Hur man lär barn att uppfylla sina åtaganden

Det är nyttigt för barn att lära sig att uppfylla sina åtaganden. Detta hjälper dem att bli mer ansvarsfulla och pålitliga som människor.
Hur man lär barn att uppfylla sina åtaganden
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

I följande artikel kommer vi att prata om vikten av att lära barn att uppfylla sina åtaganden samt berätta hur man går tillväga. I början gör vuxna och föräldrar allt för barnen. Vi packar deras ryggsäckar, sorterar deras kläder och ordnar skolmaterial. Så småningom når de grundskolan och med det börjar de ta mer ansvar.

Detta beror på att barn successivt får autonomi, och det är viktigt att vi följer dem och finns där för att hjälpa dem att utveckla sin potential. Att lära barn att uppfylla sina åtaganden är avgörande för att de ska lära sig nya färdigheter och börja sätta sig in i livet i samhället. Låt oss se hur vi kan gå tillväga.

Lär dig hur man lär barn att uppfylla sina åtaganden

Det finns olika sätt vi kan lära barn att uppfylla sina åtaganden. Här följer några av dem.

Låt dem medverka med hushållssysslorna

En tonårsflicka som städar bordet medan hennes mamma dammsuger.
Det är en bra idé att ge barn och ungdomar några sysslor där hemma. För att göra detta är det viktigt att ta hänsyn till deras ålder så att de kan uppfylla sina åtaganden.

Att involvera barn i hushållssysslor är ett sätt att utöva ansvar. Men vi måste komma ihåg att de åtaganden vi tilldelar dem måste vara lämpliga för deras ålder. När detta inte händer kan vi det leda till frustration. Vi kan till exempel säga till dem att varje dag måste de bädda sin säng och att de varje torsdag måste städa sitt rum.

Visa ditt barn vad konsekvenserna blir när de inte uppfyller sina åtaganden

Låt oss titta på den här situationen. Din tonåring var tvungen att duscha innan dess yngre syskon kom tillbaka från fotbollen. På så sätt skulle det inte bli några förseningar vad gäller plats i badrummet och alla kunde se kvällens film från start. Om detta inte skedde i tid, och utan ilska men med mycket självsäkerhet, bör du att påpeka att ni har ont om tid nu och att det leder till att filmen redan har börjat. På så sätt kommer tonåringen att märka att genom att inte uppfylla sitt ansvar så följer en konsekvens som påverkar både den själv och andra.

Var en förebild

Detta är en enkel men viktig åtgärd. I tidig ålder är vuxna de viktigaste referenserna för barn. Därför måste vi visa de beteenden som vi vill att de ska upprepa. Till exempel, om de ständigt ser oss ursäkta att vi är sena, eller bortförklara något problem, kommer de att tro att det är rätt sak att göra och de kommer att replikera det.

Anpassa hur de behöver oss för att hjälpa dem

Vissa barn kommer att ha lite svårare att komma ihåg vad de ska ta med sig till nästa klass. Vi kan hjälpa dem med några extrafunktioner. Till exempel, för yngre barn kan vi berätta att de alltid ska komma hem med tre saker (eller vilket nummer det nu är): deras ryggsäck, deras kappa och leksaken eller huvudföremålet de använde för dagens aktivitet. När det gäller tonåringar kan vi föreslå att de använder mobilpåminnelser eller en anteckningsbok.

Erkänn deras insats och prestationer

Precis som det är viktigt att påkalla uppmärksamhet när barn inte uppfyller sina åtaganden, är det också viktigt att göra det när de verkligen respekterar dem. Därför är det bra att gratulera dem för deras prestationer och erkänna deras insatser på samma sätt som du påpekar deras misstag.

En mamma som kramar sin son för att hon är stolt över honom.
Att gratulera ditt barn för dess ansträngningar och prestationer är viktigt för att stärka dess självkänsla samt visa dem att du värdesätter dess arbete.

Du kanske är intresserad av: 7 tips för att ta hand om skolmaterial

Fördelar med att uppfylla åtaganden

Det finns en tid då vi vuxna märker att barnen växer upp, utvecklar sin egen smak och börjar ta ansvar för sina skyldigheter och uppgifter. Ibland kan vi känna att vi då är mindre viktiga för dem, men så är inte fallet. Vi börjar helt enkelt ta en annan roll i deras liv och vi måste anpassa oss till dessa nya omständigheter. Att vara överbeskyddande som förälder förbereder dem inte för världens verklighet. Faktum är att det lämnar dem utan vingar och med enorma svårigheter när det gäller att klara sig på egen hand.

Att barn och ungdomar är ansvarsfulla och uppfyller sina åtaganden gör att de blir människor som man kan lita på. På ett internt plan låter det dem också känna sig användbara och värdefulla, vilket stärker deras självkänsla.

Du kanske är intresserad av: Så lär du ditt barn att ta ansvar

Dialog bör vara det första steget

När barn inte uppfyller sina åtaganden är det viktigt att vi kan fråga dem vad som har hänt. Det är viktigt att vi inte fastnar i våra egna idéer och antaganden. Till exempel om vi antar att det har berott på lättja, att de vet att det alltid finns någon som kan göra deras läxor åt dem, eller för att de är väldigt oorganiserade. Dessa etiketter låser in dem och fungerar nästan som självuppfyllande profetior. Om vi inte tror att de är kapabla att ta ansvar, då kommer det att besannas, för på det sättet skadar vi deras självkänsla och får dem att tro att de inte duger något till.

I detta avseende bör det första du gör vara att fråga dem vad som har hänt. Till exempel varför de inte matade husdjuret eller inte gjorde i ordning sitt rum. En öppen fråga, utan en anklagande ton, är ett bra sätt att få förståelse och insikt. Dessutom kan svaren överraska oss. Till exempel kanske de inte förstod hur de skulle göra, visste inte hur de skulle organisera sig eller var helt enkelt rädda. Som ett resultat kan vi ställa oss in i, och känna empati för, den situationen samt erbjuda dem hjälp.

Förklara poängen med att uppfylla åtaganden

Att hålla åtaganden kan ibland vara tråkigt. Det vill säga, ibland gör vi en poäng av att gå upp tidigt för att gå på tennis, men när det är dags vill vi stanna hemma. Det är viktigt att vi också lär barn att se den andra sidan. Samtidigt måste vi hjälpa dem att förstå varför de gör det. Till exempel, när de kommer till tennisen träffar de sina vänner och har det trevligt, eller när de vinner en medalj kommer de att må bra av den ansträngning de lagt ner på det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Goleman, Daniel. El cerebro y la inteligencia emocional: nuevos descubrimientos. B de Books, 2015.Bilbao, Alvaro (2015) El cerebro del niño explicado a los padres.Plataforma Actual.
  • Monsalvo, Eugenio & Sousa, Renata. (2008). El valor de la responsabilidad en los niños de educación infantil y su implicación en el desarrollo del comportamiento prosocial. Revista Iberoamericana de Educación, ISSN 1681-5653, Vol. 47, Nº. 2, 2008. 47.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.