Hur man tar hand om sitt sociala liv som nyblivna föräldrar

Bara för att ni är nyblivna föräldrar betyder inte att ni måste ge upp ert sociala liv. I den här artikeln hittar du några bra sociala tips för förstagångsföräldrar!
Hur man tar hand om sitt sociala liv som nyblivna föräldrar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du är förälder vet du att föräldraskapet kan vara utmattande. Hur mycket du än villkorslöst älskar dina barn är verkligheten att din energi så småningom tar slut. Därför låter många föräldrar sitt sociala liv sakta dö ut. Du behöver dock inte vara så drastisk. Du kan fortfarande ha ett socialt liv även om du är en nybliven förälder.

Föräldraskapet kan kännas ensamt, särskilt under de nätter när du knappt får sova alls. Sedan, på dagen, känner du dig så trött att du knappt ens kan gå. Om du är en nybliven förälder måste du ha vänner och familj nära till hands för att inte känna dig ensam. På det här sättet känner du att du har stöd av andra när det känns svårt. Gamla vänskapsband är viktiga, liksom att skapa nya.

Men hur kan man jonglera detta nya föräldraskap samtidigt som man upprätthåller ett aktivt socialt liv? Även om det verkar omöjligt är det inte det. Du måste bara göra din del! Missa inte dessa tips för att hitta balansen mellan att vara förälder och ha ett socialt liv.

Dina grannar

Om du har grannar så försök att prata med dem, även om du är blyg. Detta gäller speciellt om era barn till exempel leker tillsammans i parken. Du kommer inse att när du gör ditt första sociala “drag” kommer det alltid att vara värt det eftersom du kan bli vän med den pappan eller mamman. De kan till och med ge dig användbara råd från sina egna erfarenheter.

sociala liv: mammor äter ihop

Tveka inte att presentera dig själv när du träffar andra föräldrar. Du kan också börja med att prata om aktuella och relevanta ämnen för att inleda en konversation. På det här sättet kan du se om främlingen du just träffade kan bli en del av din sociala krets.

Planera för att utöka ditt sociala liv

Sluta komma med ursäkter och ställa in dina planer. Det är mycket viktigt för nyblivna föräldrar att ha ett socialt liv. Vi pratar inte om att festa till långt inpå morgonen, utan snarare att träffa några goda vänner för att bryta sig loss från livets monotoni och njuta av den varma och sköna känslan av god vänskap.

Med andra ord, om din partner är hemma eller om ni har barnvakt åt era barn, gör då och då planer för det kommer göra er gott att få kontakt med andra! Att gå ut kan vara precis vad du behöver för att känna dig som dig själv igen och stressa ner.

Appar och chattgrupper för att underlätta ditt sociala liv

Tack vare den digitala världen kan du ladda ner appar på din mobiltelefon för att få kontakt med andra människor. Du kan få vänner genom olika portaler och alltid leta efter stöd från andra som kanske befinner sig i samma situation.

Du kan också hitta mammor och pappor på Facebook för många olika ändamål, som att hitta aktiviteter för dina barn att göra. Dessutom kan du använda denna plattform för att be om och få råd från andra föräldrar om olika barnrelaterade frågor. Hitta de grupper som bäst passar dina intressen.

Fritidsaktiviteter

Du kanske vill anmäla ditt barn till en kurs för små barn, till exempel barnmusiklektioner eller yogakurser för mammor och bebisar. Detta ger dig möjlighet att få kontakt med andra som har barn i samma ålder som dina och en chans att forma en vänskap med dem.

Lekgrupper och öppna förskolan

Lekgrupper är ett utmärkt sätt att få tillbringa lite tid tillsammans med andra föräldrar med små barn. Du kan ta med dig ditt barn till öppna förskolan eller gå med i  lekgrupper för barn som låter dig umgås med de andra föräldrarna medan barnen leker. Dessutom finns det grupper bara för föräldrar som låter er utöva gemensamma intressen, som att läsa böcker eller träna.

Det är normalt att man känner sig tveksam inför att träffa andra föräldrar och nya människor. Även om det är helt normalt är det bäst om du tar det långsamt och undviker att tvinga fram situationer.

Gör bara saker när du känner dig bekväm att göra dem. Gå till platser som andra föräldrar går till, men om du inte känner för att starta en konversation, tvinga dig inte att göra det. Kanske någon annan kommer att lägga märke till dig och försöka starta en konversation. Det kan leda till att du kanske får en vän som du inte skulle ha fått om du stannade hemma.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.