Om du ger ett löfte till ditt barn, håll det

Om du ger ett löfte till ditt barn, håll det
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2019

Om du ger ett löfte till ditt barn, håll det. Lova aldrig någonting bara för att göra ditt barn lyckligt för stunden. Om du gör det och sedan inte uppfyller det kommer du att skada det band du har med ditt barn.

Barn har ett enastående och fascinerande minne, men deras förmåga att kvarhålla information är märkligt “selektiv”.

De kan till exempel glömma att sätta på sig sina skor innan de ska till skolan, men de glömmer aldrig ett löfte om att gå ut och köpa glass, även om det var en vecka sedan!

Hur kan det vara så? Hur kan de visa sådan selektiv förmåga att komma ihåg de saker som de är mest intresserade av?

För att förstå det bättre måste vi först etablera ett enkelt begrepp: att hålla ett löfte är mer relevant för ett barn än för en vuxen.

Barn behöver visshet

Barn behöver utvecklas i en miljö full av visshet, inte osäkerhet. När du ger ett löfte till dina barn och inte uppfyller det förvirrar det dem och skapar falska förväntningar. Det gör dem också besvikna och frustrerade.

Inte bara attackerar du deras emotionella värld genom att inte hålla ditt löfte, men i deras ögon verkar du också vara en människa med låg trovärdighet som man inte kan lita på.

Vilken typ av uppfostran eller utbildning kan vi ge våra barn om de slutar lita på oss? Det är helt klart en situation som ingen vill hamna i.

Om du håller dina löften till dina barn “formar” du deras personliga integritet

flicka med lucka i bröstet som visar kugghjul

Albert Bandura är en mycket berömd kanadensisk socialpsykolog och är skaparen till teorin om “modeling”. Teorin bygger på att en stor del av ett barns inlärning handlar om att härma och imitera beteendet som utförs av en modell, till exempel barnets föräldrar.

Barn lägger grunden för sina sociala förmågor och sätt att förstå omvärlden genom att härma andra. Om de ser sina föräldrar hålla sina löften och stå för sitt ord utvecklar de personlig integritet. De förstår att det är något som är tillfredsställande för alla och därför är något som är värt att ta efter.

Föräldrars frånvaro

Du älskar dina barn galet mycket, men… tror du att du visar det på ett bra sätt? Yngre barn förstår inte att deras föräldrar lämnar dem och går till jobbet för att kunna tjäna pengar och säkerställa deras välbefinnande, ge dem mat och garantera ett tak över huvudet.

Barn kan bara uppfatta sina föräldrars frånvaro. Därför är det bästa sättet att visa våra barn hur mycket vi älskar dem att få dem att känna sig viktiga och betydelsefulla i så stor utsträckning vi kan.

Genom att ge ett löfte till dina barn och hålla det så visar du det.

  • Lova dina barn att du ska sitta med dem och titta på deras favoritfilm.
  • Lova dem att efter skolan ska du följa med dem till parken.
  • Försäkra dem om att så snart du kommer hem kommer du att finnas där för dem.
  • Lova att om du kommer hem sent från jobbet ska du ändå läsa en saga för dem innan de lägger sig.
  • Lova dem att ikväll ska du laga deras favoriträtt.

Alla dessa exempel är sätt att tillbringa tid med dem. Det visar dem att de är det bästa och viktigaste för dig. Det är vad ditt löfte till ditt barn kan göra.

Det visar dem hur man bygger bra relationer

flicka med blommor och fjärilar

De lyckligaste och mest tillfredsställande relationerna bygger på förtroende, uppriktighet och tillit.

Genom att vara en modell för dina barn när du ger ett löfte och håller det lär du dem att få saker är lika givande som känslan av att de som älskar oss är trovärdiga människor. De är människor som inte ljuger. De är våra pelare i vardagen.

På så sätt lär de sig att bygga starkare vänskaper och mer mogna relationer i framtiden. Som du kan se är det du egentligen gör att “träna dem för livet”. Finns det något som kan vara mer tillfredsställande?

“Kom ihåg att om du bryter ett löfte bryter du något som inte går att laga.”

Aristoteles

Om du håller dina löften kommer dina barn att respektera dig

Som du själv säkert vet är det svårt att respektera en person, vare sig det är en partner, mamma eller pappa, som ofta glömmer sina löften.

När en förälder inte håller sitt löfte blir barnen besvikna, upprörda och kanske till och med arga. Efter ett tag börjar bandet mellan dem att erodera.

Därför finns det inget som är lika viktigt som att hålla ditt löfte till ditt barn, oavsett hur litet eller stort. Det ger ditt barn säkerhet, trygghet och tillit. I framtiden växer ditt barn upp och blir en ansvarig och lycklig vuxen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.