Fyra sätt att organisera barnens lekrum

Även om du inte har mycket extra utrymme hemma finns det många kreativa sätt att skapa en lekhörna till dina barn. Få inspiration av vår artikel till hur du kan organisera barnens lekrum!
Fyra sätt att organisera barnens lekrum
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 24 juli, 2020

Det är viktigt för barn att ha ett särskilt “rum” eller utrymme där de kan leka och ha kul. Många föräldrar tror att det krävs mycket utrymme för att skapa en lekplats, men det är verkligen inte sant. Med lite kreativitet och rätt tillbehör kan du göra ett bra lekrum i ett litet utrymme. Här tipsar vi om fyra sätt att organisera barnens lekrum.

Lekrum – kreativitet och glädje

Barn älskar att ha sin egen lekplats. Det får dem att känna att de har en säker och bekväm plats som är helt deras egen.

Att ha ett dedikerat lekrum hjälper barnen att känna sig mer självsäkra och det gör också att de lär sig att bli mer ansvarstagande i sitt dedikerade lekutrymme. Till skillnad från vad du kanske tror behöver ett lekrum inte användas 100% av barnen och deras leksaker.

I princip är det naturligtvis så att ju mer utrymme desto bättre. Men att ha fler kvadratmeter är dock inte det viktigaste. Om du organiserar utrymmet på rätt sätt får barnen tillgång till en plats där de kan leka fritt.

Tips inför att organisera barnens lekrum

En rolig plats inne i sovrummet

Många familjer bor i hus och lägenheter som helt enkelt inte har tillräckligt med utrymme för att rymma ett lekrum. Men oroa dig inte, med lite kreativitet kan du förvandla redan använda utrymmen till något speciellt. En rekommendation är att omorganisera ditt barns rum så att det finns ett fritt hörn eller annat utrymme som kan förvandlas till en lekhörna.

organisera barnens lekrum

Till exempel kan du skjuta in sängen helt mot en vägg, vilket lämnar mer utrymme att leka i resten av rummet. Tanken är att separera området som ska vara lekhörnan på något sätt så att det tydligt skiljer sig från resten av rummet.

Därefter försöker du maximera utrymmet med barnvänliga, praktiska möbler såsom skrivbord, stolar och korgar. Du kan också måla det särskilda utrymmet med en annan färg än resten av rummet.

Whiteboards eller “svarta tavlan” på väggen

En av de aktiviteter som barn gillar mest är att måla. Det är också mycket bra för att stimulera fantasi och kreativitet. Ett av de bästa sätten att skapa ett väldefinierat och specifikt område är att använda väggen som en “svarta tavlan”.

Du kan köpa speciell färg som du kan måla på väggen och få samma effekt. Det är ganska enkelt och billigt. Ett bra komplement till en sådan vägg är att kombinera den med ett litet skrivbord.

Barn älskar att ha sin egen lekplats. Det får dem att känna att de har en säker och bekväm plats som är helt deras egen.

Unika och kreativa lekrum

Utforska kreativitet

Du kan definitivt skapa ett fantastiskt lekrum utan att behöva spendera en massa pengar. Med lite skicklighet och en gör-det-själv-attityd kommer du att ha ditt lekutrymme färdigt på nolltid.

Om du ska skapa lekhörnan inne i ditt barns rum kan du prova att göra ett par möbler som är i barnstorlek. Du kanske tittar på utrymmet och tycker att det är alldeles för litet, men du måste komma ihåg att allt ska stå i proportion till barnet.

Du bör även använda ljusa färger i lekrummet för att få barnets uppmärksamhet. Ha korgar och lådor tillgängliga så att ditt barn enkelt kan städa upp sina leksaker på ett organiserat sätt.

organisera barnens lekrum

En lekstuga i sovrummet

Om du har lite mer utrymme kan du fundera över att sätta ihop en liten lekstuga i barnens rum. När dina barn är i lekstugan kommer de att känna sig starka och speciella.

Om du vill göra något enklare kan du och dina barn bygga ett kartongslott och måla det i de färger som barnen vill ha. Du kan också köpa ett litet tält och sätta upp det i deras rum. Några av dessa alternativ är perfekta för att ge dina barn en unik, kreativ och rolig plats att leka och lagra alla sina leksaker och förnödenheter.

Möjligheterna att skapa ett lekrum till dina barn är oändliga! Förhoppningsvis kommer dessa idéer att hjälpa dig och inspirera dig att skapa ett nytt utrymme för dina små. Allt du behöver för att skapa ett underbart utrymme är lite organisation och kreativitet. Dina barn kommer att tacka dig för det!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.