Känner du till hur barn lär sig att skratta?

Att ha äran att se sitt barns första skratt är ett spännande ögonblick för varje förälder. Vad avslöjar det för oss om hur barnen upplever världen runt omkring sig?
Känner du till hur barn lär sig att skratta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Först lär sig barnen att skratta eller le genom imitation. Detta betyder att om de ser ett leende på andras ansikten, gör de detsamma. När barn växer upp börjar de göra roliga ljud och grimaser.

Vid ett års ålder tycker de om när man pratar med dem genom att dra ut på orden. Detta hjälper dem att lära sig språk lättare.

De kommer lättare att lära sig hur man uttalar ordet, vilket kommer hjälpa dem att kommunicera bättre med världen runt omkring. Detta är en process som fortsätter hela barndomen.

Barnets skratt låter dem kommunicera med omvärlden

Enligt vissa experter lär sig barnen skratta och le väldigt snabbt, vilket antas vara en form av kommunikation. Förutom att kunna berätta att de är hungriga, trötta, kalla eller varma genom att gråta, är även skratt ett sätt för dem att interagera på.

Den senaste forskningen genomfördes av en grupp forskare vid Birkbeck College i London. Forskningen samlade in mer än 700 frågeformulär från hela världen om hur barn lär sig att skratta. De upptäckte att barnens leenden är ett svar på angenäma situationer.

Hur utvecklas skratt hos spädbarn?

Bebis skrattar

Ditt barns första leende är en välsignelse eftersom det kommer direkt från själen. Även om det bara är en imitation av dig, kommer du att känna att han eller hon öppnade läpparna för att berätta att han eller hon är lycklig över att just du födde honom eller henne. Att han eller hon känner sig trygg och lugn av värmen från din kropp.

Nyfödda brukar le medan de sover eftersom det är en omedveten gest. Det är en sammandragning av ansiktsmusklerna som orsakas av de känslor som ger dem njutning, till exempel smaken av bröstmjölk, ett minne från när han eller hon var i mammas mage osv.

“Den värsta dagen är den när man inte har skrattat.”

-Chamfort-

Vissa kallar detta för “ängelns leende” eftersom det inte uppmuntras av någonting. Det är heller inte riktat till någon och heller inte ett försök till att kommunicera. Ibland kan föräldrarna försöka få fram ett leende medan barnet är vaket, men utan framgång.

Runt vecka 8-9 blir leendet en frivillig handling. Barnet kommer att le när han eller hon känner sällskap, särskilt från sina föräldrar eller människor som står honom eller henne nära. Om du är glad är även din bebis glad.

Under de följande månaderna kommer barnet kunna skapa en stor känsla av glädje genom att upprepa denna handling dagligen. Detta kommer att leda till lycka och entusiasm.

Känslan utav lycka kommer utan tvekan att få barnet att känna sig älskat av sin familj.

Fördelar med att skratta

Skratt hos barn

Att upprätthålla en känsla av lycka är så pass givande för oss människor att vi bör sträva efter att hjälpa barn utveckla detta från tidig ålder. Vuxna som är lyckliga ser livet från ett annat perspektiv, och detsamma händer med små barn som upptäcker världen.

Vi har sammanställt en lista med de viktigaste fördelarna, för att du ska förstå vikten av skratt hos barn:

Otrolig medicin:
Det låter barnet känna sig bättre och lämna pessimismen åt sidan. Dessutom stärks immunförsvaret.

Pedagogiskt hjälpmedel:
Om du använder lite positivitet för att lugna ett utbrott, kommer du märka att detta har en otrolig effekt på beteendet.

Utvecklar empati:
För att utveckla empati måste du först vara observant och förstå andras behov.

Ökar självkänslan:
Många studier visar att barns lycka är nära relaterat till självkänsla.

Främjar intelligens:
Genom att repetera skämt förbättrar vi barns ordförråd och minne.

Att lära småbarn skratta är en spännande resa som gör dig lycklig. Ditt leende är den främsta stimulansen för din bebis, så njut av livet och låt honom eller henne le tillsammans med dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.