Vad kan man göra mot avundsjuka för en ny bebis?

Vad kan man göra mot avundsjuka för en ny bebis?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 06 augusti, 2019

Ankomsten av ett nytt barn leder alltid till stora förändringar i familjelivet, inte minst bland syskon som kanske utvecklar avundsjuka för en ny bebis.

Det är viktigt att inse att avundsjuka är en naturlig och normal känsla som inte nödvändigtvis är ett tecken på att något är fel.

När den nya bebisen kommer till huset börjar acceptansprocessen. Då måste barnet assimilera familjemedlemmarnas nya roller, främst föräldrarnas, men också andra möjliga element som kommer att komma med tiden.

Varför uppstår avundsjuka för en ny bebis?

Avundsjuka mellan syskon uppstår när det emotionella bandet, som tills dess förenade barnet med sina föräldrar, hotas av ankomsten av en “främling” som behöver extra uppmärksamhet och omvårdnad.

När barn är små är de inte ens medvetna om vad som händer med dem och i många fall kan de inte kontrollera det.

Avundsjuka mellan syskon uppstår spontant. Föräldrar behöver bara behandla sitt barn naturligt utan att skydda det för mycket.

Ni måste också ge barnet mycket uppmärksamhet, och inte tro att han bara kan komma över det på egen hand. På så sätt behöver avundsjukan inte leda till allvarligare problem för er.

Några av de karakteristiska beteenden som kan utlösas av avundsjuka för en ny bebis är att börja kissa på sig, inte vilja äta själv, be om sin napp eller nappflaska igen eller en vilja att vara så mycket som möjligt med föräldrarna.

“Jag var här först”

Barnet uppfattar att tiden som hans föräldrar brukade tillbringa endast med honom har minskat drastiskt. Han eller hon försöker få tillbaka den tiden genom att ständigt försöka få din uppmärksamhet.

Det är vanligt att barn börjar bete sig som de gjorde när de var yngre, men detta beteende kommer snart att försvinna.

storasyskon håller om nytt litet syskon
För att underlätta kan du ta till dig följande råd:
  • Försök inte att korrigera uppmärksamhetssökande beteenden. Barnet måste inse för sig själv att attityden inte kommer göra att det går tillbaka till hur det var. Han kommer snart att förstå att det att uppföra sig som ett äldre barn har fler fördelar än att uppträda som en bebis. Då kommer han att sluta göra det.

Om du visar överdriven oro över beteendemönstren som alstrar avundsjuka för en ny bebis, eller försöker förändra dem, så kan det faktiskt förlänga denna period. Kom ihåg att vi måste föregå med gott exempel till våra barn och överföra trygghet och balans till dem.

  • Det är bra att avsätta tid till att prata och leka med ditt barn. Precis som du brukade göra innan han fick ett småsyskon. Så långt det är möjligt bör föräldrar försöka tillbringa lite tid ensam varje dag med sitt äldsta barn. På så sätt förstår de att de fortfarande är viktiga för dig.
  • Uppmärksamma saker de gör bra för att uppmuntra dem att fortsätta göra det. Deras självkänsla kommer att växa om de ser att du uppskattar deras goda egenskaper. För att göra detta smidigt bör du undvika jämförelser av alla slag med deras småsyskon.
  • Föräldrars roll är viktigt för att barnet ska förstå att det att dela förhållandet med sina föräldrar inte betyder att de förlorar det.

Det nya småsyskonet är här för att stanna

Det är viktigt att visa kärlek och ömhet i lika stora doser till de två barnen. På så sätt vet den förstfödda att även om bebisen behöver mer uppmärksamhet kan han åtnjuta andra förmåner och ersättningar för att han är den äldsta.

Barnet kan delta i att ta hand om bebisen. De kan hämta bebisens napp eller blöjor, eller hjälpa till att vagga den lilla. Det får honom att känna sig större och mer delaktig.

Barnet kommer känna att du behöver honom för att allt ska fungera bra hemma. Dessutom är det viktigt att låta honom visa sin kärlek till nykomlingen.

Han bör uppmuntras att komma och ge den lilla en kram eller att visa sina klasskompisar hemmets nya medlem.

tjurig pojke

Det är dags att lära sig att dela med sig

Inte bara måste tiden delas, utan även leksaker och allt som finns i huset. Känslan av habegär kommer nu att öka kraftigt.

Det är dags att tydligt förklara för honom att allt omkring honom inte tillhör uteslutande honom. Han behöver veta att hans nya syskon finns här på lika villkor som honom.

Att lära detta hemma kommer också hjälpa honom att veta hur han delar med sig och samexisterar med andra barn. Det kommer att vara särskilt viktigt i skolan.

Men du kan vara säker på att inte alla förändringar kommer att vara negativa för ditt barn. På kort tid kommer syskonen att bli oskiljaktiga.

Du kan tålmodigt förklara för den äldre att hans bror eller syster snart kommer att vara gammal nog för att de ska kunna leka tillsammans. Hans lillebror eller lillasyster kommer säkert snart att bli hans nya bästa vän.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.