Lär din dotter att uppskatta naturlig skönhet

Lär din dotter att uppskatta naturlig skönhet
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2021

Det verkar ha fallit ur modet bland unga tjejer idag att leva naturligt och uppskatta naturlig skönhet.

Unga tjejer dessa dagar blir tyvärr hela tiden överexponerade för reklam. Sociala medier är en av de främsta syndabockarna för detta. Många annonser är för olika typer av skönhetsprodukter.

Idag är det vanligt att se unga tjejer lägga upp sina egna videor online med skönhetstips. På skärmen kan du se flickor så unga som 8 till 12 år som sätter på sig smink och till och med ger råd om hur man döljer fel och brister på sina kroppar.

Denna trend gör att många unga flickor missar sin barndom på så många sätt.

Att lära sina barn att leva naturligt och med naturlig skönhet är en utmaning för många föräldrar idag. Med det är så viktigt att lära sina döttrar värdet av sin medfödda skönhet, och också vikten av acceptans och självkärlek.

Leva naturligt

För att lära dina barn att leva naturligt och börja uppskatta sin naturliga skönhet måste du börja hemma. Gör allt du kan för att stärka dina barns självsäkerhet och självkänsla.

Kärleken till sig själv

För att leva naturligt måste man lära sig att älska sig själv som den man verkligen är. För att göra det måste man undvika jämförelser och stereotyper.

Många tjejer försöker efterlikna sina idoler. Problemet är att i de flesta fall är dessa långt äldre än de själva.

Vi måste därför påminna våra barn att de måste leva i varje fas av sina liv till fullo och inte skynda igenom dem.

flickor dansar på en strand
Utöver detta måste vi lära dem att alla inte är likadana. Enligt nuvarande trender försöker många flickor se ut som sina idoler eftersom de tror att deras egna naturliga skönhet inte är tillräckligt attraktiv för andra människor. Detta är förstås helt fel.

Inre skönhet

Allt som glittrar är inte guld. Den sanna skönheten hos en individ ligger i personligheten. Det är bra att införliva detta tankesätt hos din dotter. En stark personlighet kan tåla socialt tryck.

Många tjejer tror emellertid felaktigt att om de ser äldre ut kommer det att göra dem mer populära. I vissa fall kan det även vara sant. Men de utsätts ofta för många faror genom att se äldre ut än de verkligen är.

Lär ditt barn att förmåga och inre skönhet är vad som är viktigt. Detta är vad som gör att man kan uppnå sina mål.

Att bygga upp flickors självförtroende hjälper dem att växa upp till kompetenta kvinnor. Att leva innebär naturligtvis att vi omfattar både våra styrkor och brister, och att vi vet hur vi ska utnyttja båda när vi behöver dem.

Vad är rätt ålder?

Vissa specialister föreslår att rätt ålder för att börja använda smink är när din dotters vänkrets börjar göra det.

Men med tanke på hur försigkomna ungdomar är dessa dagar är det viktigt att föräldrar bestämmer vilka kriterier som ska följas i deras familj.

När dottern börjar visa intresse för att sätta på sig smink och se bra ut bör mamman agera som en förebild. Att säga en sak och göra motsatsen skickar bara motsägelsefulla signaler. När man är en bra förebild blir det lättare att sätta gränser och hålla dem.

Vissa föräldrar tillåter sina döttrar att använda smink hemma, men detta kan göra det till en vana och det kan då bli svårare för dem att verkligen uppskatta naturlig skönhet.

I bästa fall bör dessa beslut åtföljas av förklaringar och resonemang. Försök få din dotter att förstå att allt har sin tid, och att hon kommer att få välja att sminka sig senare. Det här är det bästa sättet att förhindra att din dotter utmanar din auktoritet.

Ett vanligt misstag är att förbjuda det helt och hållet. När ett barn är totalförbjudet att göra något är den omedelbara reaktionen att göra exakt det hon har blivit tillsagd att inte göra.

flickor tar selfie

Rekommendationer för föräldrar

Fortsätt att kommunicera

Under hela barndomen, och kanske särskilt tiden just innan tonåren, är det viktigt att upprätthålla god kommunikation med dina barn. Det är viktigt att du tar del av deras nyfikenhet och intresse.

Som föräldrar måste man upprätta ett förhållande i vilket ens döttrar känner sig trygga och vågar prata om sina känslor och intressen, och där föräldrarna också kan uttrycka sin åsikt och fastställa reglerna.

Om familjen inte erbjuder den här typen av miljö är det troligt att de kommer att börja söka efter det utanför hemmet.

Se till att de regler och råd ni ger er dotter är för hennes eget bästa. Se också till att ni inte sänder ut motstridiga signaler och alltid håller er till de regler som ni har bestämt är bäst för er familj.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.