Det bästa sättet att berömma barn rättvist

Det bästa sättet att berömma barn rättvist
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det kan vara knepigt att berömma barn rättvist. Även om det inte är särskilt svårt kräver det finkänslighet, takt och visdom.

Komplimanger har en förmåga att bygga upp ett barns självkänsla. Beröm bör dock inte utdelas utan förtjänst.

För många komplimanger kan vara dåligt för ett barns ego. Det kan skapa överlägsenhetskomplex, främja svartsjuka och andra skadliga attityder.

Hitta effektiva sätt att berömma dina barn för att hjälpa dem att utveckla sin självkänsla. Om det görs korrekt kommer det inte leda till osämja bland syskon.

Alla barn är olika. Föräldrar som har mer än ett barn vet att det är sant. Trots att de har uppfostrats med samma värderingar utvecklar alla barn ändå olika färdigheter och personligheter.

Det är viktigt att vara balanserad när man berömmer den ena eller den andra. Inga sunda föräldrar försöker med avsikt ge komplimanger till ett barn för att såra de andra syskonen.

Men ibland händer det oavsiktligt. Ibland kan föräldrar såra ett barns känslor genom att berömma ett av syskonen inför honom eller henne.

Enligt Mark Griffin, grundare och tidigare chef för Eagle Hill School i USA, håller inte barn räkningen på hur mycket beröm deras syskon får varje dag eller varje vecka. Utan vad de lägger märke till är uppriktigheten av det beröm som de själva tar emot från andra.

Hur berömmer du dina barn?

Beröm deras ansträngningar

Det bästa sättet att berömma ett av dina barn utan att de andra känner sig dåliga är att ge dem alla beröm för sina ansträngningar snarare än för prestationer.

Det har bevisats att barn som får beröm för sina ansträngningar lär sig att se framgång som en följd av sitt hårda arbete.

Om du ​​berömmer ansträngningen ditt barn lägger på en uppgift snarare än resultaten lär det barnet om värdet av uthållighet. Det lär också ditt barn om självdisciplin och organisation.

berömma dina barn rättvist: guldkrona

Beröm med måtta

Om du vill berömma ett av dina barn i synnerhet kan du ta barnet åt sidan i några minuter för att göra det. På det sättet undviker du rivalitet och avundsjuka.

Om du dock märker att det barn du berömmer har en tendens att skryta inför sina syskon i syfte att väcka deras avundsjuka bör denna inställning korrigeras omedelbart. Den här typen av beteende är inte bra.

Var uppriktig och taktfull

Undvik att överdriva din ton eller grad av entusiasm när du berömmer ett av dina barn. Försök att behålla lugnet och ha en avslappnad hållning.

Barn märker när man överdriver eller om man berömmer dem för något som inte är speciellt imponerande.

Det har bevisats att barn som får beröm för sina ansträngningar lär sig att se framgång som en följd av sitt  hårda arbete.

Överdrivet beröm till ett visst barn kan dessutom få andra som har svårt att fullfölja den specifika uppgiften att känna sig dåliga.

lärare med elever

Fokusera på att berömma de ansträngningar, den uthållighet och den beslutsamhet de visar medan de tar sig vidare i en uppgift, även när de har svårigheter.

Låt dem förstå att framsteg mot deras mål är lika viktiga som att nå målet själv.

Uppmuntra lagarbete och samarbete

Ett annat sätt att berömma alla dina barn rättvist är att motivera dem alla att arbeta som ett lag. Var och en av dem bör använda sig av sina specifika färdigheter för gruppens bästa.

När de avslutar sina uppgifter kan du ge dem så många komplimanger som du vill. Beröm dem när du ser att de har roligt med det de gör medan de arbetar som ett lag.

Försök att berömma hur de behandlar varandra och uppför sig.

De har alla färdigheter

Att fokusera på alla dina barns färdigheter och förmågor är ett bra sätt att skapa en positiv miljö. Det får dem att må bra, och då kan du berömma ett barn utan att få de andra att må dåligt.

Att berömma ett barn på rätt sätt är en konst som föräldrar behöver lära sig att behärska. Detta är ännu viktigare när man har fler än ett barn.

Det bästa är att berömma dem uppriktigt för sina ansträngningar. Jämför dem aldrig med varandra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.