Att lära barn att läsa och skriva enligt Maria Montessori
Idag finns det många metoder som används för att lära sig läsa och skriva. Maria Montessori utvecklade sin egen och många lärare och anhängare av hennes metodik har tillämpat den framgångsrikt sedan dess. Här kan du lära dig om metoden som ska lära barn att läsa och skriva enligt Montessori.
Denna metod har förnyats och uppdaterats eftersom den bär med sig många fördelar, både för barnen samt de vuxna som är vägledare för detta lärande. Vill du veta mer om detta? Fortsätt läsa!
Att lära sig läsa och skriva enligt Montessori: metodens egenskaper
Nedan kommer vi att prata om de viktigaste egenskaperna hos Montessorimetoden för att lära sig läsa och skriva på ett njutbart och roligt sätt för de små.
Respekt för deras autonomi
Barnen är fria att välja vilken uppgift de hänger sig åt. Det är viktigt att vi inte tvingar barnen till någonting. Deras önskan att lära sig och interagera med vissa aktiviteter måste komma från dem själva. Om inte, uppnår vi ingenting.
Naturligtvis, om vi vill att de ska lära sig läskunnighet, kommer vi att föreslå aktiviteter relaterade till detta, men det kommer att vara barnet självt som väljer vilken som det vill träna med.
Respektera deras rytm för att lära sig läsa och skriva enligt Montessori
En av egenskaperna hos Montessorimetoden är att respektera varje barns egen takt. Men det faktum att varje barn är annorlunda och att ett barn är mer brådmogen än ett annat betyder inte alls att deras prestationer i framtiden kommer att bli bättre eller att de kommer att vara bättre förberedda.
Det finns barn som är mycket brådmogna, och det finns andra som är långsammare men som till slut når samma nivåer; du måste bara ge dem mer tid.
Dra nytta av barnets effektiva perioder
Små barn är särskilt effektiva vad gäller viss inlärning under specifika tidsperioder. De kan lära sig flera språk samtidigt. Medfött är de intresserade och uppfattar och njuter av det de lär sig. Vi måste dra nytta av detta intresse.
Barn är utmärkta lärare
Montessorimetoden uppmuntrar i hög grad empati och socialisering med andra barn. De små måste leka, dela, hjälpa och respektera varandra. Barn har visat sig vara extraordinära lärare som lär sig av varandra.
En lämplig miljö för lärandet
Vi måste ta hand om miljön så att lärandet underlättas för barn. Vi kan organisera klassrummet genom olika hörnor: läshörnan, den pedagogiska spelhörnan, lekhörnan, etc. Därmed kan de välja de aktiviteter som de är intresserade av att göra vid den tidpunkt de vill.
Aktiviteter att göra hemma för att lära ut att läsa och skriva
Ljudspelet
Vi bör erbjuda denna lek från cirka två och ett halvt års ålder. Det är då de små börjar intressera sig för bokstävernas form och ljud. Denna aktivitet kommer att motivera dem att lära sig ljud på egen hand och veta hur man kan skilja dem åt genom deras former.
I början måste barnen lära sig bokstavens ljud och inte bokstavens namn. Detta kommer att hjälpa det att vara medvetet om ljuden som utgör orden.
Vi måste uttala bokstävernas ljud korrekt så att barnet lär sig dem. Till exempel, om vi vill lära dem bokstaven “s” med ordet “soffa”, behöver du inte stava ordet genom att säga “ess”, “oo”, “eff”, “aa”. Du måste uttala ljudet för varje bokstav så att de blir medvetna om de ljud som utgör ordet: “sssss”, “ååååå”, “ffffff”, “aaaaa”.
Sandpappersbokstäver
Denna teknik kan användas för barn vid tre och ett halvt års ålder. Vad det handlar om är att skapa några kort av kartong och ovanpå dem limma bokstäver gjorda med sandpapper.
På så sätt identifierar barnet stavningen och får dessutom kännedom om bokstäverna genom känseln, vilket hjälper dem att lära sig hur de skrivs. Det är en aktivitet som underlättar för barn att lära sig alfabetet på ett roligt sätt.
Brevklämmor
För denna aktivitet behöver du bara några klädnypor av trä och en markör för att kunna skriva en bokstav i alfabetet på varje sida av klädnyporna. På så sätt kan barn använda dem för att bilda ord genom att sätta klädnyporna i följd på ett kort, en bit kartong eller ett pappersark. Du kan också skapa kort med bokstäver och därmed sammanfoga varje nypa med kortet som bär motsvarande bokstav.
Postcentralen
För den här leken behöver vi byrålåda, eller så kan vi göra den av kartong, och skriva varje bokstav i alfabetet på var sin liten ask, eller annat avgränsat utrymme, inuti. Denna aktivitet innebär att barnet måste placera något i varje ruta som börjar med bokstaven som står på den.
Om Montessori-metodiken för att lära sig läsa och skriva
Du kan redan nu mer om metoderna att lära ut läsning och skrivning enligt Montessori. Det handlar om roliga metoder som du kan använda i skolan eller hemma för att hjälpa dina små att skaffa sig läskunnighet. Genom att göra detta förbereder du dem för när det är dags att börja läsa och skriva. Nu vet du hur det går till, så använd det i praktiken!