Det är bra för dina barn att se dig som en ofullkomlig mamma

Misstag och negativa känslor är mänskliga och giltiga. Därför kommer att visa dig själv som en ofullkomlig mamma hjälpa dina barn att anta och möta den verkligheten.
Det är bra för dina barn att se dig som en ofullkomlig mamma
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Som mamma är det troligt att du, från det ögonblick som ditt barn kom till världen, har känt pressen att utföra din roll som mamma efter bästa förmåga. Varje mamma strävar efter perfektion i sitt arbete. Detta gäller redan före förlossningen, när hon försöker följa alla hälsorekommendationer under graviditeten. Du bör dock veta att det inte är dåligt för ditt barn att uppfatta dig som en ofullkomlig mamma. Tvärtom, det är nödvändigt och hälsosamt.

Vilken mamma har inte gått och lagt sig på natten och känt sig skyldig för att ha tappat humöret med sin lilla? Vem har inte undrat hur det måste ha påverkat hennes barn att se henne gråta eller skrika den kvällen?

Vi är rädda för att våra handlingar kommer att konditionera deras personlighet och deras framtid. Och därför försöker vi ibland likna en robot, en maskin som är noggrant programmerad att inte göra misstag.

Lyckligtvis är du mänsklig och, tro det eller ej, de misslyckanden som plågar dig nu kan faktiskt vara till nytta för ditt barns utveckling.

Varför är det bra för dina barn att uppfatta dig som en ofullkomlig mamma?

En mamma och hennes barn rör vid varandras näsor.

En riktig relation

Hur skulle du känna om din partner eller bästa vän bara visade dig deras positiva känslor? Vad skulle du tänka om de, när de var ledsna eller arga, undvek dig eller förfalskade en känsla som de inte kände? Vi vill alla att våra känslomässiga relationer ska vara uppriktiga och ärliga. Och vi vill att den andra personen ska visa sig som den är för det är just det som bygger tillit och bindning.

Av samma anledning är det kontraproduktivt att försöka vara perfekt inför våra barn. Även om vi tror att de fortfarande är små, uppfattar de mer än vi tror och kommer att inse att något inte stämmer. De kommer då att undra varför du försöker dölja det, vilket förhindrar att ömsesidigt förtroende upprättas.

Det handlar inte om att överväldiga dem med våra vuxna problem, som de inte kan förstå eller lösa. De kommer dock att uppskatta att du visar dig själv som en människa och är verklig med dem.

Normalisera ofullkomligheten

Barn kommer till världen utan kunskap eller erfarenhet av hur de ska bete sig och fungera. De lär sig av sina föräldrar vad som förväntas, är acceptabelt och lämpligt. Så, om du försöker se perfekt ut i deras ögon, kommer du att förmedla dem tanken att brister inte är ett alternativ i livet. Tänk dig trycket att växa upp med perfektion som det enda sättet?

Om du accepterar, visar och normaliserar dina misstag, kommer du att ge dem tillåtelse att misslyckas, göra misstag och lära sig av detta. Det är extremt nödvändigt och hälsosamt för dem att vara medvetna om att vi alla gör misstag och att detta är något helt naturligt. Genom att visa dig själv som en människa hjälper du dem att inte skylla sig själva eller skämmas över de misstag de kan göra.

Modellhanteringsstrategier

Samtidigt vet vi alla att barn lär sig genom imitation i hög grad. Genom att observera ditt beteende förvärvar och internaliserar de verktyg som de senare kommer att genomföra på egen hand. Därför, genom att acceptera och visa dina misstag, sorg och frustrationer, kommer du att fungera som en modell för hur du hanterar dessa känslor.

Om de ser dig övervinna en svacka lär de sig hur man gör. Om de ser att du accepterar din sorg som giltig, imiterar de din attityd och hanteringsstrategier. Vi har alla onekligen våra dåliga dagar och dina barn kommer att få dem också, så det är verkligen värdefullt att du genom ditt exempel lär dem hur man tar sig igenom dessa tider.

En mamma som myser i sängen med sina två unga döttrar.

Låt dem se dig som en ofullkomlig mamma

Kort sagt, var öppen, ärlig och naturlig med dina barn. Låt dem uppfatta dig som en ofullkomlig mamma. Om du en dag känner dig ledsen kan du gråta.

Om du en dag är trött eller arg kan du säga det. Och, om du gör ett misstag, normalisera det och följ de nödvändiga stegen för att göra det rätt. Med din attityd lär du dina små motståndskraft och emotionell intelligens, värderingar som kommer att vara mycket användbara i livet.

Alla barn känner att mamma och pappa är hjältar, men den naturliga utvecklingsprocessen får dem att vid något tillfälle förstå att de är mänskliga och ofullkomliga.

Idealisering av föräldrar leder till att barn har orealistiska förväntningar på andra som leder till svårigheter i deras sociala relationer. Så kom ihåg att din enda uppgift är att vara ärlig och kärleksfull, men inte perfekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rycroft, C. (2018). Idealización, ilusión y desilusión catastrófica. Revista de Psicoanálisis83, 337-351.
  • Oros, L. B. (2005). Implicaciones del perfeccionismo infantil sobre el bienestar psicológico: Orientaciones para el diagnóstico y la práctica clínica. Anales de Psicología/Annals of Psychology21(2), 294-303.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.