Tips för att uppfostra tvåspråkiga barn

Att uppfostra tvåspråkiga barn är inte så svårt som du kanske tror. Även om det kan vara svårt för ditt barn att vänja sig vid att kommunicera på två språk, kommer det att ge många fördelar i framtiden.
Tips för att uppfostra tvåspråkiga barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2021

Ibland kan det vara komplicerat att uppfostra tvåspråkiga barn, främst eftersom det ofta tar tid att anpassa sig till två språk och är något som kan sakta ner barnets talprocess. Men detta är bara en liten negativ punkt som snabbt leder till stora fördelar på lång sikt för barnet, både socialt och professionellt. Detta eftersom de kommer att kunna kommunicera på två språk i framtiden. Strategierna i denna artikel hjälper dig med denna språkuppfostran.

Några tips för att uppfostra tvåspråkiga barn

Processen för att uppfostra tvåspråkiga barn tenderar att vara lite mer komplex. Det innebär vanligen att man arbetar med ett språk hemma samtidigt som man i skolan fokuserar på att lära sig det andra språket. Det finns många strategier som du kan använda dig av, men följande är de viktigaste:

  • Användning av verktyg. Numera har teknik blivit ett mycket användbart verktyg och det finns bland annat många olika applikationer som man kan använda sig av. Det är en stor fördel om föräldrarna sitter ner med sina barn för att använda verktygen tillsammans.
  • Använd tvåspråkiga böcker. Läsning är grundläggande i denna process för att förbättra grammatiken. Du kan också läsa berättelser på det språk de håller på att lära sig, och förklara orden.
  • Multimedia.
    • Filmer, serier, dokumentärer och andra program kan hjälpa barnen att lära sig språket snabbare. Det finns många utbildningsprogram som lär ut ord, fraser och även grammatik, och detta kan påskynda deras lärande.
    • När dina barn ska titta på film, se till att den är på det språk du vill att de ska lära sig. På så vis skapar de associationer samtidigt som de lyssnar, med det de ser på skärmen.
    • Tänk på att inte bara låta barnet se på tecknade filmer – utan också utbildningsprogram på det språk som de ska lära sig. Det är också en bra idé att visa dem dokumentärer om landet där målspråket talas. Detta hjälper barnet att också lära sig mer om landet och språket.
  • Socialisering. Det är bra om barnet kan umgås med vänner som talar målspråket flytande. När barnet interagerar med sina vänner på det nya språket, lär de det sig på ytterligare en nivå.
Tre små flickor med olika flaggor målade på kinderna.

Fördelarna med att uppfostra tvåspråkiga barn

Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt och utvecklar sitt språk över tid, och att det är normalt att det tar lite längre tid när de lär sig två språk på en gång. Det är mycket troligt att barnet blandar ihop orden på båda språken för att sätta ihop en mening. Därför bör föräldrarna vara tydliga när de formulerar sig på de olika språken. Bland de många fördelarna med att uppfostra tvåspråkiga barn hittar vi följande:

Hälsofördelar

Tro det eller ej, det kan faktiskt finnas fördelar för hälsan med att vara tvåspråkig. Den kapacitet som hjärnan börjar skaffa sig när den koppar på och kopplar ifrån sig mellan språken, skapar ett system som är förberett för förändring och fel och som lagrar information på ett helt annat sätt än en enspråkig hjärna. Detta gör det lättare för barnet att lära sig ytterligare andra språk.

Ekonomiska fördelar

När ett barn studerar och utvecklas på två språk har de många fler möjligheter till jobb och kan även utöka sina arbetsmöjligheter i andra länder. Språk som engelska, spanska och kinesiska är exempelvis utbredda idag. Tänk på att ju tidigare barnet börjar lära sig, desto lättare blir det att göra det över tid.

Utbildningsfördelar

Som vi nämnde så kommer ett tvåspråkigt barn att ha större förmåga att lära sig olika språk lättare, vilket innebär att om de vill börja lära sig ännu ett språk kommer de att ha en fördel. En annan viktig punkt är att barnet kommer att kunna studera i en skola eller på ett universitet på det sekundära språket utan problem.

Två pojkar med armarna om varandras axlar.

Sociala och kulturella fördelar

Idag har människor i olika länder mycket lättare att kommunicera med varandra, främst tack vare teknik. Sociala relationer och kulturutbyte har gjort det till en nödvändighet att kunna tala flera språk. Att vara tvåspråkig ökar våra sociala färdigheter och minskar vår blyghet.

Att lära sig två språk ökar barnets koncentrationsförmåga. Dessutom förbättrar det både kort- och långtidsminnet.

Det finns även många fler fördelar med att uppfostra tvåspråkiga barn så därför rekommenderas det starkt. Även om man som förälder kan känna sig lite osäker för att ens barn tar lite längre tid på sig att börja prata jämfört med andra barn som bara talar ett språk, kommer detta att vara till stor fördel och nytta för barnens framtid. Fördelarna kommer att bli tydligare och tydligare med tiden, och det kommer att vara till stor hjälp för deras utveckling i samhället.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.