Babygym och lekparksaktiviteter för småbarn

Om du vill stimulera ditt barns muskler och sinnen är aktiviteter på en plats speciellt utrustad för barn, t.ex. en lekpark, det bästa alternativet.
Babygym och lekparksaktiviteter för småbarn

Senaste uppdateringen: 28 september, 2019

Babygym och lekparksaktiviteter är utmärkta för att hålla ditt barns kropp och sinne friska. Låt oss ta en djupare titt på vad som kännetecknar dessa områden.

Lekparksaktiviteter för småbarn

Småbarn från 6-10 månaders ålder har flera lekparksaktiviteter de kan roa sig med tillsammans med sina föräldrar och barnvakter. De ger barnen chansen att uppleva nya känslor, vara ute i naturen och dela roliga upplevelser med sina nära och kära. För de som har en någorlunda stor trädgård, och pengar att spendera, kan aktiviteterna även åtnjutas hemma.

Rutschbana

Att åka rutschbana stärker barnets hållning och balans, stimulerar muskler och befriar barnet från höjdskräck och fallrädsla.

Det är dessutom otroligt roligt. Att glida nerför rutschbanan är en unik upplevelse som ditt barn sent kommer att glömma. Det stärker även barnets självständighet och tilliten till föräldrarna.

I så ung ålder måste självklart föräldrarna åka med och hålla i, men det gör det ju desto roligare!

Gunga

Gungan bidrar till stärkta armmuskler och vänjer barnet vid fram- och tillbakarörelser. Dessa rörelser hjälper barnet att bli mer tolerant vid bilresor och minskar risken för illamående. 

bebis klättrar

Lekstuga

Lekstugor uppmuntrar barn att umgås med andra barn. Med en lekstuga ger du dessutom ditt barn chansen att uppleva former och föremål som stimulerar nyfikenheten och fantasin.

Studsmatta

Studsmattan stärker balansen i underkroppen och utvecklar muskler. Att hoppa studsmatta ökar inte bara kroppens möjligheter och barnets energi, utan är också jätteroligt.

Aktiviteter i babygym

Det finns mängder av olika sorters babygym som erbjuder olika aktiviteter. När du väljer babygym måste du anpassa köpet till ditt barns ålder, behov och fysiska förmåga.

Den rekommenderade åldern för babygym är mellan 4–12 månaders ålder.

Här kommer några aktiviteter som din bebis kan göra i sitt babygym:

Visuella övningar

De flesta babygym har flera färgglada leksaker som hänger från den. De fångar barnets intresse och utvecklar synen.

Babygym och lekplatser ett perfekta för att hålla ditt barns kropp och sinne friska.”

Röra och grabba tag i föremål

Babygym har ofta många olika objekt av diverse strukturer, storlekar och former. Att grabba tag i dessa föremål stimulerar känsel och syn. Med händerna upptäcker barnet nya sensationer genom att röra vid och upptäcka nya former.

Identifiera ljud

De flesta babygym har ljudleksaker som är avsedda för att stimulera hörseln. Några babygym har både ljus och ljud för att ytterligare fånga barnets intresse.

pilatesboll

Fördelar med babygym och lekparksaktiviteter

Det finns fler fördelar med dessa som vi vill lyfta fram:

  • Främjar den personliga och intellektuella utvecklingen
  • Stärker den fysiska och mentala förmågan
  • Bidrar till god hjärt- och kärlhälsa
  • Stärker självförtroendet
  • Främjar kreativiteten och den sociala kompetensen  

Avslutningsvis vill vi påpeka att dessa aktiviteter, oavsett om det är i babygym eller lekparker, har garanterade fördelar, både för den kognitiva utvecklingen och motoriken. Barnet kan njuta av omgivningen, leka, ha roligt och stimulera sina sinnen utan att ens tänka på det!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.