3 populära barnfilmer baserade på böcker

Filmer och läsning är jättebra för barn som lär sig att läsa. Här tittar vi närmare på 3 populära barnfilmer baserade på böcker.
3 populära barnfilmer baserade på böcker

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2020

Det finns många populära barnfilmer baserade på böcker som du kanske inte känner till. Dessa kan vara vad som väcker dina barns intresse för att läsa. De kan utveckla sin fantasi och sitt minne genom att jämföra och kontrastera olika aspekter av filmerna och deras källmaterial.

I den här artikeln listar vi ett urval barnfilmer baserade på böcker som ni kan njuta av som familj.

Barnfilmer baserade på böcker

1. The Footballest

En av de mest populära serierna av barnböcker är The Footballest (ursprungligen skriven på spanska). Serien handlar om:

  • Fotboll. Som namnet antyder brinner huvudpersonerna för fotbollsvärlden. Alla barn som gillar att spela fotboll kommer säkert gilla serien.
  • Mysterier. Serien lockar sina unga läsare med mysterier och spänning.
  • Unga huvudpersoner. Stjärnorna i serien är 11 år gamla, och barn älskar att läsa om karaktärer som är mer eller mindre i deras egen ålder.

Något annat som är bra är att man inte måste läsa böckerna i den ordning de publicerades.

Detta kan vara till fördel för barn som ännu inte har utvecklat en smak för att läsa, eftersom de kan börja med vilken bok som helst i samlingen som fångar deras uppmärksamhet.

I augusti 2018 släpptes en film baserad på den första av dessa populära böcker till bioduken.

2. Pelle Kanin

Även om böckerna om Pelle Kanin publicerades för många år sedan av den berömda brittiska författaren Beatrix Potter var det inte förrän 2018 som en film baserad på dessa berättelser debuterade på bioduken.

Filmen är en blandning av animering och live-action, som visar äventyren som Pelle Kanin och hans familj och vänner upplever, samt deras förhållande till människorna i berättelsen.

Trots att det tog så pass lång tid mellan böckernas publicering och hoppet till bioduken fick filmatiseringen av Potters berättelser ett entusiastiskt välkomnande från barn runt om i världen. Böckerna är så populära att de har översatts till mer än 25 språk och finns tillgängliga i många länder.

Som i fallet med The Footballest kan dina barn välja vilken bok som helst i serien och börja läsa där.

3. Tjuren Ferdinand

Tjuren Ferdinand publicerades ursprungligen 1936, under det spanska inbördeskriget, och skrevs av författaren Munro Leaf. Det var dock först för många år senare som boken illustrerades av Walter Klemke. Detta berodde på censur under landets diktatur vid den tiden.

Ferdinand
Berättelsens illustrationer var så underbara att Klemke fick Golden Apple Award vid Bratislava Biennale of Illustration.

Under 2017 fick tjuren spela i en barnfilm baserad på boken. Både boken och filmen är rekommenderade för barn från sju års ålder, och berättelsen kan få dem att reflektera över tjurfäktningens värld.

Den klassiska berättelsen handlar som vi alla vet om en tjur som skiljer sig från sina kamrater. Istället för att vilja tävla med de andra tjurarna gillar han att njuta av landskapet och blommorna omkring sig.

Både filmen och boken kommer säkert att väcka intresse hos både barn och vuxna. Tyvärr är dess teman fortfarande relevanta många år efter att Leaf ursprungligen skrev sin bok.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.