Barnfilmer som hanterar förlust och sorg

Döden är en del av livet och sorg är en naturlig process. Om du vill lära dina barn detta är barnfilmer som hanterar förlust och sorg en värdefull resurs.
Barnfilmer som hanterar förlust och sorg
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

I en strävan att skydda sina barn från livets smärtsamma sidor väljer föräldrar ibland att inte diskutera vissa viktiga frågor. Trots dessa goda avsikter måste barn dock ta itu med tuffa situationer förr eller senare. Det är därför att föredra att du som förälder lär dina barn hur man ska hantera det som är tungt och ledsamt. I den här artikeln tipsar vi om tre barnfilmer som hanterar förlust och sorg.

Huruvida det handlar om ett husdjur eller en nära släkting är det möjligt att dina barn någon gång i sin barndom måste uppleva att någon de älskar dör. Detta är något som även vuxna har svårt att hantera ibland, men det kan faktiskt få allvarliga konsekvenser att inte hantera det ordentligt. Därför måste du hjälpa dina barn att se på döden på ett anpassningsbart sätt.

Varför är barnfilmer som hanterar förlust och sorg så användbara?

Den audiovisuella världen tilltalar barn. De älskar att lyssna på berättelser som åtföljs av ett skådespel av färger, ljud och kärleksfulla karaktärer. Därför är barnfilmer en värdefull resurs för att ta itu med viktiga frågor, som förlust och sorg. Dessa ger barn nöjlighet att närma sig svåra ämnen på ett naturligt sätt. De uppmuntrar barn att dela sina tankar och låta dig dela dina med dem.

förlust och sorg

© Walt Disney Animation, Studios, Walt Disney Pictures

Det är ett bra sätt att lära sig hanteringsstrategier. Eftersom huvudpersonerna fungerar som förebilder för barnen får de en slags referens när de själva kanske måste möta en liknande situation.

Barnfilmer som hanterar förlust och sorg

Lejonkungen

Denna klassiska Disney-film har ett mycket starkt och hoppfullt budskap. Efter att ha bevittnat sin fars död avskärmar sig Simba från sin familj. Den lilla lejonungen sjunker allt djupare ner i ett sinnesstånd av skuld och sorg. Under hela sin resa över savannen lär han sig lojalitet, stöd och vänskap. Men framförallt upptäcker han att ingen dör helt.

De värderingar, minnen och lärdomar som hans far lämnade till honom före sin död följer Simba och vägleder honom på hans väg. Slutligen förstår han att hans far aldrig riktigt försvann, för han kommer att leva för evigt i Simbas hjärta och han kan känna hans närhet under den mörka stjärnhimlen.

I slutänden hittar han styrkan att återvända hem till sina nära och kära och skapa ett värdefullt liv för sig själv.

Coco

Med denna fantastiska produktion gör Pixar döden färgstark. När någon dör är det vanligt i många kulturer att människor tonar ner sig: man begraver sin anhöriga på en grå kyrkogård, man bär svarta kläder och tystnad råder. Den avlidnes liv blir ett tabubelagt ämne som ingen pratar om, eftersom det bara orsakar smärta och obehag.

I Coco bjuds vi istället till en ceremoni där man återförenar liv och död som en olöslig helhet. Man firar döden med tillgivenhet och tacksamhet för den tid man kunde spendera med den älskade.

förlust och sorg

© Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

Filmen återspeglar den djupt rotade mexikanska traditionen med de dödas dag, där människor dekorerar altare och lägger gåvor som tillägnas de nära och kära som har gått vidare till den andra världen.

Den här filmen ger oss ett färgstarkt perspektiv på förlust och sorg och presenterar sorg som en delad och offentlig process snarare än som en mörk, tyst och ensam känsla.

Upp

I den här filmen får vi möta karaktären Carl, som introducerar tittaren för den värld av förtvivlan en person kan känna när de förlorar någon de älskar. Efter sin frus död känner Carl att hans liv också har tagit slut. Han är ledsen, ensam och förlorad. Han blir en tillbakadragen och irriterad person som har ett hus fullt av minnen som han håller hårt fast vid.

Men när han minst förväntar sig det dyker den unga Russell upp i hans liv för att visa honom att det är värt att gå vidare. Genom detta nya band som skapas mellan den gamla mannen och det entusiastiska 8-åriga barnet hanterar Carl äntligen förlusten av sin fru och släpper henne. Han förstår att den ovillkorliga kärleken de delade aldrig kommer att försvinna och att han kan fortsätta leva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.