5 barnlekar som förbättrar deras akademiska prestationer

Med dessa barnlekar förbättrar barnen sina akademiska prestationer nästan utan att inse det, samtidigt som de har fantastiskt roligt!
5 barnlekar som förbättrar deras akademiska prestationer
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2023

Det är ett välkänt faktum att barn lär sig bäst genom lek. Påbud, skyldigheter eller till och med dagliga uppgifter kan få de små att känna sig avoga inför all inlärning, även om innehållet egentligen faller i smaken. Av den anledningen skadar det aldrig att känna till barnlekar som förbättrar deras akademiska prestationer.

1. Hänga gubbe

Visst kommer du ihåg de där regniga dagarna i skolan när du inte kunde gå ut på rasten med dina vänner, utan du stannade i klassen för att leka hänga gubbe. Utan tvekan hade du det bra med dina vänner. Alla ville följa den smått morbida utvecklingen på svarta tavlan och njuta av denna lek som är så komplett och rolig på samma gång.

Den här aktiviteten uppmanar barnen att tänka igenom varje ord djupt för att kunna gissa rätt. Ordet döljs bakom luckor eller streck som måste fyllas i med olika bokstäver tills den dolda termen är gissad. Leken kan också göras lättare eller svårare beroende på elevernas ålder och förmåga.

Det är också ett utmärkt verktyg för att utöka ordförrådet och lägga till nya ord genom att slå upp dem i ordboken. På så sätt kan eleverna försöka hitta de svårare orden, och utan att inse det kommer de att lära sig dem samtidigt som de har roligt.

2. Alfapet

Ett Alfapet-spel.
Uppfinningsrikedom och kvalitetstid garanteras när barn spelar Alfapet. Dessutom tillåter det dem att utöka sitt ordförråd, förbättra sina akademiska prestationer och mycket mer.

Du har säkert spelat det här spelet med din familj, där skapandet av ord genom brickor med olika bokstäver är själva poängen. Beroende på vilka bokstäver du använder kan du få fler eller färre poäng. Naturligtvis måste du följa specifika regler för att ta poäng och lägga till nya ord på tavlan.

Ju längre ordet och ju fler bokstäver det använder, desto fler poäng får du. Barn kan titta i ordboken och, utan att ens inse det, så utökar de sitt ordförråd samtidigt som de har det trevligt med familjen. Dessutom kan du spela på vilket språk du vill, så länge du har de bokstäver du behöver för att bilda orden.

3. Ordkedjor

Du kanske kommer ihåg ordlekar eller kedjade berättelser i skolan och du visste inte ens vad de handlade om. Det här är roliga lekar där barn arbetar med fantasi, kreativitet, stavning, grammatik, läsning och skrivning. Det är också ett bra sätt för dem att lära sig att associera ord med stavelser. De kan till och med skapa en berättelse som inte är vettig och som senare kommer att ge dem ett gott skratt.

Denna typ av aktivitet agerar också på mental smidighet, kreativitet och observation, förutom allt vi har påpekat ovan. Allt du behöver är ett papper, en penna och ett suddgummi, och njut sedan av de idéer som dyker upp.

4. Korsord och ordpussel

Korsord och ordpussel är idealiska för att förbättra uppmärksamheten och minska distraktioner. Dessutom arbetar de med så viktiga färdigheter som att läsa och skriva, och naturligtvis stavning.

En ung pojke gör en ordsökning.
Genom att utföra korsord och ordpussel förbättrar barn sin koncentration och sitt tänkande, nästan utan att inse det och på ett underhållande sätt.

Finn fel

Vi vet alla hur underhållande den här typen av spel är och hur de håller oss fokuserade nästan oavsiktligt. Dessutom frammanar de en enorm uthållighet och koncentrationsförmåga tills dess att alla skillnader har hittats. Barnen arbetar med uppmärksamhet, resonemang, perception och koncentration. Det bästa är att det är en aktivitet som kan utföras även med små barn. Du behöver bara anpassa svårigheten i sökandet efter skillnader efter småttingarnas ålder eller förmåga.

Leken är nyckeln till lärandet

Det finns ingen anledning att förnya sig för mycket. Traditionella spel och lekar, samma som du lekte när du var liten, är fortfarande bra verktyg för barn att förbättra sina akademiska prestationer. De är roliga och klassiska aktiviteter som kan utföras när som helst och som har stor inverkan på barnen som leker dem. Dessa klassiska barnlekar förbättrar verkligen deras akademiska prestationer.

På så sätt, nästan utan att de ens inser det, arbetar de med viktiga aspekter som koncentration, läsning, uthållighet, kreativitet, kritiskt tänkande och observation. Alla dessa aspekter är grundläggande för att de ska uppnå bättre resultat i skolan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.