Vad är den bästa maten för barn

Hälsosamma matvanor är något man lär sig under barndomen. Med det i åtanke vill vi berätta om vad som är den bästa maten för barn.
Vad är den bästa maten för barn

Senaste uppdateringen: 31 augusti, 2021

Vi kommer att berätta allt om den bästa maten för barn och hur den kan inkluderas i deras dagliga kost. Alla är produkter av hög näringskvalitet och ger viktiga ämnen för kroppens funktion.

Du bör veta att en av grundpelarna i en hälsosam kost är variation. Med detta i åtanke är det bäst att förbereda menyer med mat av alla slag för att öka näringsrepertoaren. Kom ihåg att det är bäst att alltid välja färska produkter och undvika industriellt bearbetade matvaror.

Så, om du vill förbättra dina barns kost, läs följande rekommendationer noggrant.

Grönsaker

Liksom resten av växtbaserade livsmedel är grönsaker rika på vitaminer, mineraler och näringsämnen. Alla dessa komponenter är avgörande för att vår organism ska fungera korrekt.

Bland deras egenskaper sticker deras antioxidantkraft ut, vilket gynnar eliminering av giftigt avfall från cellerna. När dessa ämnen inte elimineras korrekt ackumuleras och accelererar vävnadens åldrande. Med tiden kan detta leda till olika sjukdomar.

Det är viktigt att vara medveten om att goda matvanor införs under de första åren av livet. Av denna anledning är det viktigt att grönsaker dyker upp ofta på barns tallrikar som den bästa maten för barn. Vid upprepad exponering vänjer sig barnen vid deras organoleptiska egenskaper och accepterar dem gradvis.

Inom denna grupp av livsmedel lyfter vi fram broccoli, blomkål och de med en intensiv röd färg, till exempel paprika.

Frukt

En bebis som äter färsk frukt.

Liksom grönsaker koncentrerar frukter också ett stort antal vitaminer och antioxidantföreningar. Men näringskvaliteten på grönsaker är mycket bättre.

En av de största fördelarna med dessa livsmedel är att de har en hög koncentration av vatten, vilket hjälper till att bibehålla hydrering. Detta är särskilt viktigt under de varma månaderna på året då förlusten av kroppsvätska genom svettning ökar.

När du konsumerar frukt är det viktigt att prioritera fiber framför juice, eftersom det senare är där allt socker (eller fruktos) är koncentrerat. Av denna anledning är det bättre att erbjuda frukten hel eller i bitar för att få ut det mesta av alla dess egenskaper.

Ett viktigt tips är att försöka erbjuda röda eller exotiska sorter eller sådana med högt vatteninnehåll, till exempel melon och vattenmelon.

Baljväxter

Baljväxter är en ganska försummad livsmedelsgrupp i barnkost. Dessa produkter är en källa till en stor mängd vegetabiliskt protein, men de innehåller också fibrer och flera viktiga mineraler.

Även om matsmältning av dem inte alltid är lätt, är det viktigt att konsumera dem minst några gånger i veckan.

Spannmål

Spannmål är, sentida rykten till trots, mycket hälsosamma och näringsrika livsmedel att inkludera i barns kost. Trots det är inte spannmålsprodukter något som bör gå till överdrift, och det är alltid att föredra att välja fullkorn. Den sistnämnda har särdraget att de behåller mycket av sina fiber.

Det är viktigt att begränsa intaget av raffinerade spannmål eller de med tillsatt socker. Det är de vi hittar oftast i stora butiker, men de är inte de mest lämpliga alternativen.

Om du vill införliva spannmål till familjebordet, prova havregryn, som är ett av de bästa spannmålen av dem alla.

Mejeriprodukter

Denna livsmedelsgrupp förtjänar ett särskilt omnämnande, eftersom de är en enorm proteinkälla. Det är viktigt att alltid erbjuda dem med opåverkad fetthalt eftersom de flesta vitaminerna är upplösta i fettet.

Förutom mjölk är fermenterade sorter som yoghurt och kefir utmärkta livsmedel. Båda innehåller probiotika, som är mikroorganismer som kan förbättra barns tarmhälsa.

Kött och fisk

Ett barn som lägger citron på sin fisk.

Både kött och fisk bör vara centrala för de flesta måltiderna, eftersom de är näringsmässigt täta livsmedel.

De koncentrerar proteiner med högt biologiskt värde som den bästa maten för barn, vilket är oumbärliga för utvecklingen av barnets vävnader och muskler.

Det är viktigt att inkludera kvalitetsmat i ditt barns kost

När du planerar ditt barns kost är det viktigt att du främjar konsumtionen av färska livsmedel och undviker ultraförädlade livsmedel.

På så sätt säkerställer du tillgången på viktiga näringsämnen för korrekt tillväxt och utveckling. Dessutom hjälper du till att minska risken att drabbas av vissa kroniska och komplexa sjukdomar, till exempel fetma och diabetes.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Liguori I, Russo G, Curcio F, et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging. 2018 Apr 26;13:757-772. doi: 10.2147/CIA.S158513. PMID: 29731617; PMCID: PMC5927356.
  • Wojtyniak K, Szajewska H. Systematic review: probiotics for functional constipation in children. Eur J Pediatr. 2017 Sep;176(9):1155-1162. doi: 10.1007/s00431-017-2972-2. Epub 2017 Aug 1. PMID: 28762070; PMCID: PMC5563334.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.