Uppmuntra goda matvanor hos barn

Barn är mycket mer mottagliga än vuxna när det gäller att införliva matvanor. Av denna anledning är det viktigt att se till att de rutiner som införs är friska.
Uppmuntra goda matvanor hos barn

Senaste uppdateringen: 13 september, 2021

Det är viktigt att uppmuntra goda matvanor hos barn för att säkerställa deras framtida hälsa.

Under de tidiga stadierna av livet är människor mer mottagliga för förändringar. Därför är det enkelt att anta vissa rutiner från tidig ålder. Du bör dra nytta av detta för att lära dem att äta bra.

Under de senaste åren har övervikt och fetma ökat i oroväckande takt. Detta beror till stor del på minskad fysisk aktivitet, men även på exponeringen till skräpmat och den desinformation som finns kring det.

Vi lever i en värld där bra matvanor inte alltid blir ingjutet från början och det blir svårare att korrigera med åren.

Tips för att uppmuntra goda matvanor hos barn

Här är några viktiga strategier som hjälper dig att uppmuntra goda matvanor hos dina barn.

Undvik att köpa ultrabearbetade livsmedel

Staplar av skräpmat i en närbutik.

Enligt en studie publicerad i tidskriften BMJ, ökar regelbunden konsumtion av ultrabearbetade livsmedel risken för att utveckla kardiovaskulära problem och fetma. Dessa livsmedel bör begränsas i kosten så långt som möjligt.

Det bästa sättet för barn att inte vänja sig vid sin konsumtion av skräpmat är att undvika tillgången till dem. Det betyder att det är bäst att inte ens köpa dem i snabbköpet. På så sätt kommer barn bara att kunna äta produkter av låg kvalitet när de är hemifrån eller vid specifika tillfällen, men inte dagligen.

Erbjud en mängd olika puréer

Det är viktigt att barn konsumerar grönsaker, även om det inte alltid är en lätt uppgift.

Ibland är det svårt att vänja dem vid deras konsistens eller smak, så det är en bra idé att förbereda dem i form av puréer eller soppor med varierade grönsaker. Accepterandet av dessa typer av presentationer är mycket bra och genom dessa kommer barnen att kunna bekanta sig med varje grönsaks organoleptiska egenskaper.

Du bör också notera att förekomsten av röda grönsaker i kosten är en prioritet. Dessa livsmedel innehåller en typ av fytonäringsämnen som kallas antocyaniner, som hjälper till att förhindra cellulär oxidation och utveckling av komplexa patologier i framtiden. Detta bekräftas av forskning publicerad i Antioxidants.

Drick alltid vatten

Konsumtionen av läsk hos barn är en fråga som verkligen oroar hälso- och sjukvårdspersonal.

Detta är en av de sämsta matvanorna som finns för denna åldersgrupp. Det beror på att dessa produkter har en hög koncentration av enkla sockerarter och tillsatser. Dessa element kan ha en negativ inverkan på barnets lever- och metaboliska hälsa, vilket kan orsaka problem på medellång sikt.

Av denna anledning är det viktigt att uppmuntra till regelbunden vattenförtäring. Detta bör vara den föredragna vattenformen för att följa med dagliga måltider. Det är det bästa verktyget som finns för att säkerställa korrekt hydrering och förebyggandet av vissa sjukdomar.

Om du introducerar något annat flytande element i ditt barns kost är det bäst att välja helmjölk, eftersom det är en mat med hög näringstäthet som ger proteiner och fetter av hög kvalitet. Men glöm inte att det också är en kaloririk dryck, så det är viktigt att inte missbruka den.

Undvik att äta medan du tittar på tv

Distraktioner vid måltiderna är kontraproduktiva eftersom du måste vara uppmärksam på vad som verkligen betyder något: att äta.

Att äta medan du tittar på TV kan leda till ineffektivt tuggning eller så kan barnet äta mat utan att ha en riktig aptit . Båda är hälsoskadliga.

Måltider är ett bra tillfälle att prata och ge en privilegierad plats till familjeförhållanden. Därför är det viktigt att vi alla undviker användning av mobila enheter och andra element som kan avleda vår uppmärksamhet.

En familj ser på sina skärmar på en resturang.

Skapa goda matvanor hos barn

Som nämnts ovan är det viktigt att uppmuntra till goda matvanor under de tidiga stadierna av livet. Detta kommer att lägga grunden för att säkerställa en hälsosam kost i framtiden. Och detta kommer i sin tur att bidra till att minska förekomsten av kroniska och komplexa sjukdomar i vuxen ålder.

Om du är osäker när du planerar menyer, tveka inte att kontakta en näringsspecialist. De är rätt person för att ge dig de mest lämpliga idéerna och matalternativen utifrån dina individuella behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Srour B, Fezeu LK, Kesse-Guyot E, et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ. 2019 May 29;365:l1451. doi: 10.1136/bmj.l1451. PMID: 31142457; PMCID: PMC6538975.
  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333. doi: 10.3390/antiox8090333. PMID: 31443476; PMCID: PMC6770078.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.