5 tips på presenter till tonåringar

Om du funderar på presenter till tonåringar, ta en titt på våra förslag. De kanske inte har önskat sig just dessa, men de kommer säkert att gilla dem ändå.
5 tips på presenter till tonåringar
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn går igenom många förändringar under tonåren, t.ex. i vad de gillar och tycker om. Många tonåringar vill ha de senaste teknikprylarna och allt som tillhör. Det är därför väldigt vanligt att föräldrar vill ha tips på presenter till tonåringar.

Det viktigaste är att inte skämma bort dem för mycket eller ge dem allt de ber om. Försök se till att varje gåva har en pedagogisk funktion eller stimulerar deras talanger och hobbyer. De kanske inte ser det så, men det är ok.

Under tonåren försöker man hitta sin identitet. Det betyder inte nödvändigtvis att man lär sig vem man är, utan att man försöker ta reda på vem man vill bli.

Tips på presenter till tonåringar

1. Konstnärliga material eller sportutrustning

En av de största uppgifterna som förälder är att uppmuntra sina barns hobbyer och talanger. Om dina barn spelar en sport eller utövar en konstnärlig aktivitet, ge dem vad de behöver för det.

presentidéer: tonåring med gitarr

2. Vattentäta hörlurar

Vanligtvis tillbringar tonåringar mycket tid i duschen eller utomhus på promenader. Något de säkert kommer att älska är vattentäta hörlurar. De kan ansluta sin dator eller telefon till dem.

Du kan hitta många olika varianter på marknaden. Vissa kan du fästa på olika ytor, vissa är vattentäta och en del ansluter till och med till Bluetooth.

3. En kamera

Ett bra sätt att stimulera ditt barns kreativa talanger är att låta honom eller henne prova på fotografering. Förutom att lära sig att vara konstnärlig och kreativ kommer ditt barn att vara produktiv.

En kamera är därför en fantastisk gåva. Du kan ge ditt barn en digitalkamera, filmkamera eller engångskamera.

4. En prenumeration på en musik- eller filmplattform

Det är bra att barn har tillgång till sina favoritfilmer eller sin favoritmusik från vilken plattform som helst. Den här gåvan kommer dock med ett större ansvar för både dig och ditt barn.

Ditt barn måste lova att inte använda dessa medieplattformar för mycket. De bör inte heller överskugga andra viktiga aktiviteter.

5. Anmäl dina barn till något de är intresserade av

Uppmuntra dina barn att utöva en sport eller lära sig något nytt. Det hjälper dem att bli mer disciplinerade. Konstklasser, sportklubbar eller medlemskap i ett gym är hälsosamma aktiviteter för dem.

Men du måste se till att du talar med dina barn om hur de ska använda dessa. Ingen aktivitet bör negativt påverka deras liv i skolan eller hemma.

presentidéer: tonåring på träningsmaskin

Tips inför att köpa presenter till tonåringar

  • Innan du köper en present som dina barn ber om, låt dem få förklara sig och beskriva varför de vill ha den. Det betyder inte att du alltid kommer att säga ja, men låt dem veta att du lyssnar på dem.
  • Undvik att få dem att känna att de är universums mittpunkt. När självcentrering tar över en person kan det leda till massor av problem. Var också tydlig och visa dem att ditt jobb inte är att ge dem allt de vill ha, när de vill ha det.
  • Lär dem också att tänka på andra. Påminn dina barn om att vara tacksamma och ha goda vanor. Med goda värderingar vet de redan att andra människors behov är lika viktiga.
  • Om du uppfyller alla deras önskningar riskerar du att de blir missnöjda och otacksamma. Lär dem att när en person måste kämpa för något värderar han eller hon det mer.
  • Varna dem om det stora inflytandet från media. Samhället idoliserar konsumtion. Mycket av detta beror på påverkan från media, som TV och internet. Hjälp dem att från en tidig ålder förstå att inte allt de ser är sant eller sunt. Lär dem också att de inte behöver tumma på sina värderingar för att vara med i någon grupp.

Sammanfattning

Se till att gåvorna du ger dina tonåringar tillfredsställer ett behov eller motiverar dem på ett positivt sätt.

Tänk också på att du som förälder inte behöver uppfylla alla dina tonåringars krav och önskningar. En del av deras utveckling av disciplin och deras karaktär kommer genom att ge dem saker som gör att de kan utvecklas.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.