7 lekar som hjälper barnet att krypa
Att se sitt barn växa är en otrolig upplevelse och fyller ens själ på ett oöverträffligt sätt. Från det att man först håller det i famnen slutar man inte drömma om de där viktiga ögonblicken i dess utveckling. Att vara en del av den utvecklingen är en nyckelfaktor för tillväxt. Det är därför vi vill berätta om några lekar för att hjälpa barnet att krypa.
Detta viktiga skede av ett barns utveckling inträffar vanligtvis vid en ålder av mellan sju och nio månader. Det sker då du börjar observera förmågan att stödja sig på händerna, försöka flytta hela sin vikt framåt och placera sina små händer framför sig för att inta en lämplig position som gör att barnet kan röra sig genom att krypa.
Krypningsstadiet börjar mellan sju och nio månaders ålder.
Inledande signaler
Under denna process kommer du att observera hur den så kallade fallskärmsreflexen utvecklar sig. Detta består av att de öppnar armarna som om de ville hålla emot när du böjer dig ner för snabbt, eller om de håller på att ramla. Detta är en viktig försvarsmekanism eftersom det hjälper dem att undvika stötar eller skador.
Att krypa är ett grundläggande steg i deras psykomotoriska utveckling, då detta leder vidare till att de börjar gå på två ben. Vissa barn tillbringar dock inte mycket tid i denna position utan börjar gå nästan direkt. Om detta sker med ditt barn finns det inget att oroa sig för eftersom det är fullt naturligt för vissa barn att utvecklas på det sättet.
Bebisar börjar vanligtvis med att kräla och rör sig sedan framåt utan någon hjälp. Senare är det möjligt att de kommer att flytta sig bakåt, eftersom det kan vara lättare för dem. Kom nu ihåg att varje barn är unikt och kommer att utvecklas på sitt eget sätt.
Krypandet har två huvudmål. Det första är att ta tag i föremål som drar till sig barnets uppmärksamhet och att upptäcka dem i sin färg och struktur. Det andra är att lära sig att stå upp för att med stöd av en möbel försöka ta sina första steg.
7 aktiviteter som hjälper ditt barn att krypa
Efter att ha förklarat dessa punkter vill vi nu visa dig lekarna som hjälper barnet att krypa:
- Lite hjälp skadar inte: Normalt tenderar bebisar att kräla innan de lyfter bålen. Vid denna tidpunkt kan du, för att hjälpa barnet att krypa, placera din handflata på deras fötter som en stödpunkt för att stärka motståndet för.
- Handduksspelet: Rulla ihop ett badlakan eller en filt i form av en rulle, håll ditt barn i midjan och lägg den på rullen. När du har gjort detta för du dem fram och tillbaka så att de får stöd med händerna.
- Ett roligt hinder: Sätt dig på golvet och sträck på benen, placera en leksak på ena sidan och låt dem försöka klättra över ditt ben. Upprepa, lite i taget, tills de når föremålet.
- Som en maratonlöpare: Precis som den föregående övningen kan du lägga ner små barriärer (kuddar, rullade filtar eller andra cylindriska objekt) för att motivera dem att röra på sig och att leta efter det som fångar deras uppmärksamhet.
- Objekt på avstånd: Hitta en färggrann leksak och placera den på avstånd samt bjud in ditt barn till att ta tag i den. Var glad, entusiastisk och mycket tålmodig. Glöm inte att det här kan gå väldigt långsamt eller väldigt snabbt.
- Lek tafatt: Ställ dig i krypställning och be ditt barn att fånga dig, medan du flyttar till en annan plats. Det är också väldigt bra att ha små lopp där man låter barnet vinna.
- Upp och ner: Att lära sig krypa är inte den enda utmaningen som små barn står inför, de måste också ta reda på hur de ska kunna ta sig ner från höga platser. Om du ser dem sticka ut huvudet för att gå huvudstupa ner, flytta då hela kroppen åt sidan och för ner benen först.
Vikten av att krypa
Många specialister insisterar på att vi inte ska pressa våra barn att krypa. Deras kropp kommer att utveckla sina egna förmågor utan att vi behöver tvinga något element. Att krypa har ett nära samband mellan deras fysiska mognad.
Krypandet ska vara spontant och naturligt hos spädbarn.
Genom att krypa breddar de sitt synfält och kan urskilja ytterligare dimensioner i deras omgivning; de uppfattar skillnaderna mellan texturer, ytor och nivåer, upptäcker djupseendet och uppnår en ny balans i sin självständighet.
Ett barns tillväxt är något naturligt och spontant. Njut av dessa stunder som aldrig kommer igen, och behåll dem som en skatt i ditt hjärta.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López, S. (2012). La importancia del Gateo. Psicoactua,(30), 2-1. http://www.psicoactua.com/webcms/usuario/documentos/20121105174143_Importancia%20del%20gateo.pdf
- Ojeda Alberca, E. (2018). El gateo en el desarrollo cognitivo en niños menores de 2 años. http://repositorio.untumbes.edu.pe/handle/UNITUMBES/731
- Quipo Guaranda, J. M. (2017). La importancia del gateo y su incidencia en la escritura de las niñas y niños del Centro Infantil del Buen Vivir Jilgueritos de la parroquia San Francisco de Borja, cantón Quijos, provincia de Napo (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educación. Carrera de Parvularia). https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/24919