Var bestämd: Att sätta gränser för barnen
Att kunna vara bestämd är en förmåga som har många fördelar. För föräldrar är det onekligen en viktig förmåga när det kommer till att stå ut med både utbrott och diskussioner med barnen.
Att veta hur man säger “nej” utan att skapa en konflikt är nyckeln till att sätta gränser för barnen och visa auktoritet.
Att använda ordet “nej” till barn kan verkligen vara ett tveeggat svärd. Å ena sidan kan du genom att ge efter för lätt låta barnen tro att de har makt över sina föräldrar och därmed kan manipulera dig. Du måste se till att inte förlora din auktoritet, eftersom det inte är bra för någon.
Å andra sidan ska du inte heller vara för bestämd. Om du skriker “nej” så fort ditt barn ber dig om något kan han eller hon vilja göra uppror och börja bete sig illa.
Hur kan du reglera din bestämdhet så att det blir ett konstruktivt verktyg? I de här artikeln ska vi ge dig några tips.
Vad innebär det att vara bestämd?
Bestämdhet är en viktig egenskap på många olika sätt. Den består egentligen av att man vet att respektera allas rättigheter, tankar och utgångslägen, såväl som en vilja att handla på ett speciellt sätt.
Oavsett om man befinner sig i en social eller arbetsrelaterad situation är det bra att veta hur man vägrar gå med på överdrivna önskemål. Det är så pass viktigt att det kan hjälpa dig att undvika stress, ångest eller frustration som du annars skulle känna av att göra saker du inte vill och inte måste göra.
Samma sak händer när du pratar med dina barn, vilket verkligen kan vara svårt ibland. Om du inte sätter gränser överför du kanske fel budskap till dina barn eller så missköter du ditt ansvar.
Att sätta gränser för barnen handlar om att hitta en balans
Det är dock inte så lätt. Om vi alla gick genom livet och sa nej till allt och motsatte oss alla skulle världen vara en hemsk plats. Att göra någon en tjänst och kompromissa skulle inte förekomma alls.
Målet är att hitta den rätta balansen. Att vara bestämd i en relation betyder att du vet när du ska ge efter och när du ska stå på dig. Du måste identifiera vad som är rättvist och vad som inte är det.
Naturligtvis är detta inte lätt, men du kan absolut uppnå det. Här är några tips du kan försöka komma ihåg när du förhandlar med dina barn:
- Börja en konversation. Det är meningslöst att hålla fast vid sina åsikter utan att tänka på andras behov. Du måste lyssna och försöka se saker ur deras synvinkel.
- Vet hur du ska förklara saker. Det är precis som det låter, du måste se till att dina argument är så tydliga som möjligt. Att bråka bara för argumenterandets skull är helt onödigt. Om du å andra sidan kan styrka ditt beslut så kommer ditt barn att förstå dig.
- Håll din position. Om du är helt övertygad och inte kommer att ändra dig ska du försvara din åsikt. Om du ger upp kommer ditt barn att anta att du är sårbar. Sedan kommer barnet att använda detta mot dig vid ett lämpligt tillfälle. Tvivla aldrig på dig själv heller. Ditt tonläge, din mimik och dina gester ska backa upp det du säger.
- Var proaktiv. Samtidigt som du står fast vid din åsikt kan du erbjuda alternativ som också passar dig. Förhoppningsvis kan ni hitta en bra kompromiss och slippa bråka.
Varför klarar du inte av att sätta gränser för barnen?
Bestämdhet och självkänsla är nära länkade med varandra. Vanligtvis om du är säker på dig själv kan du också kommunicera ut dina tankar och beslut utan att tveka.
Om inte kan du falla i en negativ cirkel. Du kanske inte respekterar dina egna beslut eftersom du inte tycker att du förtjänar det. Som ett resultat kommer inte heller andra att respektera dig, och din självkänsla fortsätter dala.
Det är bra att vilja vara andra till lags och bli omtyckt, men det får inte ha ett för högt pris. Du ska inte försöka vinna ditt barns hjärta genom att ge upp eller inte sätta gränser alls.
Att vara bestämd i ett förhållande betyder att man vet när man ska ge efter och när man ska stå på sig.
Till slut är det viktigt att påpeka att du framförallt måste vara lugn och visa respekt. Du måste vara fokuserad och villig att etablera en öppen och ärlig kommunikation med den andra parten.
Trots allt bygger du din relation med dina barn varje dag. Varje dag erbjuder nya utmaningar. Och att vara bestämd och sätta gränser kan visa sig vara ett bra beslut, när det görs på rätt sätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- de Mangione, E. C. D. D., & de Anglat, H. D. (2002). Asertividad, su relación con los estilos educativos familiares. Interdisciplinaria, 19(2), 119-140. https://www.redalyc.org/pdf/180/18019201.pdf
- De la Plaza, J. (2009). Inteligencia asertiva. Zig-Zag.
- Caballo, V. E. (1983). Asertividad: definiciones y dimensiones. Estudios de psicología, 4(13), 51-62. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02109395.1983.10821343