När du har ett syskon har du en vän för livet

När du har ett syskon har du en vän för livet
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att ha ett syskon betyder att du har en följeslagare och vän för livet. Ända sedan jag var liten har min bror varit där för mig, och jag har lovat att alltid vara där för honom.

Jag tänker tillbaka på min barndom och ser på mitt liv nu. Under mitt livs historia kan jag se att det fanns en person som alltid har stått vid min sida. Kanske den bästa gåvan som mina föräldrar kunde ha gett mig – ett syskon.

Ett syskon innebär att man har en följeslagare för livet… den mest lojala, trogna och verkligen ovillkorliga följeslagaren.

Min bror har alltid varit där i de goda tiderna. Och i de dåliga med – när människor tycks försvinna – har min bror aldrig släppt mig.

En som var där för alla mina äventyr, en motståndare i alla mina strider. Min bror hjälpte mig att forma min personlighet, han är min bästa rådgivare och min outtröttliga försvarare när jag hamnar i trubbel.

Han håller mina djupaste hemligheter. Han var den som, när vi var små, lärde mig hur man går och skrattar.

 Ibland är en bror ännu bättre än att ha en superhjälte

Marc Brown

Min bror är full av kärlek och ljus, och är det största vinsten som livet någonsin har gett mig. Och det är därför, när åren går, som vi kommer varandra närmare och närmare.

Jag önskar att jag alltid ska ha privilegiet och glädjen av hans närvaro. Jag är glad och tacksam för honom av så många skäl. Bror, jag älskar dig med hela mitt hjärta!

Ett syskon är en skattkista full av minnen

syster och bror håller om varandra

Min bror kommer, förutom att vara min följeslagare för livet, alltid att vara en skattkista full av minnen. Vi delar samma anekdoter, och vi har de bästa birollerna i varandras livshistorier.

Jag tillbringade mina mest värdefulla och vackra stunder i barndomen, under mina tonår, och i mitt vuxna liv med honom.

Jag växte, skrattade och grät också tillsammans med denna människa av oändlig kärlek och otrolig generositet. Vi tillbringade hela dagen lång i parken och lekte och delade leksaker och godispåsar.

Bara genom att tillbringa tid med honom lärde jag mig förmågan och värdet av att dela med mig och generositet.

Min bror visade aldrig ett uns av svartsjuka mot mig. Vi delade de mest spännande äventyren och hittade på de mest oskyldiga busstrecken. Han lärde mig hur man drömmer, hur man skrattar och han hjälpte mig hitta min kreativitet.

Med bara ett leende och en blick kunde min bror förklara hela världen för mig. Jag lärde mig värdet av att ha någons förtroende och respekt genom hans exempel.

Vänskapen är vårt arv, och vi har tusen foton som kan bevisa vad vi var, vad vi är och vad vi kommer att bli.

När min bror såg mig som sårbar eller som ett offer för någons orättvisa var han genast vid min sida för att försvara mig. Om jag någonsin var rädd var hans skyddande famn min sköld mot alla hot och faror.

När han såg att jag var i fara var han alltid där för att komma till min undsättning. Min bror är skattkistan med alla de finaste och mest ömma minnena från min barndom.

Ett syskon, när tiden går

mor-dotterförhållandet: mamma och dotter

Tiden går, saker förändras, folk kommer och går. Men det finns en sak som alltid varit konstant: min bror.

Oändlig och oföränderlig, han är den mest pålitliga personen i mitt liv. Mitt band till honom är så kärleksfullt, så speciellt, så unikt…

Han fortsätter att vara den person som jag tänker på när jag vill dela mina triumfer och prestationer. Jag vet att den lycka han visar som svar är äkta och naturlig.

På samma sätt, när jag behöver ett uppmuntrande ord eller vägledning, är min bror den första personen som jag vänder mig till.

Min bror var den första personen som märkte när jag blev förälskad. Han har sett mig gråta, och mer än en gång har han hjälpt mig att reflektera över mina egna misstag.

Trots att vi båda är vuxna nu är han fortfarande den person som jag kan skratta med om de mest absurda sakerna. Ingen skuld, ingen skam – det band som förenar oss är som inget annat.

En axel att gråta mot, ett öra som kan lyssna, en tröstande omfamning. Vi äter en måltid tillsammans efter en lång, hård dag med vuxenliv i den verkliga världen. Delar erfarenheter och kunskaper.

Vi minns ljusa minnen från det förflutna med leenden på våra ansikten. Vi hedrar alltid de som är ansvariga för att ha gett oss gåvan att vara syskon: vår mamma och pappa.

Till denna dag är min bror någon som jag fortfarande kan lita på. Han är den mannen som, trots att vi är vuxna, fortfarande följer med mig på mina nycker.

Trots att världen runt oss förändras och går vidare vet jag att han kommer att vara min trofasta följeslagare under resten av våra dagar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arranz Freijo, E. B. (2000). Interacción entre hermanos y desarrollo psicológico: una propuesta educativa. Innovación educativa.
  • Dunn, J. (1986). Relaciones entre hermanos. Morata. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/handle/11162/70217
  • Merino, L., & Martínez-Pampliega, A. (2020). La relación entre hermanos/as y su adaptación en contextos de alto estrés familiar. Ansiedad y Estrés, 26(1), 27-32.
  • Ripoll, K., Carrillo, S., & Castro, J. A. (2009). Relación entre hermanos y ajuste psicológico en adolescentes: los efectos de la calidad de la relación padres-hijos. Avances en Psicología Latinoamericana, 27(1), 125-142. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-47242009000100009

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.