Överbeskyddade barn och risken för narcissism

Överbeskyddade barn och risken för narcissism
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Alla föräldrar vill att andra människor ska uppskatta deras barn. Vi vill att alla ska se det vi ser: hur smarta, speciella och fina våra barn är. Det finns ingen större fan till ett barn än hans eller hennes egna föräldrar, men detta kan vara ett allvarligt misstag. Vi inser inte att vi med detta kan uppmuntra ett skadligt drag som kallas narcissism.

Våra barns lycka är vår högsta prioritet som föräldrar. Vi är rädda för att våra barn kommer att lida eller bli traumatiserade och att detta kommer att leda till problem i deras liv som vuxna. De är vår största glädje, och det är därför vi vill ge dem alla möjligheter som vi kanske inte hade själva som barn.

Problemet är att vi inte låter dem kämpa och sträva, och i det långa loppet är det värre än någon  annan svårighet i barndomen.

Att överbeskydda sina barn är ett skadligt beteende. Det får barnen att tro att de är överlägsna andra och att de förtjänar allt de vill ha utan att lyfta ett finger själva. Dessutom hindrar det dem från att mogna och kunna möta alla de små motgångar som livet har en tendens att ge oss. Detta kommer att påverka hela deras vuxna liv.

De blir narcissistiska, bortskämda och svaga. Det är möjligt att de talar 3 språk vid 7 års ålder, men de vet inte hur man knyter sina skor eller dukar bordet. De kommer att utveckla ett överdrivet ego och tro att de har rätt till allt. För att motverka detta måste du veta vad som orsakar detta beteende och hur man känner igen det.

Vad är narcissism?

Narcissism är en personlighetsstörning som kännetecknas av en alltför hög uppskattning av sig själv. Narcissistiska människor överskattar sina förmågor, saknar empati och behöver uppmärksamhet från andra för att må bra. Ofta genererar deras beteende antipati hos andra och förhindrar dem från att ha sunda relationer och vänskaper.

De uppvisar också vanligtvis en serie beteenden, som normalt är förknippade med dålig uppfostran, när i själva verket föräldrarna har försökt uppnå motsatsen:

  • De tror sig bara bli förstådda av människor av samma “rang” eller som de anser ligga över dem.
  • De tror att de har rätt till allt.
  • I sina relationer behandlar de andra dåligt. De är själviska och drar fördel av människor runt dem.
  • De saknar empati.
  • De är väldigt arroganta.
  • De tror att andra är avundsjuka på dem.
  • De har mycket låg självkänsla, och därför behöver de ständigt beundran från andra.

Undervisning överför inte kunskap – den skapar möjligheten att producera den.

Paulo Freire

Hur man undviker problem med narcissism hos barn

Även om den ovannämnda listan beskriver en patologi är det mycket vanligt att hitta något eller några av dessa karaktärsdrag i alltför överbeskyddade barn, eller hos nästan alla små barn. Det är vårt val att uppfostra dem så att processen inte går längre. När vi insett detta är nästa fråga som vi måste ställa oss: hur går vi till väga för att göra det?

Ge dem inte precis allt som deras hjärta begär

Du måste klargöra att du inte kommer att ge efter för alla hans önskemål. Om han verkligen vill ha något, måste han förtjäna det. Han måste veta att allt han har kommer sig av en ansträngning…  hans föräldrars ansträngningar. Utanför hemmet kommer han inte alltid få vad han vill, och det är bättre att han vänjer sig vid det tidigt. Annars kan han bli en mycket svår person att ha att göra med.

liten pojke med kungakrona


Lär dem att respektera andra

Det är sant att det är mycket viktigt att barn känner sig älskade, men det är också viktigt att de inte ser sig som överlägsna. Du måste lära ditt barn att även om han är en väldigt speciell och viktig person nå finns det många som är viktiga på sitt eget sätt.

Han måste respektera alla och lära sig älska andra. En bra motivation för detta kan vara att låta honom leka hemma hos andra barn och bjuda in andra barn att komma till ert hem. På detta sätt blir han van vid att dela med sig och relatera till andra familjer än hans egen.

Alla handlingar har konsekvenser

Om han gör dåliga val så kommer han att få se resultatet av det. Antingen genom naturliga konsekvenser eller genom bestraffningar. Om han uppför sig bra, så är det lika viktigt att han får se de fördelar som det medför sig. Detta kommer att fungera som en stimulans för honom att modifiera sitt beteende och han kommer att acceptera att reglerna gäller även honom.

Förstora inte hans misstag och förnedra honom inte, men låt honom inte komma undan. Han måste lära sig att acceptera konsekvenserna av sina handlingar. Således kommer han i framtiden att tänka efter innan han gör någonting.

barn tar jordgubbar från en skärbräda


Låt honom få små utmaningar

Den största nackdelen med narcissism är att den förhindrar barn från att mogna och utvecklas till sin fulla potential. Låt honom möta små utmaningar varje dag, som att lära sig att bädda sin säng eller knyta sina skor.

Med dessa små utmaningar kommer ditt barn att lära sig att göra saker på egen hand. Du kan också motivera honom att hjälpa till i köket genom att låta honom blanda och prova saker han gillar, så att du kan få honom att äta hälsosamt och ha en sund inställning till mat. Dessutom gör han något som är bra för andra medlemmar i familjen och får känna på hur bra det känns att göra något för andra. Något en sann narcissist aldrig kan uppskatta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.