Hur många presenter bör barn få i julklapp?

På något sätt har julen blivit till en tid av överdriven materialism och konsumtion. Därför är det viktigt att verkligen fråga oss hur många presenter barn egentligen bör få i julklapp.
Hur många presenter bör barn få i julklapp?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2021

Vi är nog alla överens om att det inte finns någon större lycka under julen än att se de glada ansiktena på barn som öppnar presenterna som jultomten kommer med i sin säck. Men finns det en siffra på hur många presenter barn bör få i julklapp?

I allt högre grad förvandlar vi julen till en tid av konsumtion och materialism, ibland över vad våra tillgångar egentligen tillåter. Presenter från farföräldrar, mostrar och farbröder, deras föräldrar och till och med vänner och grannar…

Många gånger väljer barnen ut några favoriter som de uppmärksammar under några dagar, kanske fler. Men med tiden glömmer de allt om de flesta av dem. Hur många bortglömda leksaker har ni i ert hushåll? Dessutom börjar de snabbt efterfråga nya saker.

Jag ser det, jag vill ha det

Julen börjar med den första reklamen som börjar dyka upp på TV och online, för allt fångar våra barns uppmärksamhet, oavsett om det är riktat mot dem eller inte. Dessutom fyller butiker och köpcentra sina gångar och fönsterutställningar med leksak efter leksak för att tilltala barn i alla åldrar.

Och ingen kan motstå att ha allt det där framför ögonen: De ser det, och de vill ha det. Det är därför det finns ett behov av att sätta en gräns när det kommer till antalet presenter vi faktiskt köper. När allt kommer omkring, efter några dagar kommer barn bara att uppmärksamma ett par leksaker bland alla dem som de har fått.

Hur många presenter bör barn få i julklapp

Har du någonsin sett ett barn leka med omslagspappret eller lådan som presenten kom i och sedan helt strunta i själva leksaken? Detta säger allt: Att underhålla våra barn är ofta mycket enklare än vi tror, och de behöver inte särskilt många leksaker.

Därför är det nyttigt att stanna upp en minut och fundera på hur många presenter våra barn egentligen bör få i julklapp. Att gå till överdrift är inte bara onödigt, det är skadligt.

Det är därför sakkunniga på området menar att barn upp till 2 år bör få max två leksaker. Detta beror på att deras uppmärksamhetsspann inte är densamma som hos ett äldre barn och att de inte kan fokusera på samma leksak under lång tid.

När de blir äldre kan du öka antalet leksaker, men det finns ingen anledning att gå till överdrift. Fram till tio års ålder bör barn inte få fler än fyra eller fem julklappar. På så sätt kommer de då att fokusera sina önskningar på saker de verkligen vill ha. Dessutom kommer du inte att slösa bort dina pengar på saker som de inte ens kommer att uppmärksamma.

Hur många presenter bör barn få i julklapp: Fyrklappsregeln

För att svara på frågan som ställdes i början av den här artikeln använder vi något som kallas fyrklappsregel. Den består av att ge barnen följande föremål till jul:

  • En bok: För att ge dem smak för böcker och läsandet.
  • Kläder. Att ge kläder eller accessoarer i julklapp är såklart användbart för oss föräldrar, men mjuka klappar uppskattas inte av alla…
  • En sak de behöver. Utnyttja tillfället och inkludera något de verkligen behöver: Skrivmaterial, ett utbyte av något som nyligen har gått sönder, en ny sovrumsmöbel, etc.
  • Något de verkligen vill ha. Att ge dem något de verkligen vill ha kommer att få dem att fokusera på den gåvan och glömma alla andra mer oseriösa saker de har bett om. Dessutom kommer de att spendera mycket mer tid på att njuta av det och kommer inte att vara omgivna av så många andra saker som snabbt tappar uppmärksamheten.
Hur många presenter bör barn få i julklapp


Vikten av reflektion och delande

En överbelastning av presenter skapar en omättbar hunger hos barn. Ju mer de har, desto mer vill de ha. Resultatet av denna överbelastning är att när de blir äldre blir de aldrig nöjda med någonting.

I den meningen är det mycket viktigt att sätta gränser. Samtidigt är det också viktigt att lära dem att många barn kanske inte får några julklappar, eller kanske bara får en. Därför bör de sätta sig i andra barns skor och inte bara tänka på sig själva. De bör också, inom rimliga gränser, dela det de har med andra barn.

Ett bra sätt att sätta dessa gränser är att tidigt sitta ner med ditt barn för att skriva ett brev till jultomten. Det beror på att om du väntar för länge kommer ditt barn redan att ha sett hundratals leksaker som det vill ha. Dessutom kan du under skrivandet förklara vad tomtens regler är, och varför det inte vore snällt mot hästen att tvingas leva i en lägenhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.