Övergången från förskola till grundskola

Övergången från förskola till grundskola är utmanande för barn. Här är några tips som kommer att göra denna övergång enklare.
Övergången från förskola till grundskola
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att börja grundskolan är ett viktigt ögonblick i varje barns utbildningsresa. Och som förälder är det normalt att känna sig orolig över det. Det var precis vad som hände mig när mitt barn började i grundskolan. Vi är alla mer eller mindre oroliga när det gäller övergången från förskola till grundskola. Så idag ska vi titta på hur du kan hjälpa dem med den övergången.

I allmänhet är barn glada och entusiastiska inför detta nya skede i sina liv, även om det är en utmaning för dem. Våra små visar oss styrka varje dag, så oroa dig inte. Allt kommer att bli bra. Vill du lära dig hur du kan hjälpa dem att förbereda sig för detta viktiga steg?

Övergången från förskola till grundskola

Denna förändring är avgörande för våra små eftersom de börjar ett nytt utbildningsskede. Men även om vi kanske tror att de redan är “stora och mogna” kommer det att bli utmanande för dem.

En flicka som går till skolan.

När ditt barn börjar gå i grundskolan förändras deras rutiner, deras scheman, regler, lärare, utbildningsmetoder och hur de lär sig. De går från att ha en lärare där som alltid hjälper dem och som låter dem leka, till att ha en lärare som vill att de ska vara mer självständiga. Naturligtvis är de fortfarande där för att hjälpa ditt barn, men det är annorlunda.

Alltså, kom ihåg att du måste vara empatisk med barn, respektera deras känslor och behov, hjälpa dem att hantera sina bekymmer och stödja dem hela tiden. Det här är några av konsekvenserna av ditt barns övergång från förskola till grundskola:

  • De kommer att ha fler lärare
  • Deras arbetssätt kommer att förändras
  • De kommer att ha fler ämnen
  • Ibland kan barn behöva byta byggnad
  • Förändring är inte alltid en negativ upplevelse
  • Detta steg innebär att ditt barn är äldre, vilket är mycket motiverande
  • Vissa barn kommer att uppleva rädsla, oro och svårigheter att anpassa sig

Låt oss ta en titt på hur vi kan hjälpa våra barn att övergå från förskola till grundskola.

Förskola till grundskola

Detta steg måste vara progressivt. Barn kommer inte att ha sin lärare hängande över dem hela tiden. Därför måste de vara mer oberoende och ansvarsfulla eftersom de mognar.

Hur kan du hjälpa till med att främja en autonomi hos barnen så att de är mer förberedda? Du kan hjälpa till genom att be dem delta i familjeaktiviteter. Dessutom kan du hjälpa dem genom att ge dem ansvar och uppgifter som passar deras ålder och förmåga.

Tips för att göra övergången från förskola till grundskola enklare

1. Skapa en rutin och håll dig till ett schema. Detta hjälper dem att anpassa sig till sina grundskolor.

2. Be dem ta ansvar för att klä sig själva under deras sista år i förskolan. På det viset kan de fortsätta göra det när de övergår till grundskolan.

3. Be dem hjälpa dig att laga middag. De kan säga vad de behöver och vad de vill ha mest.

Fler tips för att hjälpa ditt barn att övergå från förskola till grundskola

En flicka som läser en bok.

Brädspel

Spel är ett bra sätt att förbättra ditt barns uppmärksamhet. Och under spelandet kan du hjälpa dem att arbeta med att följa reglerna. Detta hjälper dem att förbättra deras sociala färdigheter och samexistens.

Att Läsa böcker om ens favoritämnen

Ett annat sätt du kan hjälpa dem att övergå från förskola till grundskola är att läsa berättelser om deras favoritämnen. Alltså kan du välja böcker som har bilder och text som inte är för lång. Detta kommer att hålla dem motiverade att läsa, vilket kan vara svårt att göra.

Låt dem bädda och äta frukost utan att spilla

Dessa vanor hjälper dem att arbeta med deras självständighet och autonomi.

Skriva i sin planerare

Därmed rekommenderar vi att du skaffar ditt barn en planerare och lär dem att skriva lärarens instruktioner och läxor i den. När de går över till grundskolan måste våra barn ta mer ansvar, och du måste påminna dem om det hemma. Om de vänjer sig vid att använda en planerare tidigt blir de mycket mer organiserade. Sedan lär de sig skriva ner allt de behöver göra.

Kommunicera med ditt barns lärare

Det är viktigt att du och ditt barns lärare kommunicerar väl så att ditt barn kan anpassa sig bättre till de förändringar de genomgår. Detta kommer att hålla dem lyckliga. Det hjälper dig också att hålla dig medveten om allt som händer med ditt barn och vad de kan behöva. På så sätt kan du förstärka dessa behov hemma.

Sammanfattningsvis, även om förändringar kan vara svåra att möta, är de oftast till det bättre. Alltså, som du kan se finns det några tips du kan följa som hjälper ditt barn att övergå från förskola till grundskola. Dessa riktlinjer hjälper till att göra förändringen mindre traumatisk för alla. Barn kan anpassa sig extremt bra, så du måste lita på dem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.