6 enkla tekniker för att hjälpa barn att uttrycka sina känslor

Effektiva känslomässiga uttryck innebär ett större välbefinnande. Använd gärna dessa tekniker för att hjälpa barn att uttrycka sina känslor.
6 enkla tekniker för att hjälpa barn att uttrycka sina känslor

Senaste uppdateringen: 10 juni, 2023

Att identifiera och uttrycka känslor är inte lätt, särskilt för barn. Under dagen upplever vi människor olika känslor som ger oss information om hur vi känner inför det som händer. Poängen är att vi inte alltid är medvetna om dem, så att uttrycka dem på rätt sätt är en utmaning. Med allt detta sagt, i följande artikel kommer vi att erbjuda tekniker för att hjälpa barn att uttrycka sina känslor.

Tekniker för barn att lära sig att uttrycka sina känslor

I det här fallet talar vi specifikt om känslomässiga uttryck under barndomen. Barn håller på att växa upp, och det innebär att förvänta sig att de ännu inte vet hur de ska identifiera, namnge eller uttrycka vad de känner. Så här hjälper du barn att uttrycka känslor som glädje, sorg, rädsla, ilska eller frustration.

1. Namnge känslor

Känslor är lika abstrakta som de är vanliga. När vuxna nämner känslor i vardagen, införlivar de små ord som “ glad” , “ ledsen” eller arg” i sitt ordförråd och förstår bättre deras innebörd.

Så för att hjälpa dina barn att uttrycka hur de känner kan du börja med att sätta ord på dina egna känslor. Till exempel, om du väntar på att tas emot på läkarmottagningen och du är arg över att läkaren är sen, då kan du säga: “Jag är arg för att läkaren är sen. Jag är arg för att läkaren tar så länge att se dig.” Eller, om du går genom en vacker park, kan du säga: “Jag är så glad över att vara här och att kunna spendera tid här. Jag är så glad över att vara här och ha det bra.”

En kvinna som visar ett barn ett glatt ansikte och ett ledset ansikte, medan barnet pekar på det glada ansiktet.
Ett av de mest effektiva sätten för barn att lära sig uttrycka känslor är att prata om dem i vardagen.

2. Identifiera känslorna hos karaktärer i berättelser och filmer

Berättelser eller filmer är utmärkta möjligheter för barn att lära sig om känslor. Från dem kan barn se sina egna känslor återspeglas i karaktärerna.

Ibland kan det vara lättare att känna igen vad någon annan känner än att tyda vad dina egna känslor är. I detta avseende kan det vara mycket användbart att bjuda in barnen att prata om vad som händer i en film eller i berättelsen när det gäller stämningarna. Du kan till exempel vägleda dialogen genom att ställa frågor som: ”Vad känns den här karaktären? Vad fick dem att känna så här? Hur skulle du känna dig i den här situationen?”

3. Skapa en ordbok över känslor

Barn behöver veta att känslor är en grundläggande del av livet och något som alla människor delar. Samtidigt är det viktigt att förklara för dem att även om vissa är trevliga och andra obehagliga, så är varje känsla giltig. Att känna dem är naturligt och att uttrycka dem fritt är viktigt, eftersom det hjälper oss att må bättre.

Så, vad sägs om att skapa en ordbok över känslor tillsammans? Allt du behöver är en trevlig anteckningsbok och en mängd olika pennor för att skriva ner i ord eller teckningar vad varje känsla representerar för er. Den enorma mängden känslor som finns kan överväldiga våra barn. Därför är det bra att börja det här projektet med de 6 grundläggande känslorna: ilska, sorg, glädje, avsky, rädsla och överraskning.

4. Spela rollspel

Gester och ansiktsuttryck är den mest synliga delen av känslor. De är det som är synligt för blotta ögat och det som ofta ger oss en ledtråd om hur personen vi tittar på mår.

Att lära sig uttrycka känslor kan vara väldigt dynamiskt och roligt. I detta avseende kan charader eller rollspel vara mycket användbara. Till exempel kan ni leka att man väljer en känsla att återskapa med kroppen, utan att yttra ett ord, och den andra personen måste gissa vad känslan är. Något liknande kan göras med bilder från tidningar eller piktogram för att identifiera de känslomässiga tillstånden hos dem som förekommer i dem.

5. Ställ roliga frågor

Känslor är djupt komplexa mentala processer. Det är inte lätt att beskriva dem tydligt med några få ord. För att barn ska lära känna sina egna känslor bättre kan vi ställa lekfulla frågor som dessa: I vilken del av kroppen känner du ilska? Om glädje var ett föremål, vad skulle det vara? Tänk om det var en färg? Om rädsla kunde tala till dig, vad skulle den säga dig?

Utifrån dessa frågor måste barn dessutom arbeta med introspektion samtidigt som de förbättrar sin kreativitet. Det är viktigt att lugna dem, göra det klart att det inte finns något rätt svar och betona att det här är ett spel där det inte finns några vinnare eller förlorare.

En liten flicka som leker med en uppstoppad kanin som bär en kirurgmask.
Rollspel kan användas för att skapa situationer där känslor är inblandade. Barnen placeras i en ledande roll och måste identifiera dem.

6. Genomför rollspel kring vardagliga situationer

Rollspel är ett dynamiskt förslag som möjliggör lärande på ett enkelt och kvickt sätt. Hypotetiska situationer som kan hända i skolan, offentligt eller hemma kan presenteras och barnen kan agera som om de agerar ut dessa ögonblick. Dessutom bör de utvärdera olika alternativ för att fatta ett beslut eller försöka lösa en konflikt.

Vikten av att hjälpa barn att uttrycka sina känslor

Uttryck är en grundläggande aspekt av emotionell intelligens och är grundläggande för människors psykologiska hälsa. Det är värt att betona att det är möjligt att lära sig att uttrycka sina känslor, även i vuxen ålder.

Men barns förmåga att uttrycka sina känslor från en tidig ålder är mycket betydelsefull. Det är ett värdefullt verktyg för att få stöd från andra. Det hjälper också till att utveckla empati och självsäkerhet, samtidigt som det genererar en känsla av lättnad och befrielse som resulterar i större känslomässigt välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aresté-Grau, J. (2015). Las emociones en Educación Infantil: sentir, reconocer y expresar (Bachelor’s thesis).
  • Muslera, M. (2016). Educación Emocional en niños de 3 a 6 años.
  • Salguero, M. J. C. (2011). Importancia de la inteligencia emocional como contribución al desarrollo integral de los niños/as de educación infantil. Pedagogía magna, (11), 178-188.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.