5 saker som ditt ensambarn bör lära sig

5 saker som ditt ensambarn bör lära sig
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Trots sociala problem tycks födelsetalen inte minska. Fler och fler par skaffar barn. Det finns dock fortfarande många par som bestämmer sig för att bara skaffa ett ensambarn.

Att ha flera barn kan vara komplicerat. Det handlar om att både försörja dem och förena flera barn med ett liv fullt av ansvarsområden. Tiden räcker helt enkelt inte till.

Men att ha ett ensambarn behöver inte vara negativt. Om du har ett ensambarn kan du känna dig illa till mods och tro att han kommer att vara “ensam i livet”.

Men inget kan vara längre från sanningen, för du kan säkert skapa ett bra nätverk av människor som kan vara stöd för honom i hans liv.

Det finns dock några saker som ditt ensambarn måste lära sig för att lyckas i livet.

Saker ditt ensambarn bör lära sig

1. Låt ingen kalla ditt ensambarn “bortskämd”.

Många tror att ett ensambarn automatiskt blir “bortskämt” men ingenting kan vara längre från verkligheten. Människor sätt etikett på ett ensambarn som självisk, bortskämd eller narcissistisk, men de kunde inte vara mer felaktiga. Allt detta beror på de värderingar som lärs ut hemma, inte antalet syskon som man har.

Det faktum att ditt barn är ett ensambarn betyder inte att hon måste vara bortskämd eller självcentrerad, så lär henne att ingen ska få stoppa in henne i något fack eller sätta etikett på henne. Det är uppfostran och disciplin hemma som gör att ett barn blir själviskt eller inte.

Det är nödvändigt för ditt barn att lära sig att ignorera dessa kommentarer och veta att det säger mer vilken typ av person talaren är än om henne som ensambarn.

Mamma, pappa, barn

2. Världen kretsar inte kring ditt ensambarn.

När det finns fler än ett barn i familjen kan de tävla om sina föräldrars uppmärksamhet. När du däremot har ett ensambarn är det möjligt att ni inte inser att er uppmärksamhet är helt centrerad på barnet, utan någon ansträngning från dess sida.

Det är nödvändigt att lära barn utan syskon att deras behov inte alltid kommer först, eftersom de inte är universums centrum.

Det är viktigt att lära ut ödmjukhet till alla barn och även ensambarn, och att lära dem tålamod och att njuta av erfarenheter snarare än materiella saker.

Vi bör lära dem om frustration och tider när saker inte går som förväntat. Detta är mycket viktigt för att barn ska kunna lära sig hur den verkliga världen fungerar, och att se till att allt inte kretsar kring dem.

3. Vänskap kan vara lika stark som syskonförhållanden.

Ett ensambarn kan känna sig ledsen för att han inte har syskon och aldrig vet hur det är att ha dem. Men i verkligheten kan en sann vänskap vara lika stark som alla familjeband i världen. Det finns vänner som kan ses som sanna bröder och systrar.

När du hittar dessa vänner måste du ta hand om dem så att de varar för alltid. Lär ditt ensambarn denna viktiga livsläxa.

Vi kommer att offra vår dag så våra barn kan få en bättre morgondag.

APJ Abdul Kalam

4. Barn med syskon har också tråkigt ibland.

Barn som inte har syskon tror att de har mer tråkigt eftersom de inte har någon att leka med. Men verkligheten är att det inte alltid måste vara så här. Perioder när man har tråkigt är vanliga bland alla barn, både med och utan syskon.

Dessutom är det inte nödvändigtvis en dålig sak att ha tråkigt ibland eftersom det utmanar barnens kreativitet och kan få barn att upptäcka sina sanna intressen.

Mamma, pappa och bebis i gräset

5. Han är inte bättre eller sämre… han är helt enkelt sig själv.

Det sägs att barn utan syskon är mer framgångsrika eftersom deras föräldrar kan investera mer resurser i dem, men det finns också de som tror att dessa barn inte är lika känslomässigt stabila.

Sanningen är att det inte borde finnas sådana debatter eftersom både barn med syskon och barn utan syskon är just de som de är: människor… människor med egna unika och exentriska drag.

Det finns inga studier som visar att det finns ett rätt och ett fel sätt att bygga en familj på. En familj kan vara stor eller liten, med flera barn eller bara ett, och det som verkligen betyder något är att ta hand om familjen och var och en av medlemmarna i den, att lära sig om goda värderingar och att dela lycka tillsammans för ett bra känslomässigt band.

Barn utan syskon bör veta att de också är en del av en stor familj.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.