Hur man övergår från samsovning till en egen säng

Många föräldrar oroar sig då de övergår från samsovning till en egen säng. De tvivlar på när den bästa tiden är och hur man går till väga.
Hur man övergår från samsovning till en egen säng
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

För närvarande är det många föräldrar som bestämmer sig för att prova olika sätt att sova. Detta kan vara att sova i samma säng med barnet eller med en spjälsäng i samma rum. Men när det är dags vill vi att våra barn ska börja sova i sitt eget rum. Vill du veta hur man övergår från samsovning i samma säng utan att traumatisera ditt barn? Här är några tips som hjälper dig under denna viktiga milstolpe.

Detta är en stor förändring för familjen men du måste göra det korrekt så att det inte orsakar problem för barnet. Dessa tips hjälper dig att göra det successivt och undvika att traumatisera någon. Vill du veta hur du gör? Fortsätt läsa så får du svar på det.

Hur man övergår från samsovning till egen säng utan trauma

American Academy of Pediatrics rekommenderar inte samsovning. Dessutom understryker de att du måste vidta säkerhetsåtgärder för att minska risken för kvävning.

En kvinna som sover tillsammans med sin bebis.

Men å andra sidan finns det ett stort antal specialister som tror att samsovning har enorma fördelar, både för barnet och modern:

  • Spädbarn som är med sin mamma gråter mindre och har mindre ångest, eftersom de känner sig trygga och skyddade.
  • Samsovning förstärker det känslomässiga bandet mellan föräldrarna och den nyfödda.
  • Barnet vilar djupare.
  • Du vaknar färre gånger. När du vaknar tar det också mindre tid att somna om.
  • Mamman vilar också bättre och längre.
  • Samsovning minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

När tiden kommer, växer barnet, och både föräldrar och bebis känner sig inte längre bekväma med att dela en säng. Många barn börjar behöva sitt eget utrymme och självständighet.

När och hur man övergår från samsovning utan att traumatisera ditt barn

Det finns inget exakt ögonblick för att göra detta. Det viktiga är att det är det ögonblick som du har bestämt dig eller att du ser att ditt barn är redo. Detta ögonblick börjar när den lilla har vuxit upp och behöver mer plats i sängen. Så den sparkar runt och rör sig mycket, vilket gör att föräldrarna inte sover bra. Det är då föräldrarna måste bedöma om det är rätt tid att göra den här ändringen eller inte.

Det är också viktigt att göra denna förändring successivt. Detta steg innebär många förändringar för barnet, så vi måste alltid vara medvetna om deras behov.

Tips för traumafri övergår från samsovning för barn

En bebis som sover mellan sina föräldrar.

Flytta spjälsängen i samma rum som föräldrarna

Flytta din lilla från föräldrarnas säng till spjälsängen, men i föräldrarnas rum. När barnet sover bra och har accepterat förändringen kan du flytta spjälsängen till deras eget rum.

Upprätta en bra sömnrutin

Det är mycket viktigt att ha en läggdagsritual som är förutsägbar och som barnet är van vid. Till exempel äter ni middag, sedan badtid, läser en historia och sedan sovdags.

Se till att det är en progression

Vi måste komma ihåg att sedan de föddes har de alltid funnits nära mamma och pappa. Det betyder att vi måste vara tålmodiga och flexibla. Första gången du tar dem till deras rum, stanna hos dem tills de somnar.

Låt dem aldrig gråta

När de är i sitt rum, när din baby gråter, gå och se vad som händer. Om du låter dem gråta tillåter du dem att utveckla ångest, och då får de inte tillräckligt med vila. Du kan smeka dem och prata med dem tills de somnar.

Försök att inte backa

Om du tar dem ur sängen för att de har en dålig natt, kommer det att göra processen mycket svår.

Skäll inte ut barnet för att den grät eller gick upp på natten

Varje barn har sin egen rytm och behov som måste respekteras. Barnet behöver dig för att hjälpa dem att anpassa sig med kärlek och tillgivenhet i denna nya och obekanta situation.

Slutliga tankar då du övergår från samsovning till egen säng

Det här är några av de tips som du kan använda då de övergår från samsovning till en egen säng utan att orsaka trauma för ditt barn. Kom ihåg att vilan under denna tid kanske inte är lika bra och kan vara av lägre kvalitet. Slutligen är det viktigaste att vara konsekvent. På så sätt blir detta en ny norm för alla.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.