Hur man gör ett släktträd tillsammans med barnen

Att skapa ett släktträd är bland det roligaste man kan göra tillsammans med sina barn. I den här artikeln kommer vi att berätta hur du kan göra det, steg för steg.
Hur man gör ett släktträd tillsammans med barnen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 08 september, 2019

Här nedan kommer vi att prata om hur man kan skapa ett släktträd tillsammans med barnen. Häng med!

Ett släktträd är ett av de vanligaste sätten att visualisera sina anor. Det är också ett utmärkt och roligt sätt att visa barnen deras förfäder och äldre släktingar.

Det spelar ingen roll hur du bestämmer dig för att skapa släktträdet. Det är ett vackert minne som du kan skapa tillsammans med barnen för att minnas varje generation. Att involvera dina små i att skapa ett familjeträd är inte bara underhållande för dem, utan hjälper dem också att förstå sina rötter.

Ett sådant träd är ett utmärkt projekt, då det låter barnen förstå att de är en del av någonting större än dem själva: en familj. Släktträdet gör det lättare för dem att förstå sin familjs historia.

Hur man placerar varje person i ett släktträd

Som du säkert vet finns det i ett släktträd oftast en ruta för varje individ. Man drar sedan linjer mellan de olika individerna för att indikera deras inbördes relationer.

Utöver namnet på personen kan du i varje ruta också skriva födelsedatum, var personen föddes och kanske ännu mer information. Det beror på hur omfattande information man vill ha med om varje individ.

Den yngsta generationen i familjen placerar du längst ner på papperet. Varje person får en ruta, och du placerar det äldsta barnet till vänster, och syskonen till höger.

En horisontell linje indikerar ett äktenskap, och en vertikal linje indikerar barn. Cirklar kan representera kvinnor, medan fyrkanter kan representera män. Man ritar in barn i släktträdet med en vertikal linje från mamman eller äktenskapet.

En flicka klipper i papper.

Hur man gör ett släktträd tillsammans med barnen

Innan vi börjar förklara i detalj hur man gör ett släktträd tillsammans med barnen ska vi ta en titt på vilka material man behöver.

Du kommer bland annat att behöva ett pappersark, plus ett ark brunt papper och ett ark grönt papper. Du kommer också att behöva bilder på familjemedlemmarna, plus saxar, linjaler, klister, pennor, suddgummin och olika färgade pappersark.

Så gör du – steg för steg

Det här är ett enkelt och roligt projekt. I några enkla steg kan du skapa ett familjeträd tillsammans med din lilla. Gör så här:

  • Använd först det bruna pappersarket och en penna. Rita konturerna av ett träd med olika grenar och kvistar som representerar de olika familjemedlemmarna. Om du inte har ett brunt papper kan du färglägga för hand.
  • Sedan, ta en sax och klipp försiktigt ut trädet. Limma det på ett vitt pappersark.
  • Rita konturerna av bladen på det gröna pappersarket, klipp ut dem och sätt dem på trädet.
  • Sedan tar du de färgade papperen för att klippa ut cirklar, där varje familjemedlem ska placeras. Om du vill kan du också klippa ut några fyrkanter.
  • När du ha klippt ut cirklarna är det dags att limma familjefotona på dem. Glöm inte att far- och morföräldrar ska placeras ovanför föräldrarna, i toppen av trädet, medan barnen ska placeras i botten, under föräldrarna. Bröder och systrar placeras i den ordning de är födda, från vänster till höger.
En familj tittar i ett album.
  • Nu är det dags att dekorera och färglägga trädet. Här kan du släppa loss kreativiteten och rita fåglar, djur, etc.
  • Avsluta med att sätta en titel för släktträdet. Barnet får skriva titeln.

Bjud in ditt barn till den här roliga aktiviteten

Vi hoppas att våra tips har inspirerat dig och fått dig att vilja sitta ner och njuta av den här aktiviteten med dina små.

Det här är en övning som hjälper dina barn att bättre förstå din familjs struktur och historia. Det är ett kul sätt att göra din familjehistoria levande!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.