Att njuta av livet som mamma fullt ut

Att njuta av livet som mamma fullt ut
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I den här artikeln pratar vi om varför det är så viktigt att njuta av ditt moderskap, din graviditet och varje minut med din lilla. Njut av livet som mamma fullt ut.

När du blir gravid för första gången kan du känna du lätt drabbas av panik. Men lite i taget sjunker rädslan undan och ger plats åt andra känslor, som glädje och hopp.

Både graviditeten och ditt barns ankomst kan vara överväldigande. Men tid och tålamod är dina bästa vänner när det gäller att möta dessa utmaningar.

Hemligheten till framgång i denna oändligt stora uppgift är att helt enkelt njuta av graviditeten.

Njut av varje minut av din graviditet. Varje dag blir en utmaning under det här nya skedet i ditt liv. Men du börjar känna att allt börjar förändras, vilket gör dig till en del av något underbart.

Försök att slappna av, leva medvetet och förutse vissa händelser som du kan förebygga. Det här är egenskaper som alla mammor har till sitt förfogande.

Graviditeten går snabbt förbi. Under dessa nio månader måste du vara mycket uppmärksam på din hälsa. Du kommer också att uppleva flera förändringar som uppstår i din kropp, som skapar den vackraste bebisen i världen.

Snart förstår du att barnet du har väntat på hela den här tiden, redan finns i dina armar. När du bär ditt barn för första gången kommer alla celler i din kropp säkert att vara fulla av aldrig tidigare skådad glädje och kärlek.

Så njut därför av ögonblicket. Tiden går fort och livet är en gåva.

Den bebis du födde fram, som behöver dig så mycket, kommer snart att bli ett självständigt och underbart barn. Han eller hon kommer att överraska dig med sitt perspektiv och sin förmåga att bli motiverad och lära sig.

Skratta med barnet, uppskatta och njut av varje minut vid dess sida. Det här är de ögonblick som lyckan är gjord av.

mamma och baby gosar


Njut av livet som mamma: tålamod är nyckeln

Visst är allting inte alltid rosenrött när du uppfostrar ditt barn. Det kommer att finnas stunder som kommer att vara bittra, stressiga, arga och till och med frustrerande och det är det som kommer att få dig att växa som en mamma.

“Att vara mamma mäts inte av vad du ger när du har en bebis, utan vad du vinner på att göra det.”

-Anonym-

Livet som mamma är fullt av uppoffringar och hårt arbete, men du kommer se att allt är värt det. Detta gäller speciellt i slutet av dagen när du förlorar dig själv i ditt barns ögon och smälter in i en av dess kramar.

Positivt föräldraskap: mamma och barn leker på äng

Snart ser du att insatsen du ger är ingenting jämfört med all kärlek du får tillbaka från din lilla.

Varje minut du tillbringar vid dess sida kommer att vara unik. Varje fas blir både ett äventyr och ett test för er båda.

Visst har du läst hundratals tips, varningar och förmaningar. Tänk på dem med ett analytiskt huvud eftersom det är bäst att vara lugn, avslappnad och i balans när det är dags att ta itu med detta transformativa stadium i ditt liv.

För att kunna njuta av livet som mamma måste du vara välinformerad. Leta alltid efter kvalitetsinformation och råd för att ta itu med alla dina tvivel och all din oro.

Ta hand om dig själv varje dag

Försök att göra det du vill göra. Du kommer se att livet som mamma gör dig till en mer intuitiv person än du en gång var.

Rollen hjälper dig att knyta an till djupet av ditt jag och det kommer att bli en guide som hjälper dig att möta utmaningarna i moderskapet.

Lyssna på dig själv först innan du lyssnar på andra. Mödrar är vanligtvis omgivna av många människor som kommer med råd utan att ha blivit ombedda om det.

Ett annat tips som hjälper dig att njuta av livet som mamma är att sänka dina förväntningar. Var snäll mot dig själv, omge dig själv med andra mammor med liknande värderingar och lev livet en dag i taget.

Lägg lite tid på dig själv. Tid att ta hand om ditt inre jag, din kropp och dina känslor.

Överge aldrig dig själv. Om du någonsin känner dig överväldigad, tveka inte att be om hjälp.

Att hålla dig i balans hjälper dig att fatta bra beslut. Det kommer också att låta dig se saker från ett annat perspektiv.

Framförallt, glöm inte bort det faktum att ditt barn kommer att växa upp och att nuet alltid är det bästa ögonblicket.

Att vara närvarande här och nu hjälper dig att njuta av livet som mamma. Det kommer också göra det möjligt för dig att uppskatta de vackra minnen som kommer att nära din själ under en livstid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.