10 fördelar med att vara mamma

10 fördelar med att vara mamma
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 16 januari, 2019

Moderskapet är utan tvekan underbart. Både bra och dåliga stunder vävs samman och tillåter kvinnor att njuta av att vara mamma och deras familjer att glädjas åt ett nytt tillskott.

Moderskapet är en av de bästa händelserna i en kvinnas liv. Som mödrar upplever kvinnorna ett spektrum av känslor de inte visste existerade, och de delar med sig av unika och aldrig återkommande ögonblick. Detta är bara några av alla fördelarna med att vara mamma.

Kvinnor lär sig att hantera många faktorer under graviditeten… Storleken på deras växande magar, olika symptom samt vetskapen om att de bär på ett nytt liv.

Under dessa månader börjar de skapa sig en bild av framtiden och förbereder sig för den.

Familjemedlemmarna kommer närmare varandra. Mor- och farföräldrar blir överexalterade över den nya familjemedlemmen och mostrar, fastrar, morbröder och farbröder börjar agera nyckelpersoner i processen.

Genom att omge den nya modern och det ofödda barnet med villkorslös kärlek så gör de väntan så mycket lättare.

Liksom allting annat i livet, finns det många fördelar med att vara mamma. Fördelarna hjälper kvinnan att växa som person samtidigt som hon ger tillbaka till sin omgivning tack vare sitt rikare liv.

10 fördelar med att vara mamma

1. Du lär dig att älska

Innan barnens födelse så tror kvinnor att de vet vad kärlek är. När den lilla bebisen kommer till världen så upptäcker de den riktiga betydelsen av äkta kärlek. Ovillkorlig. Speciell. Fullständig.

En mors kärlek är något annorlunda och en total skillnad mot något hon tidigare upplevt. En mor kommer alltid att sätta sina barn före allting annat. Det är sann och evig kärlek.  

Mor och son

2. Personlig utveckling

Att vara mamma utvecklar egenskaper som man inte trodde att man hade. Mödrar blir mer tålmodiga, omhändertagande, ansvarstagande och kärleksfulla människor.

Samtidigt anstränger sig mödrarna för att förbättra små saker och detaljer så att det genomförs enligt deras önskemål. Naturligtvis sker detta med den där villkorslösa kärleken och försvarsmekanismen som varje mamma besitter.

3. Moderskapet förstärker parets kärlek

Banden mellan en mamma och hennes partner förstärks vid barnets ankomst. De diskuterar framtiden och tar gemensamma beslut. Deras band och kärlek till varandra ökar.

Föräldrarnas ansträngningar och uppoffringar för att bli bättre föräldrar är något som påverkar varje dag. De samarbetar som ett team för sina barns bästa.

4. Återupplever barndomen

Den roligaste delen av barndomen återupplevs när du delar den med ditt barn.

Att rita, springa, sjunga, gå till parken och så mycket mer. Hela familjen, och då speciellt modern, tar gärna chansen att vara ung igen.

5. Att fullständigt njuta av barnfilmer

Event med barnen är både roligt och bildande. En sak som barn verkligen tycker om är att se en bra film, helst på bio.

Att betala för biljetter, köpa popcorn, någon dricka och sätta sig framför bioduken – det är ett underbart äventyr!

Om det är en film för både barn och vuxna, då är det en erfarenhet som man sent kommer att glömma.

En mor kommer alltid att sätta sina barn i främsta rummet. Det är sann och ändlös kärlek.

6. Få en ny vän  

Det unika och speciella bandet som en mor har med sitt barn är oerhört starkt och lojalt. En mor får inte bara ett barn, hon får en allierad…en vän.

Att umgås, dela och lyssna på varandras problem och hjälpa varandra att hitta lösningar… Detta är egenskaper som skapar ett speciellt band mellan mor och barn.

Det är då både mor och barn inser vad villkorslös kärlek betyder.

7. Förbättrad hälsa

Blodtrycket sjunker, vilket betyder att hjärthälsan ökar. Amning minskar också, till viss del, risken för bröstcancer.

De hormonella ändringarna som sker efter en graviditet skapar en mindre förändring i hjärnan. Denna förändring aktiverar en kvinnas sinnen så att hon på ett bättre sätt ska kunna ta hand om sitt barn.

Med andra ord, modern blir mer uppmärksam och instinktiv.

8. Röra är tillåtet!

Under barns första år är det vanligt för dem att experimentera med alla slags saker. Detta innebär att behöva flytta dem från ett ställe till ett annat, och att också tappa och kasta saker… och mat!

Mödrar är uppmärksamma på allt som barnen gör. Ordning och reda får sättas åt sidan, för allt som betyder något är att ditt barn kan njuta av att lära sig genom sin nyfikenhet.

Att vara mamma

9. Det är okej att komma försent!

När det är dags att åka så är det en miljon saker som kan gå fel när det handlar om ditt barn. Ofta kan dessa sista-minuten-överraskningar och obehagligheter tvinga dig att ändra dina planer, eller försena dem.

Som tur är så räknar de flesta människor med detta och är förstående med förstagångsmödrar som kommer försent. Trots allt så har alla dina rutiner vänts upp och ner.

10. Kärleken till föräldrarna växer enormt

Det är i exakt detta ögonblick då mödrar på riktigt börjar uppskatta den riktiga meningen av ordet uppoffring och tålamod. Deras föräldrar är ett enastående exempel.

Mor- och farföräldrar är en gudasänd gåva under denna period. De skämmer bort sina barnbarn, men hjälper och vägleder dem också efter behov.

Det är då som de nya föräldrarna klart förstår vad deras föräldrar fick gå igenom med dem. Och inte bara det, de har en förebild, eller kanske någon att imponera på.

De kan vända sig till sina föräldrar för att be om hjälp och stöd när det behövs.

Fördelarna med att vara mamma är många och unika.

Att föda fram en ny vacker varelse till världen är den mest underbara och otroliga upplevelsen en människa kan ha.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.