5 tips för att bekämpa lathet hos barn

Många föräldrar vill att deras barn ska vara ansvarsfulla och hårt arbetande. Idag ger vi dig fem tips för att bekämpa lathet hos barn.
5 tips för att bekämpa lathet hos barn
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många föräldrars oroar sig över att deras barn inte gör sitt bästa i sina studier, eller ännu värre, att de inte ens har motivation nog att starta ett projekt. I den här artikeln visar vi dig några effektiva tips som du kan implementera för att bekämpa lathet hos barn

1. Låt dem engagera sig i hushållsaktiviteter

Det är viktigt att barn ges ansvar från en ung ålder i deras uppfostran, men alltid i nivå med deras ålder och förmåga. Att be dem städa bland sina leksaker, ta sina smutsiga kläder till rätt ställe eller stå för att bordet dukas till måltiderna kommer i hög grad att hjälpa deras pliktkänsla.

Värdet av att arbeta måste sås från de första levnadsåren. För att motivera dem kan du använda väl valda och meningsfullt uppmuntrande ord som motiverar barnen att utföra sina uppgifter med entusiasm.

En ung pojke som torkar ett trägolv.

2. Försök att inte bli till en kassako

Det handlar inte om att vara stingslig eller snål, men du bör undvika att följa deras nycker och belöna dem om de inte har gjort något för att förtjäna det.

Att få små belöningar efter de har utfört de uppgifter som du tilldelat dem på ett tillfredsställande sätt kan hjälpa dem att förvärva medvetenheten om att för att få en utmärkelse måste man först ha fullbordat en uppgift, precis som med ett riktigt jobb. Vi får pengar i utbyte mot en tjänst som tillhandahålls.

3. Lär ut genom ett goda exempel för att bekämpa lathet

Naturligtvis är den första åtgärden som visar dina barn vikten av arbete den att se deras föräldrars flit. När de ser att ett gott arbete motiverar dig och att du utför det med beslutsamhet, då kommer de att känna sig intresserade av att hitta ett yrke och börja arbeta för att utveckla det.

Det är bra att du involverar dem i din verksamhet så att de lite i sänder kan utvärdera huruvida de känner sig attraherade av ett visst yrke.

4. Uppmuntra dem att utföra aktiviteter som de måste förbinda sig till

En aspekt som alla föräldrar bör ta hänsyn till är att ge våra barn möjligheten, utan att gå till överdrift, att delta i andra aktiviteter än skolarbetet. Det är en bra idé att anmäla dem till en musikklass, bjuda in dem att idrotta eller fråga vilka hobbyer de tycker verkar intressanta.

Att hitta en aktivitet som dina barn gillar kommer att få dem att känna sig engagerade och de lär då hitta skäl till att göra det frivilligt, utan att du behöver sätta press på dem.

Att tillåta ett bristande engagemang från barndomen gör sysslolöshet det mer sannolikt och det blir svårt att utföra arbete på ett adekvat sätt under vuxen ålder.

Ett barn som sitter på sin pappas axel och kastar en basketboll.

5. Arbeta bredvid dem

Det bästa sättet att bekämpa lathet hos barn och lära dem vikten av att arbeta hårt är att göra det tillsammans med dem. Du kommer att kunna vägleda dem steg för steg och du kommer också att ta itu med deras tvivel när dessa uppstår. Förutom att ni delar kvalitetstid och stärker familjekommunikationen kommer barnen gradvis att bygga upp sin känsla av att vara kallad till tjänst.

I alla uppgifter du utför tillsammans med dina barn, visa dem att det viktigaste är att ge allt så att varje åtgärd får bästa möjliga resultat. Det finns något nobelt i ens egna prestation, även då andra inte bryr sig. Längs vägen kommer de att lära sig att tolerans mot frustration är nödvändigt, och att acceptera att ens planer inte alltid utvecklas som förväntat.

Tips för att hantera ett barn eller en ungdom med låg motivation

Det är ganska vanligt att barn faktiskt saknar anledning att göra saker med entusiasm, men med följande riktlinjer kan öka deras motivation.

  • När du ger dem en uppgift, gör det på ett lekfullt sätt så att de inte känner att de jobbar.
  • Ge dem uppmuntrande ord varje gång de gör en god gärning. Uppmuntran är en utmärkt allierad.
  • Var konsekvent med de regler och uppgifter som du tilldelar, vilket underlättar att vanan präntas in.
  • Involvera hela familjen, inte bara medlemmen som saknar motivation.
  • Fördela uppgifterna jämnt, om än justerat för ålder. Ingen familjemedlem ska känna att den lider av en orättvis arbetsbörda.
  • Sätt tidsgränser för att slutföra uppgifterna. Varje uppgift måste ske inom en tid som du medvetet fastställer.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.