Appar som kan förbättra ditt barns ordförråd

I den här artikeln berättar vi om 8 appar som kan förbättra ditt barns ordförråd och lära honom eller henne att prata bättre, både på svenska och engelska.
Appar som kan förbättra ditt barns ordförråd
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 08 november, 2019

Appar för att förbättra ditt barns ordförråd är mångsidiga och värdefulla pedagogiska verktyg. De hjälper barn att utveckla specifika färdigheter och de bygger på det barnet redan kan.

Barn motiveras av att använda teknik på det här sättet. Appar som stärker ordförrådet kan också förstärka det som barnen lär sig i skolan. De hjälper barn att öva på att tillämpa sin kunskap och det tar dem framåt akademiskt.

Alla appar du ser nedan fungerar på samma sätt som ett beroendeframkallande spel. Men de är pedagogiska och hjälper barn att upptäcka nya ord och förbättra sitt sätt att tala.

I den här artikeln berättar vi om 8 appar som hjälper små barn att lära sig nya ord. Det har aldrig varit så lätt att förbättra ditt barns ordförråd! Apparna använder sig elegant av memoryspel, pussel och andra resurser för att engagera unga elever.

Låt dina barn utforska dessa appar och lära sig allt vad teknik kan erbjuda.

8 appar som kan förbättra ditt barns ordförråd

Småbarnsljud 123 – 360 bilder i omfattande pekbok för de yngsta barnen

Den här appen är väldigt intuitiv och lättanvänd och den vänder sig till de allra yngsta. För att spela behöver man endast kunna trycka på skärmen. De 360 bilderna är uppdelade i sex kategorier med tolv illustrerade saker i varje.

Kategorierna är bondgårdsdjur, vilda djur, musikinstrument, fordon, hemmet och natur/platser. Varje bild ackompanjeras av en svensk röst som berättar vad man ser och hur det låter. Man får även se namnet på det som bilden föreställer skrivet på skärmen.

Appar för att förbättra ditt barns ordföråd: Anns Flashcards – träna arbetsminnet

Det här är en annan app för att förbättra ordförrådet som fungerar mycket bra. Den tränar arbetsminnet genom att låta barnet se och lyssna till kort med siffror, bokstäver, bilder och ord, och sedan måste barnet försöka minnas var de olika korten ligger.

Man kan välja mellan sex olika bildkategorier: siffror, bokstäver, ord, bilder på djur, saker i hemmet och ätbara saker. Det går att välja mellan två, tre, fyra, sex eller åtta kort åt gången. Ju fler kort man väljer desto mer blir det att hålla i minnet.

Det går dessutom att anpassa hastigheten på hur länge korten ska visas: i en, två eller tre sekunder.

Kalle Kunskap Ettan – berättelse med pedagogiska spel

Appen Kalle Kunskap Ettan är en spännande berättelse som handlar om Kalle Kunskap och Leo Lejon. De flyger iväg till Moln 9 för att undersöka varför ett berg av regnkläder faller ner på den lilla staden Ordköping.

appar som kan förbättra ditt barns ordförråd: barn leker med telefon

Under berättelsens gång stöter man på olika utmaningar att lösa. Alla utmaningar har instruktioner intalade på svenska och det går att välja olika svårighetsgrader. Emellanåt kommer det små videoklipp som för berättelsen framåt.

Kids Animal Match

En annan app som kan förbättra ditt barns ordförråd erbjuder memoryspel med djur som är organiserade i svårighetsgrader beroende på antalet matchade kort.

Dessa nivåer är tillgängliga beroende på hur användaren går vidare i spelet eller direkt från startsidan. Namnen på djuren är på engelska. Genom att upprepa dem lär barnen sig engelska namn och uttal.

Minimo Town – Bygg upp en stad och lär engelska ord

Spelet i den här appen går ut på att man bygger upp en alldeles egen stad samtidigt som man lär sig engelska. För att få tag på de saker man behöver måste man lära sig vad sakerna heter på engelska. Under spelets gång kan man låsa upp nya byggnader, dekorationer och invånare.

Figurerna som bor i staden ber om olika saker de vill ha, t ex djur eller kläder. För att de ska få vad de vill ha behöver man stava till ordet på engelska. Totalt sett innehåller spelet 150 engelska ord som spelaren lär sig stava till. Det rör sig om grundläggande ord som klädesplagg, färger och djur.

Tozzle

Den här appen är baserad på pussel. Det finns en gratisversion som har fyra pussel, och en betalversion som har 36 pussel.

Bilden av pusslet visas i mitten av skärmen, medan man på sidorna av skärmen visar de kompletterande bitarna som barnet måste dra och placera på motsvarande plats för att korrekt fylla i pusslet.

Appen har grupper som räknas in i temapaneler: djur, nummer, bondgården etc., och det kan finnas några enskilda, okategoriserade bilder som måste fyllas i. Varje gång barnet hittar rätt bit får han eller hon höra objektets namn eller djurets läte eller ett annat ljud som identifierar att barnet har gjort rätt.

Kors & Tvärs – Lös korsord och öva på att stava

En annan app som kan bidra till att förbättra ditt barns ordförråd består av att lösa korsord. Kors & Tvärs innehåller 270 korsord uppdelade i tre svårighetsnivåer. Varje korsord har fyra olika variationer. Man får höra både de eftersökta orden och hur bokstäverna man trycker på låter.

Words with Friends 2

Den här appen är ett av de bästa alfapetspelen. I denna andra upplagan kan man skapa ännu fler ord än tidigare för att få poäng. Det kan hjälpa ditt barn att utöka sitt engelska ordförråd och förbättra hjärnans förmåga att reagera medan han eller hon har roligt.

barn leker med surfplatta

Ett brett och precist ordförråd är viktigt för att ditt barn ska kunna utmärka sig i skolan och senare i arbetslivet samt för att utveckla intelligens och förmågan att argumentera, bland många andra fördelar.

Följaktligen öppnar ett bra ordförråd dörrar till allt man möter i livet, både som barn och vuxen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • O’Sullivan, D. E. (2015). Words with friends, courtly edition: The jeux-partis of Thibaut DE champagne. En Games and Gaming in Medieval Literature (pp. 61-78). New York: Palgrave Macmillan US.
  • ‎Tozzle. (s.f.). Recuperado el 12 de abril de 2022, sitio web de la App Store: https://apps.apple.com/us/app/tozzle/id306169895

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.