5 tips för att skydda barns integritet

Att skydda barns integritet är särskilt viktigt, och mer komplicerat, i den digitala tidsåldern. Att skydda dina barn från vanliga risker och faror är viktigt för en sund uppväxt och naturlig utveckling.
5 tips för att skydda barns integritet
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2020

Det blir allt svårare för oss som vuxna att skydda barns integritet. Ny teknik gör att barn utsätts alltmer för farliga situationer. Det är därför det är så viktigt att ha effektiva strategier och metoder för att skydda barns integritet och oskuld.

Vikten av att skydda barns integritet

Barns oskyldiga och tillförlitliga natur har alltid gjort dem mer sårbara för farliga situationer. När du dessutom tar hänsyn till alla nya teknikorienterade möjligheter i dagens samhälle i förhållande till den sårbarheten gör det det särskilt lätt för illasinnade människor att få kontakt med barn och göra skada.

Föräldrar är inte bara ansvariga för att skydda sina barn utan också för att lära dem att skydda sig själva. Att skydda barns integritet och oskuld är en av de absolut viktigaste och kanske absolut svåraste uppgifterna du har som förälder.

Tips för att skydda barns integritet

Lär dem att använda internet på rätt sätt

Internet har blivit ett av de farligaste verktygen som barn har tillgång till. Det beror på att barn tenderar att lita på vad de läser och ser (vilket dessvärre gäller även för många vuxna). Så det är mycket viktigt att du ofta pratar med ditt barn om hur han eller hon kan använda internet på ett säkert sätt. Berätta också varför det annars kan vara farligt.

Utöver att prata med dina barn behöver du som vuxen lära dem hur man använder dessa moderna digitala verktyg på rätt sätt. Hur? Fortsätt läsa…

skydda barns integritet

Visa ditt barn hur man använder sekretessinställningarna på sociala plattformar och hur man blockerar vissa webbsidor på olika enheter. Håll alltid koll på vad dina barn tittar på när de surfar på internet. Det finns så otroligt mycket där ute och det är väldigt lätt för ett barn att oskyldigt råka klicka på något som kan vara skadligt.

Dela aldrig personlig information

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda dina barns integritet är att lära dem att aldrig dela personlig information med någon. Barn måste förstå att de under inga omständigheter ska dela information om exempelvis hemadress, skola, föräldrarnas arbetsplats, efternamn, telefonnummer etc.

Säg till dina barn att vara särskilt försiktiga när de använder sociala medier. På dessa plattformar är det lätt att ge bort personlig information utan att ens inse det. Om dina barn till exempel lägger upp en bild av sig själva från skolan kommer alla som ser det att veta var de går i skolan. Eller så kan de publicera ett foto på gatan de bor på, vilket kan vara avslöjande om gatan har några unika kännetecken.

Lär dina barn snarare att vara “för” försiktiga. Den bästa tumregeln är att inte dela några personliga foton eller personlig information på sociala medier, eftersom det kommer att visas för hela världen.

Föräldrar är ansvariga inte bara för att skydda sina barn utan också för att lära dem att skydda sig själva.

Andra tips för att skydda barns integritet

Pussa inte barn på munnen

Många föräldrar pussar sina barn på munnen. Det är naturligtvis en helt oskyldig reflex och tecken på ömhet och närhet. Men det är bättre att inte göra det, särskilt när barnet blir äldre.

Lär barn från början att ingen ska pussa dem på munnen, inte ens familj eller vänner. Att sitta i knät på främmande människor ska också vara otillåtet.

Lär dem att det inte är okej för andra att ta på dem

Lär dina barn i tidig ålder att tvätta sina egna könsdelar. Du måste även hjälpa dem att förstå vem som får röra vid dem och vem som inte får. De ska kunna känna sådan tillit till dig som förälder att de känner att de kan berätta för dig om någonting dåligt skulle hända.

Var uppmärksam på ditt barns beteende och på de förändringar det går igenom. Om barnet verkar obekvämt i vissa människors närvaro eller i vissa situationer kan det vara anledning till att ta reda på mer om hur barnet upplever detta.

skydda barns integritet

 

Uppmärksamma dina barn när de leker med andra barn

Tyvärr skadar barn ibland andra barn. Det är därför det är så viktigt för föräldrar att vara uppmärksamma och vakande när deras barn leker med andra barn.

Även om du inte kan kontrollera vad andra barn gör hemma hos sig kan du hålla ett öga på dem när du är i närheten. Lekar såsom “mamma, pappa, barn” leder ofta till olämpligt beteende hos små barn.

Vi rekommenderar att föräldrar använder sig av dessa tips för att skydda sina barns integritet och oskuld. Ständig kommunikation med dina barn och ett aktivt, uppmärksamt föräldraskap är nyckeln till att hålla dina barn säkra och lyckliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.