes äventyr.

De serier som redan har funnits i många år, och som du kanske själv läste som liten, kan du till och med läsa om tillsammans med dina barn och återuppleva berättelserna. Att läsa dem på nytt kan få dig att upptäcka saker du inte lade märke till tidigare.

Serietidningar skapar oförglömliga minnen för barn

Ett barn som läser serier.

Många människor samlar på serietidningar under sin barndom eller under tonåren. Många år senare kan dessa serier ge dig möjlighet att resa tillbaka till din ungdomstid. 

Bara genom att öppna dem och känna lukten av sidorna transporteras du tillbaka till tiden när serietidningar var din största form av underhållning.

Många samlingar blir också mer värda med tiden. Det gäller speciellt begränsade utgåvor. 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att serietidningar blir aldrig omoderna – åtminstone som det ser ut nu. Deras magi är fortfarande intakt.

Om dina barn inte har några serietidningar hemma kan de bli en utmärkt presentAtt läsa serier kan väcka ditt barns kärlek till läsning, äventyr och superhjältar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.