9 tips för att förhindra beroende av videospel

Numera har barn och tonåringar ständig tillgång till videospel, och denna tillgänglighet oroar många föräldrar. Här kan du hitta några tips för att förhindra beroende av videospel.
9 tips för att förhindra beroende av videospel
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Idag är det mycket vanligt att se barn spela videospel regelbundet även innan de når tonåren. Därför är det viktigt att förhindra att ett videospelsberoende etablerar sig för tidigt.

För några år sedan brukade barn leka ute på gatan och i parken med sina vänner. På lekplatsen spelade de kulor eller lekte andra lekar för att ha roligt. Nu lever de i en tid där videospel, mobiltelefoner, surfplattor, PlayStation, Xbox och datorspel är normen.

Numera kan barn och tonåringar inte vänta med att sluta skolan för dagen så att de kan komma hem och spela videospel. Detta blir ett allt mer oroande problem för föräldrar. Vill du veta hur du kan förhindra att dina barn utvecklar ett beroende av videospel? I den här artikeln ger vi några tips.

Varför är videospel beroendeframkallande?

Att nu ha dem inom räckhåll så ofta och så länge gör dem bara ännu mer beroendeframkallande än de var i första hand. Dessutom investerar speldesigners och programmerare mer och mer tid, pengar och ansträngningar på att göra dem alltmer attraktiva. De bygger bättre och mer realistiska gränssnitt med fler alternativ att välja mellan i spelen.

I neurovetenskapliga tester har experter visat att elektroniska enheter genererar en ökad produktionen av dopamin och kortisol, som båda är relaterade till lycka. Detta är en av anledningarna till varför en tonårings hjärna lockas till dessa spel, och de kan skapa ett beroende relativt snabbt.

förhindra beroende av videospel: barn spelar videospel

Tips för att förhindra beroende av videospel

Det finns andra underhållande aktiviteter förutom videospel

Barn och tonåringar är ofta övertygade om att spela videospel är bland det enda de kan välja att göra på fritiden, men det inte alls sant. Föräldrar måste därför främja en hemmiljö där det finns en mängd olika familjeaktiviteter till hands. Detta kan minska barnens intresse för videospel.

Kontrollera speltiden

Experter säger att barn inte ska spela längre än en timme för att undvika ögonbelastning och stress. Du bör införa gränser för när de kan spela: till exempel bara på en viss veckodag, bara ett par timmar på helgen etc.

Mer stöd och kärlek, och mindre teknik

Alla människor behöver kärlek, trygghet och skydd, men barn och ungdomar behöver det mer än andra. Så istället för att låta dem använda spelkonsoler, varför inte dela din tid med dem istället? Dyrbar och närvarande tid med föräldrar kan aldrig ersättas med ett videospel.

Ha koll på vilka spel dina barn spelar

Om du ibland låter dem spela, se till att du vet vilken typ av spel de spelar och vilka åldersgränserna är.

Föreslå alternativ för att förhindra beroende av videospel

Varför inte främja några kreativa hobbyer som att måla eller rita? Ni kan till och med göra det tillsammans. Dra nytta av aktiviteter som dessa för att tillbringa kvalitetstid tillsammans. Utomhusaktiviteter är också ett bra alternativ – något roligt och underhållande… så länge det inte är videospel.

förhindra beroende av videospel: familj spelar brädspel

Främja läsning för att förhindra beroende av videospel

Läsning är mycket viktigt i alla åldrar. Det ökar barnens förståelse och hjälper dem att förvärva ett större ordförråd. Detta kommer att ha en positiv effekt på deras skolarbete.

Minimera skärmtiden

När barn har en smarttelefon, surfplatta, dator och videokonsol blir det mycket svårt för dem att inte använda dem flera timmar om dagen. Av den anledningen är det viktigt att du minimerar skärmtiden de har och hur mycket de får använda sina enheter, både hemma och när de är ute.

Hitta en balans

Det är normalt att man oroar sig för att ens barn kan bli beroende av videospel. Men om ditt barn går i skolan, gör sina läxor, spelar någon sport, går på fritidsaktiviteter efter skolan och inte bara spelar videospel behöver du inte skapa onödiga konflikter hemma.

Be om professionell hjälp

Om du har några frågor eller tror att ditt barn verkligen kan ha problem med videospel, tveka inte att kontakta en expert. Det är det bästa sättet att få vägledning och svar på dina frågor.

Vi hoppas att dessa tips har varit användbara för dig för att förhindra videospelberoende. Det är viktigt att du använder dig av dem och därmed undviker allvarligare missbruksproblem i framtiden.

Slutligen, och viktigast av allt, tillbringa kvalitetstid med dina barn. Det finns inget mer tillfredsställande för barn än att vara med dig och ha en närvarande förälder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.