4 sätt att hjälpa barn att komma ihåg sina mor- och farföräldrar

Mor- och farföräldrar spelar en mycket speciell och viktig roll i sina barnbarns liv och bör aldrig glömmas bort. Därför vill vi föreslå fyra sätt att hjälpa barn att komma ihåg sina mor- och farföräldrar efter att de inte längre finns kvar.
4 sätt att hjälpa barn att komma ihåg sina mor- och farföräldrar
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mor- och farföräldrar är de extraordinära individerna som tog hand om oss och skämde bort oss när vi var små. De kanske inte lever för alltid, men minnet av dem stannar med oss för evigt. Idag vill vi ta upp fyra sätt att hjälpa barn att komma ihåg sina mor- och farföräldrar och alltid känna sig nära dem.

”Visst måste två av de mest tillfredsställande upplevelserna i livet vara att vara ett barnbarn eller en mor- eller farförälder.”

– Donald A. Norberg –

Fyra sätt att hjälpa barn att komma ihåg sina mor- och farföräldrar

komma ihåg sina mor- och farföräldrar: barnbarn och morföräldrar

Skapa en bok med minnen

Ett mycket originellt sätt att hjälpa barn att komma ihåg sina mor- och farföräldrar är att be dem skapa en bok med memoarer. De kan fylla denna bok med minnen från sina liv och sedan, flera år senare, ge den till sina barnbarn.

De kan även skriva allt om sina upplevelser och minnen från olika perioder i sina liv… barndomen, tonåren och vuxen ålder. De kan naturligtvis också inkludera specifika minnen med sina barn och barnbarn.

Specifik information som de kan inkludera i boken är:

För att göra det behöver de bara köpa en tom anteckningsbok och skriva ner vad som helst som de kommer att tänka på. Men det finns också andra alternativ på marknaden som är baserade på samma idé. Till exempel boken Till mitt barnbarn.

Ett fotoalbum för att komma ihåg sina mor- och farföräldrar

Fotografier är också en fantastisk resurs som hjälper oss att gå tillbaka i tiden till erfarenheter från det förflutna. Ett speciellt och vackert sätt att hjälpa barn att komma ihåg sina mor- och farföräldrar är genom att skapa ett fotoalbum med minnen de delar.

Detta kan vara otroligt rörande eftersom det ger barnen en permanent och konkret samling med minnen av sina älskade mor- och farföräldrar.

“Om du har tur nog att ha far- och morföräldrar, besök dem, vårda dem och fira dem medan du kan.”

– Regina Brett –

komma ihåg sina mor- och farföräldrar: familj springer på strand

Ge dina barnbarn en betydelsefull gåva

Alla mor- och farföräldrar sparar olika föremål som har ett sentimentalt värde för att en dag ge dessa till sina barnbarn. Kanske ett halsband, en klocka, ett armband, en statyett etc. Dessa föremål är otroligt värdefulla och betydelsefulla gåvor som förenar barn och mor-och farföräldrar oavsett vad som händer.

Tillbringa tid tillsammans

Tid har ett oskattbart värde. Därför är den bästa gåvan som mor- och farföräldrar och barnbarn kan ge varandra tid som de tillbringar tillsammans… skratta, ha kul, lär er nya saker, etc. Kort sagt, skapa fina minnen och utveckla starka känslomässiga band som kommer att hålla livet ut.

”Kärlek är den största gåvan som en generation kan lämna till en annan.”

– Richard Garnett –

Sista tankar om mor- och farföräldrar

Mor- och farföräldrar representerar omvårdnad, respekt, uppmärksamhet och beundran. De är villiga att ge allt för sina barnbarn, och vi bör göra samma sak för dem.

Barnbarn måste få kunna njuta av sina mor- och farföräldrars sällskap och ha möjlighet att ge dem hur många kramar och kyssar som de vill. Kom ihåg att dina barns mor- och farföräldrar tyvärr inte kan leva för alltid.

Men naturligtvis kommer minnet av dem att leva vidare i hjärtat hos deras barn och barnbarn för evigt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.