Mitt barn tappar bort allt möjligt: hur kan jag motverka det?
Mitt barn tappar bort allt möjligt! Ena dagen är det paraplyet, den andra dagen är deras pennfodral som bortblåst, och nästa dag, deras jacka. Du vet säkert vad vi pratar om.
I så fall är det en viktig sak du bör veta: En överbeskyddande och tillåtande uppfostran uppmuntrar passivitet och beroendemässiga beteenden hos barn. Och den tillåter dem inte att ta snavar över sina saker, för trots allt är deras föräldrar där för att påminna dem om allt.
Därför är det viktigt att du uppmuntrar barnets autonomi från tidig ålder så att det lär sig att ta ansvar för sina föremål. Vet du hur du ska gå tillväga?
Mitt barn tappar bort allt möjligt: Möjliga orsaker till glömska
Orsakerna till att förlora saker varierar mycket. Det finns faktiskt barn som är mer lättdistraherade än andra och som, genom ofrivillig oaktsamhet, förlorar sina tillhörigheter.
För att hjälpa dem måste du veta vad som orsakar denna glömska. Låt oss titta på några av de vanligaste orsakerna.
Neurologiska störningar
Vissa organiska sjukdomar (neurologiska eller psykiatriska) kan bland annat orsaka barnets förvirring.
Om du misstänker att detta kan vara fallet måste du rådgöra med en specialist för att nå en specifik diagnos av problemet, oavsett om det är tillfälligt eller permanent.
Barnets stress
Glömskan kan bero på stress. I den meningen är det viktigt att ta reda på om det är en typisk oro för deras ålder, problem med vänner, eller någon annan situation som överväldigar dem, till exempel mobbning eller våld i hemmet.
Dessa är alla problem som kan leda till vanligen förekommande glömska hos barn, som ett omedvetet sätt att be om hjälp.
Förändringar i deras kost
Vi får inte glömma att mat spelar en grundläggande roll i vår intellektuella prestation. Vissa livsmedel kan minska koncentrationsförmågan och därmed är det nödvändigt för oss att upptäcka beteendeförändringar som uppstår efter intag av vissa specifika typer av livsmedel.
Samtidigt kan en hälsosam och komplett kost vara en skyddande faktor mot dessa problem.
Mitt barn tappar bort allt möjligt: hur kan jag motverka problemet?
Visst har du frågat dig själv detta om och om igen om ditt barn är lite tankspridd och förlorar sina saker ofta. Av denna anledning kommer vi att ge dig några tips så att du kan hjälpa dem. Fortsätt läsa!
1. Lär barnet att ta ansvar
Om du direkt köper en ny produkt varje gång ditt barn förlorar något, då uppmuntrar du dem inte till att ta ansvar. De måste uppleva konsekvenserna av sina misstag för att vara mer uppmärksamma nästa gång.
Med tiden kan ditt barn bli medvetet om fördelarna med att ta ansvar och konsekvenserna av att slarva. Ju större ansvar, desto större personlig frihet och desto fler privilegier.
2. Märk dina saker
Om ditt barn tappar bort viktiga saker ofta är ett alternativ att märka alla sina tillhörigheter. På så sätt kan de åtminstone lättare återställas om de försvinner.
3. Erbjud visuella hjälpmedel
En tavla eller en agenda kan vara till stor hjälp för att komma ihåg vissa saker. Ibland behöver barn vuxna för att lära dem att organisera sig mentalt och detta kan uppnås genom visuella hjälpmedel. På detta sätt är det lättare att utveckla en mental planering av rum och tid.
4. Skapa planer för att komma ihåg
Vi kan skapa små manus för att hjälpa oss att komma ihåg händelseföljden som ska följas. Till exempel, innan jag går ut kontrollerar jag att jag har tagit på min jacka och sedan kontrollerar jag ryggsäcken för att se om allt finns där.
Vi måste påminna dem om manuset hemma om och om igen tills dagen kommer när de gör det automatiskt och utan hjälp.
Mitt barn tappar bort allt möjligt, men jag kan hjälpa!
Om du har läst så här långt har du säkert redan lärt dig några av nycklarna för att hjälpa ditt barn att förbättra sig i detta avseende. Men först måste du undersöka vad som kan vara orsaken till deras misstag.
Det finns barn som naturligtvis är något lättdistraherade, men vi kan arbeta med dem med ansvar och hjälpa dem att förbättra sina beteenden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De la Gándara, J., García, X. R., & Pozo, J. V. (2006). Despistado, acelerado e inquieto.¿ Es hiperactivo. Barcelona: Planeta Prácticos.
-
Alonqueo, P., & Soto, P. (2011). ¿ Es despistado o está despistado?: Infiriendo la estabilidad de los rasgos psicológicos. Psykhe (Santiago), 20(2), 87-100. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-22282011000200008&script=sci_arttext&tlng=n